Jazztanssi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jovana Ivanovic jazztanssin MM-kisoissa Bostonissa 2006.

Jazztanssi on alkujaan afroamerikkalaisen kulttuurin piirissä syntynyt tanssimuoto, jossa yhdistyvät afrikkalainen tanssiperinne ja eurooppalaiset kansantanssit. Se alkoi kehittyä 1930-luvulla ja sai vaikutteita modernista tanssista ja baletista. Steppi (engl. tap dance), jossa tanssiessa tehdään rytmejä erityisillä raudoitetuilla steppikengillä, on sille läheistä sukua ja tanssityyleillä on yhteinen tausta. Jazztanssin piiriin kuuluu laaja kirjo erilaisia tyylejä showtanssista tanssitaidetta edustaviin muotoihin.

Jazztanssin tekniikkaa on ensimmäisenä kehittänyt Jack Cole ja myöhemmin muun muassa Eugene Louis Faccuito (paremmin tunnettu nimellä Luigi) ja Matt Mattox. Suomeen jazz tuli 1960-luvulla ja ensimmäisiä opettajia oli Tamara Rasmussen. Tanssilajille tyypillistä on polyrytmisyys ja isolation eli eriyttäminen, jossa kehonosia pyritään liikuttamaan toisistaan riippumatta.

Jazztanssilla on ollut vuosikymmenien ajan ja on edelleen keskeinen sija musiikkiteatterin koreografiassa. Klassisena esimerkkinä voidaan mainita Leonard Bernsteinin musikaali West Side Story, joka teki tanssia tunnetuksi 1950- ja 1960-luvuilla. Esitysten luonteen mukaan jazztanssia yhdistellään muiden nykytanssin muotojen kanssa. Lisäksi jazztanssia käytetään usein musiikkivideoiden visuaalisena tehokeinona.

Jazztanssissa järjestetään myös kansainvälisiä kilpailuja. Suomalaiset jazztanssijat ovat menestyneet näissä koitoksissa erittäin hyvin. Esimerkiksi vuonna 2006 Bostonissa Yhdysvalloissa pidetyissä jazztanssin maailmanmestaruuskisoissa suomalaiset saavuttivat aikuisten sarjoissa ykkössijan sekä naisten soolotanssissa, paritanssissa, pienten ryhmien tanssissa että suurten ryhmien muodostelmatanssissa.[1] Vuonna 2007 Suomi oli taas kärkimaita ja tanssijat toivat sieltä esimerkiksi Suomen ensimmäisen juniorikullan pienryhmäsarjasta.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jazztanssi.
Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.