Dennis Franz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dennis Franz
Dennis Franz Schlachta
Dennis Franz vuonna 1994.
Dennis Franz vuonna 1994.
Henkilötiedot
Syntynyt28. lokakuuta 1944 (ikä 79)
Chicago, Illinois, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso Joanie Zeck (vih. 1995)
Näyttelijä
Aktiivisena 1965–2005
Merkittävät roolit “Joe Gilland” (Chicago Story)
“Angelo Carbone” (Bay City Blues)
“Lt. Norman Buntz” (Hill Street Blues)
“Norman Buntz” (Beverly Hills Buntz)
“Det. Andy Sipowicz” (NYPD Blue)
Palkinnot

1995 Golden Globe Best Performance by an Actor in a Television Series - Drama

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Dennis Franz (oik. Dennis Franz Schlachta, s. 28. lokakuuta 1944 Maywood, Illinois) on yhdysvaltalainen eläköitynyt näyttelijä.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Franzin isä Franz Schlachta, joka oli saksalainen maahanmuuttaja, ja äiti Eleanor Schlachta olivat molemmat ammatiltaan postityöntekijöitä. Hänen perheeseensä kuului myös kaksi siskoa, Heidi ja Marlene. Illinois'n osavaltiossa varttunut Franz opiskeli 1960-luvun lopulla ilmaisutaitoa ja teatteria Southern Illinois University Carbondalessa ja valmistui vuonna 1969. Valmistumisensa jälkeen hän tuli arvotuksi Yhdysvaltain armeijaan ja hän palveli yksitoista kuukautta laskuvarjojääkärinä Vietnamissa.

Ura näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Franz aloitti näyttelijänuransa 1970-luvulla chicagolaisessa Organic Theater -teatterissa. Elokuvadebyyttinsä hän teki vuonna 1978, jolloin hän esiintyi neljässä elokuvassa, Remember My Name, Pahan voima (The Fury), Mitkä häät! (A Wedding) ja Stony Island. Ensimmäinen televisiosarja, jossa hän näytteli, oli vuonna 1982 ensiesitetty Chicago Story, jossa hänellä oli poliisi Joe Gillandin rooli. Franz on tullut myöhemmällä urallaankin tunnetuksi etenkin juuri poliisin rooleistaan. Vuonna 1983 hän esitti Sal Benedettoa Steven Bochcon ja Michael Kozollin luomassa poliisisarjassa Hill Street Blues ja vuonna 1985 hän palasi sarjaan Norman Buntzin roolissa näyteltyään välillä Bochcon luomassa, lyhytikäiseksi jääneessä sarjassa Bay City Blues ja Brian De Palman ohjaamassa elokuvassa Kuolema tulee kahdesti (Body Double). Hill Streetin päätyttyä vuonna 1987, Franz uusi Buntzin roolin lyhytikäisessä, kesken ensimmäisen kauden lopetetussa spin-offissa Beverly Hills Buntz.

Vuonna 1990 Franz teki yhden tunnetuimmista elokuvarooleistaan Renny Harlinin ohjaamassa toimintaelokuvassa Die Hard 2 – vain kuolleen ruumiini yli, jossa hän esittää Dullesin lentokentän turvallisuudesta vastaavaa Carmine Lorenzoa. Vuonna 1993 hän alkoi esittää etsivä Andy Sipowiczia Steven Bochcon ja David Milchin luomassa, ABC-kanavan esittämässä poliisisarjassa NYPD Blue, josta hänet parhaiten tunnetaan. Sarjaa tehtiin 12 tuotantokautta ja 261 jaksoa, joista viimeinen esitettiin maaliskuussa 2005. Franz oli ainoa näyttelijä, joka esiintyi sarjan kaikissa jaksoissa. Hän ansaitsi roolityöllään yhteensä kahdeksan Emmy-ehdokkuutta (1994–2001) sarjassa paras miespääosa draamasarjassa ja hän voitti palkinnon neljästi, vuosina 1994, 1996, 1997 ja 1999. Hän oli myös kahdesti ehdolla Golden Globen saajaksi (hän voitti palkinnon vuonna 1995 sarjassa paras miespääosa draamasarjassa) ja kahdeksan kertaa ehdolla SAG-palkinnon saajaksi (hän voitti palkinnon vuosina 1995 ja 1997). Franz sai vuonna 1999 oman tähtensä Hollywood Walk of Famelle.

Jo edellä mainittujen lisäksi muita elokuvia, joissa Franz on esiintynyt, ovat muun muassa Brian De Palman ohjaama Tappava tunnustus (Dressed to Kill) vuodelta 1980, saman ohjaajan Blow Out – viimeinen todistaja (Blow Out) vuodelta 1981, Richard Franklinin ohjaama Psyko II (Psycho II) vuodelta 1983 ja Brad Silberlingin ohjaama Enkelten kaupunki (City of Angels) vuodelta 1998. Hän on lisäksi vieraillut monissa televisiosarjoissa, muun muassa sarjoissa A-Team, Katuhaukka ja Matlock.

Franz lopetti näyttelijäntyöt NYPD Blue TV-sarjan 12. ja viimeiseen kauteen.[1][2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Franz on naimisissa Joanie Zeckin kanssa. Hän on Zeckin kahden tyttären isäpuoli.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]