Martin Prince

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martin Prince
Ensiesiintyminen ”Nuori Nero” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Russi Taylor (kaudet 1.30.)
Grey DeLisle
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset vaaleat
Ikä 10
Ammatti koululainen
Tärkeimmät sukulaiset vanhemmat Martin Sr. ja Martha

Martin Prince on kuvitteellinen hahmo yhdysvaltalaisessa animaatiosarjassa Simpsonit. Hän on Springfieldin ala-asteen menestynein oppilas ja sen vuoksi usein kiusaamisen kohteena. Hahmon ääninäyttelijä oli Russi Taylor. Hahmon ensiesiintyminen oli 1. tuotantokauden toisessa jaksossa ”Nuori Nero”.

Russi Taylorin kuoltua vuonna 2019 Martinin ja Taylorin muiden hahmojen uudeksi ääninäyttelijäksi tuli 31. tuotantokaudesta alkaen Grey DeLisle.[1] Taylor esittää hahmoa viimeisen kerran 31. kauden jaksossa ”Kiitospäivän kauhut”.[2]

Kuvaus ja suhde muihin hahmoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martin on neljäsluokkalainen ja samalla Edna Krabappelin opettamalla luokalla kuin Bart Simpson. Martin on opettajan lellikki ja luokkansa sekä luultavasti koko koulun älykkäin ja paras oppilas. Hän on sarjan harvoja lapsihahmoja, joiden koulumenestys on parempi kuin Lisa Simpsonilla, mikä tekee hänestä Lisan pääkilpailijan. Martin on kaikista koulun oppilaista useimmin kiusaamisen kohteena, koska häntä pidetään ärsyttävänä hikipinkona ja hän on toisinaan hieman leuhka omasta älykkyydestään. Lisäksi hän kantelee herkästi opettajalle toisten lasten puuhista ja toivoo aina lisää kokeita sekä koulupäivien pidentämistä. Yleensä Martinia kiusaavat joko Jimbo, Kearney ja Dolph tai sitten Nelson Muntz.

Jakson ”Nuori Nero” perusteella Martinin älykkyysosamäärä on 216 ja hän kuuluisi erityislahjakkaiden lasten kouluun, mutta koepapereiden sekoittumisen seurauksena sinne lähetettiinkin Bart. Martinin lahjakkuus ilmenee stereotyyppisenä nörttimäisyytenä ja poikkeavana käytöksenä. Hän esimerkiksi käyttää puheessaan paljon vaikeaa termistöä ja runollisia ilmaisuja. Martinilla on myös useita taiteellisia harrastuksia. Hän soittaa luuttua ja rakastaa näyttelemistä ja esiintymistä. Hän esittelee aina hyvin polleana kouluprojektejaan ja aloittaa usein esitelmänsä sanalla ”Behold!” (Ällistykää!). Martin on melko naiivi eikä koskaan tajua, miten naurettavalta hänen käytöksensä muiden lasten silmissä näyttää.

Martin kuvataan toisinaan Bartin kaverina, vaikka useimmiten he eivät olekaan kiinnostuneita toistensa seurasta. Martin kutsutaan kuitenkin aina Bartin syntymäpäiville. 2. tuotantokauden jaksossa ”Ihme” Martin toimi Bartin tukiopettajana ja vastapalveluksena Bart teki Martinista suositun muiden lasten keskuudessa. Välillä Martin on rahoittanut Bartin suunnitelmien toteutuksen, kuten harvinaisen sarjakuvalehden oston 2. kauden jaksossa ”Radioaktiivinen mies” ja auton vuokraamisen 7. kauden jaksossa ”Tien päällä”. 19. kauden jaksossa ”Rysän päällä” Bart ja Lisa luulivat vahingossa surmanneensa Martinin työntämällä tämän alas kielekkeeltä, mutta lopulta hänet löydettiinkin elossa. Tässä tarinassa Nelson teki kaikkensa selvittääkseen totuuden Martinin katoamisesta.

Martinilla on taipumusta avoimeen "neitimäisyyteen". Naamiaisissa ja näytelmissä hän esittää mielellään naispuolisia hahmoja, kuten kreikkalaisia jumalattaria ja muusia tai Lizzie Bordenia. Saadessaan uima-altaan pihalleen 6. kauden jaksossa ”Bartin takaikkuna” hän toteaa olevansa "tämän kesän kuningatar". Välillä sarjassa vihjaillaan, että Martin olisi homoseksuaali. Martin on myös hieman ylipainoisen näköinen.

Toisinaan Martinin naiivius tekee hänestä ja rehtori Skinneristä hengenheimolaisia: 5. kauden jaksossa ”Bartista tulee suosittu” Martin ja Skinner olivat ainoat, jotka nauttivat luokkaretkestä laatikkotehtaalle, ja 8. kauden jaksossa ”Bart, luottohenkilö” Skinner kadehti Martinin omistamaa teeastiastoa. Satunnaisesti sarjassa nähdään myös Martinin vanhemmat, useimmiten hänen isänsä (ääninäyttelijä Dan Castellaneta). Martinin perhe on ilmeisesti melko varakas, sillä jaksossa ”Bart, luottohenkilö” hänelle järjestettiin hulppeat syntymäpäiväjuhlat.

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulevaisuuteen sijoittuvassa 6. kauden jaksossa ”Lisan häät” Martinin mainitaan kuolleen koulun kemianluokan räjähdyksessä, mutta katsojalle näytetään hänen elävän salaa koulun alla olevassa luolassa, jossa hän soittaa urkuja kuin oopperan kummitus. Toisaalta 23. kauden tulevaisuusjaksossa ”Joulukortti tulevaisuudesta” Martin on korjannut sukupuolensa ja ottanut nimekseen Marcia Princess.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]