Tuuletin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sähkökäyttöinen tuuletin.

Tuuletin on tyypillisesti sähkömoottorin pyörittämä potkuri, joka panee ilman tai muun kaasumaisen aineen liikkeeseen.[1][2] Yleisimmin tuuletinta käytetään ilmastoinnissa tai kaasun siirtämisessä teollisuudessa. Tuuletinta käytetään usein lämpimässä ilmastossa ilmavirran luomiseksi ja tätä kautta viileyden tunteen saamiseksi. Tuuletinta käytetään myös esimerkiksi kuivaamiseen, pölyn poistamiseen (esimerkiksi imurin avulla) ja tulen kohentamiseen.

Käyttö tietotekniikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuuletinta käytetään myös tietotekniikassa tietokonekomponenttien luoman hukkalämmön poistamiseksi tietokoneen kotelosta, sillä liian suuri lämpö ei ole hyväksi tietokoneen toiminnalle ja tietokoneen vakaus alkaa kärsiä. Tietokoneisiin on saatavana monenlaisia tuulettimia. Noin 40 mm kokoisista massiivisiin 200 mm tuulettimiin. Standardikokoja ovat 80 mm, 92 mm sekä 120 mm. Tuulettimia löytyy myös LED-valoilla varustettuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Facta 2001 osio 17, s. 196
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.