Prinssi Philip, Edinburghin herttua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prinssi Philip
Edinburghin herttua
25.Jun.2015 Prince Philip in Frankfurt.jpg
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijan puoliso
Virkakausi 6. helmikuuta 1952 –
Syntynyt 10. kesäkuuta 1921 (ikä 99)
Korfu, Kreikka
Puoliso Elisabet II (vih. 1947)
Lapset
Suku Glücksburg (vuoteen 1947)
Mountbatten (vuodesta 1947)
Isä Kreikan ja Tanskan prinssi Andreas
Äiti Battenbergin prinsessa Alice
Uskonto anglikaani
Sotilasura
Kuuliaisuus  Yhdistynyt kuningaskunta
Joukko-osasto
Palvelusvuodet 1939–1952 (aktiivipalvelus)
Sotilasarvo
Komentajuudet HMS Magpie
Taistelut ja sodat

toinen maailmansota

Prinssi Philip, Edinburghin herttua (synt. Kreikan ja Tanskan prinssi Filippos,[1] s. 10. kesäkuuta 1921 Korfu, Kreikka) on Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijan Elisabet II:n puoliso ja syntyjään Kreikan ja Tanskan prinssi. Ennen avioitumistaan silloisen kruununprinsessa Elisabetin kanssa hän käytti nimeä Philip Mountbatten.[2] Prinssi Philip kuuluu laajaan Glücksburgin sukuun, jonka jäsenet hallitsevat nykyisin Tanskaa ja Norjaa ja ovat aikaisemmin hallinneet myös Kreikkaa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinssi Philip syntyi Korfulla, Kreikan saaristossa. Hänen vanhempansa olivat Kreikan kuninkaan Yrjö I:n poika, prinssi Andreas, ja tämän vaimo, Battenbergin prinsessa Alice. Hän oli perheen nuorin, viides lapsi. Tanskan kuningas Kristian IX oli prinssi Philipin isoisän isä. Kreikan levottomuuksien takia perhe joutui pian maanpakoon vuonna 1922 Ranskaan.[2]

Kotikielinä perheessä olivat englanti, saksa ja ranska. Philip piti itseään tanskalaisena, hänhän oli Tanskan ja Kreikan prinssi. Hänet oli kastettu ortodoksiksi. Koska hän oli lähtenyt synnyinmaastaan jo 1-vuotiaana, hän ei puhunut kreikkaa.

Philip kävi koulunsa ensin Pariisissa, vuodesta 1928 lähtien Britanniassa ja vietti kaikki koululomansa isoäitinsä Victoria Mountbattenin ja setiensä George ja Louis Mountbattenin luona. Hänen äitinsä Alice joutui 1930 mielisairaalaan moneksi vuodeksi eikä hän nähnyt äitiään vasta kuin vuonna 1936. Isä Andreas muutti Etelä-Ranskaan rakastajattarensa kanssa 1930 ja sisaret Margarita, Theodora, Cecilie ja Sophie olivat avioituneet saksalaisten prinssien kanssa 1930-1931.

Vuonna 1933 Philip jatkoi koulunkäyntiään sisarensa Theodoran miehen suvun omistamassa koulussa Saksassa ja 1934 Gordonstounissa Skotlannissa. Sisarensa Cecilien ja tämän perheen hautajaisiin hän osallistui Darmstadtissa 1937. Isäänsä hän ei tavannut kertaakaan vuoden 1939 jälkeen.

Vuonna 1939 prinssi Philip liittyi Ison-Britannian laivastoon. Hän palveli toisessa maailmansodassa Välimerellä ja osallistui Sisilian valtaukseen. Hänen kaksi lankoaan taistelivat Saksan puolella. Isä asui miehitetyn Ranskan alueella. Vuonna 1947 hän sai Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisuuden, luopui ortodoksisesta uskosta ja liittyi anglikaaniseen kirkkoon, vaihtoi nimensä Battenbergistä Mountbatteniin ja luopui oikeudestaan Kreikan ja Tanskan kruunuihin.[2]

20. marraskuuta 1947 prinssi Philip meni naimisiin Yhdistyneen kuningaskunnan kruununperillisen, prinsessa Elisabetin kanssa. Ennen häitä kuningas Yrjö VI antoi hänelle arvonimet Edinburghin herttua ja Merionethin jaarli (kreivi) ja Paroni Greenwich.[2]

Kuningatar myönsi Edinburghin herttualle takaisin prinssin arvon vuonna 1957. Naimisiin mennessään prinssi Philipillä oli laivastossa komentajan arvo; häiden jälkeen Elisabet II on myöntänyt sotilasurallaan ansioituneelle prinssi Philipille monia armeijan korkeimpia arvonimiä, kuten Lord High Admiralin viran.

Prinssi Philip ja kuningatar Elisabet polveutuvat kumpikin kuningatar Viktoriasta: Philip hänen tyttärestään ja Elisabet hänen pojastaan.[3] Prinssi Philip on myös Venäjän Nikolai I:n jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa sekä isänsä että äitinsä kautta.

Prinssi Philip osallistui virallisiin julkisiin tehtäviin 2. elokuuta 2017 asti. Tuolloin hän osallistui Captain General's paraatin juhlallisuuksiin Lontoossa.[4][5] Hän osallistui uransa aikana 22 219 edustustilaisuuteen vuodesta 1952 lähtien.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Edeltäjä:
Kuningatar Elisabet (kuningataräiti)
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijan puoliso
1952–
Seuraaja: