Moe Szyslak

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Moen kapakka)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Simpsoneiden hahmo
406px-Moe Szyslak.png
Moe (Morris/Momar) Szyslak
Sukupuoli: Mies
Hiukset: Harmaat
Ikä: ~48
Ammatti: Moe's Tavern -kapakan omistaja
Tärkeimmät sukulaiset: Ei tiedossa
Ensiesiintyminen: Joulurauha
Ääninäyttelijä: Hank Azaria(suomenkielinen: Jarmo Koski)

Morris "Moe" Lester Szyslak on yhdysvaltalaisessa Simpsonit-piirrossarjassa esiintyvä kuvitteellinen henkilö. Noin 48-vuotiaan Moe's Tavern –baarin pitäjän ääninäyttelijä on Hank Azaria. Simpsonien luojan Matt Groeningin mukaan Moen esikuvana on stand up -koomikko Rich Hall.[1]


Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Moen on vihjattu olevan italialaista alkuperää esimerkiksi jaksossa Kohta ei huvita enää mikään (Bart's Inner Child), jossa hän kuulee sisäisen lapsensa sanovan italialais-amerikkalaisella murteella: "Moe, what's the matter you, you don't-a speak-a with your-a accent no more." (Moe, mikä on vialla? Et puhu enää murtaen.), johon hän reagoi "Mamma mia"! Jaksossa Julkea takapuoli hän sanoo olevansa hollantilainen ja käyttää puukenkiä. Nimi Szyslak toisaalta viittaa slaavilaisiin sukujuuriin. The Simpsons Moviessa Moe julisti itsensä Springfieldin keisariksi.

Baari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moen baari iltamyöhällä

Moen kapakassa on ainakin neljä vakioasiakasta; Homer Simpson, Barney Gumble, Lenny Leonard ja Carl Carlson. Baarissa käy myös kaksi sivuhahmoa, joista silmälasipäiseen mieheen Moe viittasi nimellä Sam, oranssitakkinen mies on nimeltään Larry. Baari pysyy jotenkuten pystyssä vakioasiakkaittensa tuella, mutta jaksossa Homerin tuliliemi (Flaming Moe's) baari oli konkurssin partaalla. Homer antoi Moelle keksimänsä drinkkireseptin, joka nostikin baarin hetkelliseen menestykseen. Drinkistä kaiken kunnian ottaneen Moen menestyksestä seonneen Homerin paljastettua kaikkien edessä drinkkinsä salaisen ainesosan; yskänlääkkeen, baarin hetkellinen suosio loppui drinkin jäljittelijöiden tulvaan. Moen yritys muuttaa baarinsa koko perheen ravintolaksi taas kariutui Moen äkeään temperamenttiin.

Persoonallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moe on ilmeisen masentunut tai elämäänsä turhautunut, ja hänen nähdään monesti ajattelevan tai viittaavan itsemurhaan, jota hän onkin yrittänyt lähes jokaisessa joulunaikaan sijoittuvassa jaksossa, kuitenkaan onnistumatta. Eräässä jaksossa hän yritti soittaa itsemurhapuhelimeen, mutta hänen puhelunsa oli estetty liian monien soittojen vuoksi. Moe on lähes aina myös erittäin tympeän oloinen, eikä häneltä heru juurikaan kehuja tai mitään positiivista sanottavaa kenestäkään. Moen on nähty monesti säilyttävän baaritiskinsä alla haulikkoa, jolla hän ajoittain uhkailee niin ystäviään, kuten Homeria, kuin muitakin. Vasenkätisen Moen muu liiketoiminta liikkuu laillisen ja laittoman rajamailla tuon tuosta. Hän on pyörittänyt baarissaan sen aukioloaikojen ulkopuolella muun muassa pelikasinoa ja kirurgin tointa, ja itse asiassa Moella ei ole valtuuksia toimia edes alkoholin jälleenmyyjänä - hänen myyntilupansa umpeutui jo vuonna 1973 ja on ollut voimassa vain Rhode Islandilla, sekä se on hänen myöntämänsä. Hän on kuitenkin käynyt menestyksekkäästi baarimikkojen yliopistoa.

