Tuuletin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sähkökäyttöinen tuuletin.

Tuuletin on tyypillisesti sähkömoottorin pyörittämä potkuri, joka panee ilman tai muun kaasumaisen aineen liikkeeseen.[1][2] Yleisimmin tuuletinta käytetään ilmastoinnissa ja kaasun siirtämisessä teollisuudessa. Tuuletinta käytetään usein lämpimässä ilmastossa ilmavirran luomiseksi ja siten viileyden tunteen luomiseksi. Tuuletinta käytetään myös esimerkiksi kuivaamiseen, pölyn poistamiseen (esimerkiksi imurin avulla) ja tulen kohentamiseen.

Käyttö tietotekniikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuuletinta käytetään myös tietotekniikassa tietokonekomponenttien luoman hukkalämmön poistamiseksi tietokoneen kotelosta, sillä liian suuri lämpö ei ole hyväksi tietokoneen toiminnalle; sen johdosta tietokoneen vakaus alkaa kärsiä. Tietokoneisiin on saatavana monenlaisia tuulettimia. Noin 40 mm:n kokoisista massiivisiin 200 mm:n tuulettimiin. Standardikokoja ovat 80 mm, 92 mm ja 120 mm. Tuulettimia on saatavana myös LED-valoilla varustettuna.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Facta 2001 osio 17, s. 196
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.