Pontiac Firebird

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pontiac Firebird
2002 Pontiac Firebird Trans Am WS6.JPG
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
 Kanada
Valmistaja Pontiac
Konserni General Motors
Valmistusvuodet 1967–2002
Luokka S-segmentti
Ritari Ässän ”ihmeauto” KITT. Tämä auto on replika.
Pontiac Trans Amin 30-vuotisjuhlamalli vuodelta 1999.

Pontiac Firebird on yhdysvaltalainen GM:n valmistama urheiluautomalli, jota valmistettiin vuodesta 1967 aina vuoteen 2002. Firebird perustuu General Motorsin F-runkoon, johon myös perustuu sisarmalli Chevrolet Camaro.

Firebirdiä on saanut usealla eri lisävarustesarjalla mm. Formula ja Trans Am. Trans Am -mallit edustavat tehokkaimpia ja parhaiten varusteltuja Firebirdejä, varusteisiin kuuluu suorituskykyä ja ulkonäköä parantavia yksityiskohtia. Trans Amit on varustettu V8-moottorilla, viimeisimmät Trans Amit pohjautuvat samaan tekniikkaan Corvetten kanssa.

Ihmeauto Kitt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun suositussa Ritari Ässä -televisiosarjassa ihmeauto KITT pohjautui Pontiac Firebird Trans Amiin. Pontiac Firebird Trans Am on ollut mm. myös kaikissa kolmessa Konna ja Koukku (Smokey and the Bandit) -elokuvassa. Vuonna 1987 KITT, oikeasti Pontiac Trans Am V8 vuosimallia 1981, oli ”kiertueella” Suomessa muun muassa Sirkus Finlandian mukana ja myös yritysten ja yhteisöjen vuokrattavissa[1].

Sukupolvet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ritari Ässän puhuva ihmeauto Kitt (Sisumies Oy:n ilmoitus). Helsingin Sanomat, 27.10.1987, s. 20. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.