Kathy Griffin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kathy Griffin
Kathy Griffin vuonna 2011.
Kathy Griffin vuonna 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi Kathleen Mary Griffin
Syntynyt4. marraskuuta 1960 (ikä 62)
Oak Park, Illinois, Yhdysvallat
Näyttelijä
Aktiivisena 1980-luvulta lähtien
Merkittävät roolit Vicki Groener (Hei, olen Susan)
Palkinnot

Parhaan tosi-tv-sarjan Emmy
2007 Kathy Griffin: My life on the D-list
Parhaan tosi-tv-sarjan Emmy
2008 Kathy Griffin: My life on the D-list

Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Kathy Griffin (s. 4. marraskuuta 1960 Oak Park, Illinois, Yhdysvallat[1]) on yhdysvaltalainen stand up -koomikko, näyttelijä ja juontaja. Griffin on tunnettu roolista Vicki Groenerinä sarjassa Hei, olen Susan (1996–2000), mutta suureen julkisuuteen hän nousi Yhdysvalloissa omaa elämäänsä esittelevän tositelevisiosarjan Takana loistava tulevaisuus (Kathy Griffin: My Life on the D-List, 2005–2010) myötä. Se esittelee Griffinin elämää D-luokan julkkiksena Yhdysvalloissa. Sarja nousi suosioon Yhdysvalloissa, mutta sitä on esitetty myös Yhdysvaltojen ulkopuolella. Suomessa sarjaa on esittänyt Subtv.

Kathy Griffin on saanut tositelevisiosarjastaan Emmy-palkinnon vuosina 2007 ja 2008. Hän on tehnyt töitä myös ääninäyttelijänä ja televisiojuontajana.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Griffin on viidestä sisaruksesta nuorin. Hän syntyi chicagolaisessa Oak Parkin esikaupungissa Illinois’ssa. Hänen äitinsä Maggie oli sairaalan hallintovastaava, ja hänen isänsä John oli elektroniikkaliikkeen johtaja.[1] Hänet kasvatettiin katolilaiseksi ja hän opiskeli myös katolilaisessa koulussa, mutta nykyisin hän pitää itseään ”langenneena katolilaisena”. Griffin opiskeli Oak Park and River Forest High Schoolissa, josta hän valmistui vuonna 1978.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Griffin aloitti esiintymisen 1980-luvun alussa losangelesilaisessa improvisointiryhmässä nimeltään The Groundlings. Griffin kertoi myöhemmin yhdysvaltalaisen E!-kanavan haastattelussa, että hän kävi usein katsomassa The Groundlingsin esityksiä ennen kuin päätti itse liittyä. Liittymisen jälkeen Griffin ryhtyi esittämään stand up -komiikkaa ja hänestä tuli osa nopeasti kasvavaa vaihtoehtoisen komedian liikettä Los Angelesissa. Tällöin hän esiintyi Un-Cabaret-järjestön järjestämissä tilaisuuksissa sekä omassa stand up -show’ssaan Hot Cup of Talk, josta myöhemmin vuonna 1998 tuli myös hänen omien HBO-kanavalla esitettyjen ohjelmiensa nimi.

Griffinistä julkaistiin toukokuussa 2017 kuva, jossa hän roikottaa veriseltä näyttävää kumista silloisen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätä. Sen jälkeen Griffin joutui aggressiivisten hyökkäysten kohteeksi ja menetti kaikki työnsä Yhdysvalloissa. Töitä on sen sijaan Yhdysvaltojen ulkopuolella. Hän aloitti maailmankiertueen, jonka yksi esiintymispaikka on Suomi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]