Pilasoitto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pilasoitto eli pilapuhelu on puhelimella johonkin tiettyyn tai satunnaiseen puhelinnumeroon tehtävä soitto, jossa soittaja pilailee soiton vastaanottajan kustannuksella. Radiokanavien julkiset pilasoitot pyritään usein tekemään niin, että soiton paljastuttua pilaksi myös soiton kohde kokee sen hauskaksi. Pilasoitto voi olla myös nimettömänä harjoitettua häirintää, joka voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön (kotirauhan rikkominen).

Pilasoittoja on tehty tiettävästi niin kauan kuin puhelimia on ollut. Puhelimien yleistyessä joka kotiin pilasoittojen määrä lisääntyi. Nykyisin häiritsevät pilasoitot alkavat kuitenkin olla selvästi vähenemään päin oleva ilmiö.lähde? Erilaisten numeronäyttöjen ja matkapuhelimien yleistyttyä on tullut yhä vaikeammaksi pysytellä tuntemattomana soittajana. Aikaisemmin saatettiin pyrkiä varmistamaan soittajan tunnistamattomuuden säilyminen tekemällä pilasoitot puhelinkioskeista. Matkapuhelinten yleistymisen myötä myös puhelinkioskit ovat vähentyneet.

Esimerkkejä pilasoitoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Edesmenneen Radiomafian Heinähässäkkä -ohjelmassa juontaja Pertti Salovaara ja ohjelman muut juontajat tekivät lukuisia pilasoittoja. He esimerkiksi soittivat eräälle pojalle ja ilmoittivat, että hän on saattanut erään tuntemansa tytön raskaaksi. Myös Salovaara itse sai ohjelman toisen juontajan järjestämän pilasoiton, jossa ilmoitettiin, että Salovaaran häämatka Karibialle oli peruuntunut ja että hän saa korvaukseksi Ruotsin-risteilyn. Salovaara oli aivan raivoissaan puhelun aikana, mutta suhtautui asiaan tietysti myöhemmin huumorilla. Myös tämä Salovaaralle tehty puhelu kuultiin nauhoituksena ohjelmassa. Myöhemmin pilapuhelut olivat osa Kiss FM-kanavan aamushow’ta. Timo "Timpe" Salonen soitteli milloin mihinkin, yleensä "Paajasen" hahmossa.
  • Televisiosarjassa Simpsonit Bart Simpson tekee usein pilasoittoja Moen baariin. Bart yleensä kysyy onko paikalla jotain henkilöä, jolla on hassu tekaistu nimi kuten "Anita Bath" (Lausuttaessa muistuttaa: I need a bath, minä tarvitsen kylvyn) tai "Hugh Jass" (Huge ass, suuri takamus). Sitten baarin asiakkaat nauravat, kun Moe kysyy heiltä nimestä.
  • Radion Yölinja-ohjelmaan pilasoittelijat soittivat pilapuheluita, jotka yleistyivät ohjelman viimeisimpinä vuosina. Usein pilasoitot noudattelivat samaa yleiskaavaa, jossa soittaja kertoo hänellä olevan jonkin omituisen, melkeinpä uskomattomalta tuntuvan ongelman tai asian ja pyrkii viemään vitsiä mahdollisimman pitkälle. Usein puhelut päätettiin voimakkaaseen kiroiluun tai nauruun, ellei juontaja sitä ennen ollut jo huomannut puhelun pilailutarkoitusta ja katkaissut puhelua. Yleensä pilapuheluita suunniteltiin etukäteen ohjelmaan liittyvillä IRC-kanavilla. Pilapuheluita julkaistiin myös ladattaviksi erilaisille Internet-sivustoille.[1]
  • Irvipuhelut-televisiosarjassa soitettiin pilapuheluita milloin mihinkin ja sitten esitettiin uudelleen nukeilla.
  • MTV3-kanavalla esitetyssä Jouluposti-ohjelmassa vuonna 2005 ihmisillä oli mahdollisuus soittaa interaktiiviselle Joulupukille suorassa lähetyksessä ja kertoa kuulumisia sekä lahjatoiveita. Ohjelma tuli tunnetuksi erityisesti niihin soitetuista pilapuheluista, joita oli melkein puolet kaikista puheluista.lähde? Suurin osa pilasoittajista oli yleensä teini-ikäisiä nuoria. Puhelu alkoi yleensä normaalisti, mutta päättyi kiroilemiseen tai alatyylisiin sanoihin. Vuonna 2006 ohjelma muuttui siten, että itse ohjelmastudiosta soitettiin katsojalle, joka oli ensin lähettänyt tekstiviestin miksi haluaisi että hänelle soitettaisiin. Tällä tavalla saatiin vähennettyä häiriöpuheluita, joskin niitä tuli vuoden 2006 aikana yhä useita kertoja.
  • Syyskuussa 2015 venäläiset mediapersoonat Vladimir Krasnov ja Aleksei Stoljarov soittivat brittilaulaja Elton Johnille teeskennellen olevansa presidentti Vladimir Putin ja tämän tulkki.[4] Elton John oli aiemmin ilmaissut halunsa puhua Putinin kanssa homojen oikeuksista Venäjällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]