Kiltti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Historianelävöittäjä pukeutuneena skotlantilaiseen feileadh mór -asuun (engl. belted plaid), nykyaikaisen kiltin edeltäjään.

Kiltti on skotlantilaiseen miesten kansallispukuun kuuluva laskostettu, tavallisesti ruudullinen hameen kaltainen vaate. Kiltti on polvipituinen ja pohjaväriltään usein sininen, punainen tai vihreä. Kankaan eli tartaanin ruutujen koon, värien ja raitatiheyden vaihtelulla saadaan aikaan tuhansia erilaisia yhdistelmiä, joista monet merkitsevät tietyn klaanin tunnusta. Vyötäröltä roikkuva nahkapussukka, sporran, on tärkeä osa kilttiä.

Kiltit ovat osa skotlantilaista perinnettä. Myöhempinä aikoina kiltin käytön ovat pienemmissä määrin omaksuneet myös walesilaiset ja irlantilaiset osana kelttiläisromantiikkaa.

Sana 'kiltti' tulee skotin kielen verbistä kilt, joka tarkoittaa suunnilleen ”kietaista vaate ylleen”. Alkuperäinen kiltti oli noin viisi metriä pitkä kangassuikale, jonka muoto syntyi sen kietaisutavasta.[1]

Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi yleensä yksilöllinen takki tai pusero, skottipäähine, solkikengät ja polvisukat, sekä käyttökäden puoleisen sukan varteen työnnetty skotlantilainen sgian dubh -tikari.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Kilt Visit Scotland
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kiltti.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.