A-vitamiini

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
A-vitamiini (retinoli)
Yleistä
Kemiallinen kaava C20H30O
Molekyylipaino 286,456 g/mol
Vitamiinin ominaisuudet
Liukenevuus Rasva
RDA (aikuinen mies) 900 μg/vrk
RDA (aikuinen nainen) 700 μg/vrk
RDA yläraja (aikuinen mies) 3000 μg/vrk
RDA yläraja (aikuinen nainen) 3000 μg/vrk
Puutosoireet
Yliannostusoireet
 • Maksavauriot
 • Kuiva iho
 • Hiusten lähtö
 • Sikiövauriot
 • Osteoporoosi (epäilty, pitkäaikainen)
Tavalliset lähteet
Retinoli

A-vitamiini on yksi ihmisen tarvitsemista rasvaliukoisista vitamiineista ja tärkeä näkökyvylle ja luuston kasvulle. A-vitamiini on yleisnimitys useille saman biologisen aktiivisuuden omaavalle molekyylille. Tavallisin muoto on alkoholimuoto retinoli, josta muodostuu elimistössä myös aldehydiä, retinaalia ja retinolihappoa. Ravinnossa niiden yhteismäärä sekä A-vitamiinin esiasteet, karoteenit ja kryptoksantiinit, ilmaistaan retinoliekvivalentteina (RE).

A-vitamiini elimistössä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-vitamiini on välttämätön hämärässä näkemiselle. Silmän verkkokalvon sauvasoluissa on rodopsiinia, joka reagoi herkästi valoon. Rodopsiini muodostuu proteiinista ja retinaalista. Vitamiinin puutteessa näkökyky heikkenee ja erittäin vaikea puutos johtaa jopa sokeuteen. A-vitamiinin puutteen aiheuttamaa sokeutta esiintyy melko paljon 3–4 vuoden ikäisillä lapsilla kehitysmaissa.

A-vitamiini vaikuttaa myös luuston rakentumiseen sekä erilaistuvien ja nopeasti kasvavien ja uusiutuvien epiteelikudosten muodostumiseen. Karotenoideilla on myös merkitystä elimistön antioksidanttijärjestelmässä.

A-vitamiinin liikasaannin oireita ovat mm. ruokahaluttomuus, ärtyneisyys, uneliaisuus, kuiva iho, maksan toimintahäiriöt ja luustomuutokset. Yli 1 500 mikrogramman suuruinen päiväannos A-vitamiinia voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä osteoporoosia, ja erittäin suuret määrät voivat aiheuttaa lisäksi maksavaurioita. Siksi maksatuotteiden runsasta kulutusta ja A-vitamiinilisien tarpeetonta käyttöä ei suositella.

β-karoteeni muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. β-karoteenin runsas saanti ruoasta tai ravintoainevalmisteista ei kuitenkaan aiheuta A-vitamiinin liikasaantiin liittyviä myrkytysoireita. Pitkäaikainen runsas β-karoteenin saanti voi näkyä ihon kellertymisenä, mikä on kuitenkin vaaratonta.

A-vitamiinin tarve ja saanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan mukaan suositeltava ravintoainetiheys väestöryhmille joiden energian saanti on 8 - 12,5 MJ vuorokaudessa on A-vitamiinin osalta 80 µg RE/ 1 MJ eli 640 - 1000 µg RE vuorokaudessa. [1]

Aikuisilla, joilla energian saanti on liian pieni, on riski saada liian vähän vitamiineja ja kivennäisaineita. Alle 6,5 MJ / vrk energiaa saavien aikuisten on aina täydennettävä ruokavaliotaan ravintoainevalmisteella. Aikuisten tulee syödä riittävästi kasviksia.

Suomalaisten A-vitamiinin keskimääräinen saanti on suositusten mukainen; naisilla 690 µg/vrk ja miehillä 963 µg/vrk (retinoliekvivalentteina). Ihmiset saavat suurimman osan A-vitamiinia lihasta ja kasviksista. Loppuosa saadaan pääasiallisesti ravintorasvoista ja maitovalmisteista. [2]

Kasviksissa ei ole A-vitamiinia valmiina vaan sen esiastetta β-karoteenia. 12 µg ruoasta tai 2 µg ravintovalmisteesta saatavaa β-karoteenia vastaa 1 µg A-vitamiinia.

Eräiden ruoka-aineiden ja ruokalajien A-vitamiinipitoisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravintoarvoja per 100 g
  A-vitamiinia (RAE, µg)
Naudanmaksa 19 674,2[3]
Maksalaatikko 2 402,7 [4]
Porkkana 774,1[5]
Lehtikaali 765,8[6]
Täysmaito 28,6[7]
Persikka 9,3[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Valtion ravitsemusneuvottelukunta: Suomalaiset ravitsemussuositukset - ravinto ja liikunta tasapainoon. 2005. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Viitattu 10.10.2008.
 2. Paturi, M Tapanainen H, Reinivuo H, Pietinen P (toim.): Finravinto 2007 -tutkimus 2008. Kansanterveyslaitos. Viitattu 10.10.2008.
 3. Maksa, naudan Fineli
 4. Maksalaatikko, pirkka / saarioinen, valmisateria Fineli
 5. Porkkana Fineli
 6. Lehtikaali Fineli
 7. Täysmaito, rasvaa 3,5 %, vl, d-vitamiinia 1ug Fineli
 8. Persikka/nektariini kuorittu, kivetön Fineli

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]