Parsakaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parsakaali
Broccoli and cross section edit.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Brassicales
Heimo: Ristikukkaiskasvit Brassicaceae
Suku: Kaalit Brassica
Laji: oleracea
Muunnos: italica
Kolmiosainen nimi

Brassica oleracea var. italica
Plenck

Katso myös

 Commons-logo.svg Parsakaali Commonsissa

Kukkiva parsakaali.

Parsakaali (Brassica oleracea var. italica) on ristikukkaiskasveihin kuuluva viljelykasvi, joka on kaalin muunnos. Sen kukinto ja varret ovat vihreät. Ulkonäöltään parsakaali muistuttaa lähisukulaistaan kukkakaalia. Nimestään huolimatta parsakaali ei ole sukua parsalle. Parsakaalista käytetään toisinaan sen italiankielistä nimeä broccoli. Broccoli on käytössä myös monissa muissa kielissä, muun muassa englannissa.

Parsakaalia on viljelty mahdollisesti jo antiikin Rooman aikana Etelä-Euroopassa. Pohjoismaissa sitä on alettu viljellä 1900-luvulla, mutta siitä on tullut suosittu vasta vuosituhannen vaihteessa.[1]

Viljely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parsakaalia kasvatetaan usein siemenistä taimiksi sisätiloissa ja siirretään sitten ulos jatkamaan kasvuaan. Kasvukauden alussa taimet voidaan suojata harsolla. Istutuksesta sadonkorjuuseen kuluu vajaat kaksi kuukautta. Sen jälkeen, kun kasvin päähaaran kukinto on leikattu käytettäviksi, sivuhaaroihin kehittyy vielä lisää kukintoja.[1]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parsakaalista syödään yleensä sen maanpäälliset osat eli nuppuiset kukinnot, varret ja lehdet. Parsakaalia voi syödä sekä kypsennettynä että raakana.

Parsakaalia voidaan käyttää muun muassa keitoissa, wokeissa ja gratiineissa. Sen voi myös keittää sellaisenaan tai tarjota voisulan kanssa.

Ravintosisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuore parsakaali sisältää rautaa, A-vitamiinia, C-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, ravintokuitua ja K-vitamiinia. Moniin muihin tuoreisiin kasviksiin nähden tuore parsakaali sisältää myös runsaasti proteiineja, alfalinoleenihappoa, B2-vitamiinia ja steroleita. Yksi parsakaalin kukinto sisältää puolitoistakertaisesti päivän C-vitamiiniannoksen.[2][3]

Parsakaali sisältää 3,3'-diindolylmetaania, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Parsakaali 2006. Pellervo. Viitattu 4.3.2015.
  2. [1] Kansanterveyslaitos, Eniten ja vähiten sisältävät elintarvikkeet
  3. [2] HS Parsakaali on terveellisin kasvis
  4. Gong Y. Sohn H. Xue L. Firestone GL. Bjeldanes LF "3,3'-Diindolylmethane is a novel mitochondrial H(+)-ATP synthase inhibitor that can induce p21(Cip1/Waf1) expression by induction of oxidative stress in human breast cancer cells." . Cancer Research. 66(9):4880–7, 2006 May 1.
  5. Acharya A. Das I. Singh S. Saha T. "Chemopreventive properties of indole-3-carbinol, diindolylmethane and other constituents of cardamom against carcinogenesis." [Review]Recent patents on food, nutrition & agriculture. 2(2):166–77, 2010 Jun.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.