Moe on joko ahne tai hän on jatkuvassa rahapulassa. Vakuutuspetoksia hän on yrittänyt useampaan kertaan niissä onnistumatta. Kun Moe sai tietää, että Homerilla on 600 dollarin housut jalassa, hän vaati haulikolla uhaten Homeria luovuttamaan housunsa, siitäkin huolimatta että Homer on yksi Moen parhaista asiakkaista. Lisäksi hän on harjoittanut isojen mustavalkoisten eläinten salakuljetusta pandoista miekkavalaaseen. Moe on myös kerran (todennäkoisesti rahapulan takia) joutunut olemaan itse oma hammaslääkärinsä. Hänen hymynsä on kaamea, minkä hän on itsekin huomannut. Eräässä jaksossa Moe käy kasvokirurgilla. Palkinnoksi baarimikko -kisan voitosta Moe pääsi Duff -kalenteripojaksi, mutta hänen kasvonsa oli kalenterissa peitetty useilla Duffin mainostarroilla.

Moen jatkuvasta tympeydestä huolimatta hän ei suinkaan ole läpeensä paha. Hän esimerkiksi pelasti Homerin nyrkkeilyottelusta raskaan sarjan Drederik Tatumia vastaan. Moe on myös osoittanut suurta kiintymystä Maggie Simpsoniin ja uhrautui menemään mafiosojen riitatilanteeseen väliin pelastamaan Maggien välittämättä omasta terveydestään. Moen on nähty myös käyvän lukemassa kodittomille tarinoita. Kun Ned Flanders sanoi Moen tekevän näin, Moe väkivallalla uhaten vaati, että Ned pitää asian salaisuutena. Kerran johtaja Burns oli Moen lattian siivoojana jouduttuaan antamaan suurimman osan omaisuudestaan kisassaan rikasta texasilaista vastaan.

Ihmissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moe ei ole mitenkään etevä naisten kanssa, ja hän onkin sinkku. Eräässä jaksossa hän omien sanojensa mukaan sai kolmannetsadannet rukkaset. Toisen kerran hän sai 400 rukkaset yhdellä ovenavauksella. Moen itsetuhoisuus, omituinen käyttäytyminen, hämäräperäinen tausta sekä ainainen epäonnistuminen naissuhteissa on yksi Simpson-sarjan jatkuvista vitseistä, hieman samaan tapaan kuin herra Burnsin häikäilemättömyys ja terveydentila.

Moe rakastaa Marge Simpsonia (vaikkei muistakaan tämän nimeä ja kutsuu häntä Midgeksi) ja on parissa jaksossa kosinutkin Margea. Hänellä on kuitenkin ollut suhde muun muassa baarinsa tarjoilijan ja erään kukkakauppiaan kanssa, jaksossa Loppumaton tarina (The Seemingly Never-Ending Story) hän taas tapaili Edna Krabappelia. Simpsonit näyttävät olevan ristiriitaisia Moen ystävä-ja vihollislistoilla, sillä hän pitää vain naispuolisista Simpsoneista. Erityisesti hän pitää Maggiestä, jota hän piti jonkin aikaa kuin omana lapsenaan. Lisa puolestaan auttoi häntä kerran runoilijan urallaan, mutta varasti kaiken kunnian itselleen, kun selvisi, ettei hän voi tehdä runoja toisten avustuksella. Bart on Moen ainainen vihamies, vaikka Moe ei sitä itse tiedäkään. Mutta jos Moe tietäisi, että Bart soittelee hänelle, hän tappaisi tämän julmasti, kuten on joka soiton aikana uhkaillut. Homer tapasi Moen ensimmäisen kerran köyhien leirillä, jonne hänen vanhempansa hänet hylkäsivät.

Pilapuhelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moe on yleensä Bartin pilasoittojen uhri, ja joutuukin Bartin nimikyselyiden takia usein naurunalaiseksi. Vaikka Bart on muutamaan kertaan joutunut hakemaan isänsä baarista ja käyttämään ääntään, ei Moe koskaan ole tunnistanut häntä soittojen tekijäksi. Kerran jaksossa Syömäkone Bart kuitenkin lavasti kiusaajansa Jimbo Jonesin pilasoittajaksi.

Jaksossa Turpiin ja onnea (Homer the Smithers) selviää, että Moen puhelinnumero on 76484377, kun mr. Burns yritti soittaa Smithersille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin Sanomat Nyt liite, 46/2008 s. 31