Ralph Wiggum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ralph Wiggum
Ensiesiintyminen ”Joulurauha” (1. tuotantokausi, epävarma)
”Pelastakaa sielumme” (2. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Nancy Cartwright
Henkilötiedot
Sukupuoli Poika
Hiukset Harvakarvaista mustaa
Ikä 8
Ammatti koululainen
Tärkeimmät sukulaiset Isä Clancy Wiggum
Äiti Sarah Wiggum

Ralph Wiggum on kuvitteellinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on poliisipäällikkö Clancy Wiggumin omituisesti käyttäytyvä, äärimmäisen naiivi ja poikkeuksellisen tyhmältä vaikuttava poika. Ralph tunnetaan tavastaan esittää spontaanisti absurdeja, mihinkään liittymättömiä lausahduksia. Hahmon ääninäyttelijä on Nancy Cartwright.

Simpsonien luoja Matt Groening on luonnehtinut Ralphia lempihahmokseen.[1]

Ensiesiintymisestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ralph Wiggun graffiti, Vic, Catalonia

Ralphin ensiesiintymisestä on erilaisia tulkintoja. Jo 1. tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa ”Joulurauha” nähtiin täysin Ralphin näköinen poika, jolla oli kuitenkin erilainen ääni. Myöhemmässä 1. kauden jaksossa ”Lisan blues” nähtiin puolestaan Ralphilta kuulostava, mutta täysin erinäköinen poika. Ääni ja ulkonäkö täsmäsivät ensimmäistä kertaa 2. kauden jaksossa ”Pelastakaa sielumme”. Ralphin olemus ja persoonallisuus vakiintuivat vasta 4. kaudella, jolloin käsikirjoittajat myös päättivät hänen olevan päällikkö Wiggumin poika. Hänen sukunimekseen mainitaan Wiggum ensi kerran jaksossa ”Kymmenen plus”, tosin hänen ulkonäkönsä ja äänensä poikkesivat vielä tässäkin vaiheessa myöhemmistä. Jaksossa ”Lisan ratsu” Ralphilla oli virheellisesti Nelson Muntzin ääni. Jaksossa ”Rakastan Lisaa” Clancy ja Ralph Wiggum kuvattiin ensimmäisen kerran isänä ja poikana.

Yleistä hahmosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ralph käy Springfieldin ala-astetta, jossa hän on samalla Elizabeth Hooverin opettamalla luokalla kuin Lisa Simpson. Ralph on koulussa toisella luokalla ja iältään kahdeksanvuotias, mutta älyltään ja tunne-elämältään hän vaikuttaa olevan paljon nuoremman lapsen tasolla. Hänellä on vaikeuksia ymmärtää kaikkein arkisimpienkin asioiden tai ilmiöiden toimintaa, hän tulkitsee ympäröivän maailman asioita hyvin omalaatuisella tavalla eikä useinkaan erota omaa mielikuvitustaan todellisuudesta. Hän saattaa esimerkiksi syödä liimaa, hammastahnaa ja muuta syötäväksi kelpaamatonta, jopa legopalikoita, ja väittää nähneensä piirroshahmoja ikkunan ulkopuolella. Hän harrastaa myös nenänkaivuuta ja laskee usein alleen, ja selostaa näitä asioita avoimesti muille. Ralphin koulumenestys on hyvin heikko, sillä hän harvoin edes ymmärtää tehtävänantoja, ja hän on kutsunut opettajaansa erehdyksessä äidikseen. Ralph joutuu nopeasti vaikeuksiin joutuessaan käyttämään mitä tahansa esinettä ja vanhemmat ovatkin kieltäneet häneltä esimerkiksi saksien käytön.

Ralphilla on tapana esittää tilanteessa kuin tilanteessa absurdeja, asiaan kuulumattomia ja täysin irrallisia huomautuksia, joihin toisinaan sisältyy tahaton oivallus. Hän on yleensä hyväntuulinen ja iloinen, sillä hän vaikuttaa olevan lähes jatkuvasti omissa maailmoissaan ja usein täysin tietämätön ympärillä tapahtuvista ilmeisistäkin asioista. Hän löytää helposti ilon aiheen täysin tyhjästäkin; esimerkiksi pääsiäismunajahdissa hän poimi riemukkaasti yhden ja saman munan pohjattomaan koriinsa yhä uudelleen ja uudelleen (17. kauden jaksossa ”Italiaa aloittelijoille”). Toisaalta Ralph on myös naurettavan arka ja saattaa pelätä täysin mitättömiä asioita. Muita ihmisiä kohtaan Ralph on aina erittäin hyväntahtoinen ja hyväuskoinen.

Ralphilla ei ole varsinaisia ystäviä, mutta Lisa ja Bart Simpson viettävät joskus säälistä aikaa hänen kanssaan. Jostain syystä Springfieldin koulukiusaajat eivät kohdista erityistä mielenkiintoa häneen. Ralph saattaa satunnaisesti vaikuttaa älykkäämmältä tai lahjakkaammalta kuin normaalisti.

Hahmon vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksossa ”Rakastan Lisaa” Ralph rakastui luokkatoveriinsa Lisa Simpsoniin tämän annettua Ralphille ystävänpäiväkortin säälistä, mutta Lisa särki hänen sydämensä paljastamalla totuuden. Samassa jaksossa Ralph osoitti poikkeuksellisesti ilmiömäisiä näyttelijänlahjoja esittäessään koulun näytelmässä George Washingtonia. Tulevaisuuteen sijoittuvassa 11. kauden jaksossa ”Tulevaisuus” aikuinen Ralph oli Bartin kämppäkaveri ja heillä oli yhteinen bändi. Myös Ralphin luonne oli aikuismaisempi ja järkevämpi.

19. kauden jaksossa ”Kuningasidea äänestykseen” springfieldiläiset asettavat Ralphin ehdolle Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, jolloin molemmat pääpuolueet asettuvat tukemaan hänen kampanjaansa.

22. kauden jaksossa ”Unohduksissa” nähdään takauma, jonka mukaan Ralphin jälkeenjääneisyys ja outo käytös olisi mahdollisesti seurausta siitä, että hänen ollessaan vauva hänen isänsä pudotti hänet kerran vahingossa maahan pää edellä.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Bloodhound Gang levytti albumillaan Hefty Fine (2005) hahmon innoittaman kappaleen "Ralph Wiggum".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Simpsons Panel ign com (archive.org)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]