Keskustelupalsta

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Keskustelualue)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva phpBB-keskustelupalstaohjelmasta

Keskustelupalsta (keskustelufoorumi tai keskustelualue) on verkkosivusto tai sivuston osa, jossa voi keskustella eri aiheista kirjoittamalla palstalle viestejä. Viestit tallentuvat nähtäville, jolloin vanhoja keskusteluja voi selata jälkikäteen. Keskustelupalsta voi myös toimia jonkun ryhmän sisäisessä käytössä ja korvata sähköpostitse käytettävän sähköpostilistan.

Keskustelupalstoilla viestit ovat yleensä pidempiä kuin chattien yleensä yhden rivin pituiset viestit. Viesteissä lainataan usein edellisistä viesteistä oleellisia kohtia ja vastataan niihin, kuten sähköpostissa. Suosituimmat keskustelut voivat kestää jopa vuosien ajan. Keskustelupalstalla on usein jokin tietty aihepiiri, joka yhdistää keskustelupalstalla käyviä keskustelijoita. Keskustelupalstalle vakiintuu usein ihmisryhmä, josta muodostuu keskustelupalstan selkäranka. Keskustelupalsta voi myös kasvaa hyvin suureksi, jolloin keskustelupalstan eri alueille muodostuu omia ryhmiä ja luotetuille käyttäjille jaetaan moderaattorin oikeuksia.

Keskustelupalstoja on ollut erilaisissa BBS-järjestelmissä kauan ennen internetin yleistymistä. Keskustelupalstoja ovat myös Usenetin uutisryhmät. Nykyiset internetin keskustelupalstat toteutetaan tyypillisesti verkkosivuina, esimerkiksi suositun phpBB-ohjelmiston avulla. Nykyisissä keskustelupalstoissa on usein jaettuja alueita tai huoneita, joilla rajataan huoneessa olevien keskustelujen aiheita.

Sisällön valvonta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat keskustelupalstat vaativat käyttäjältä rekisteröitymisen, jotta viestejä voi kirjoittaa. Rekisteröitymisellä pyritään usein helpottamaan keskustelupalstan valvontaa ja hallinnointia, rajaamaan ulos roskaposti sekä estämään käyttäjiä käyttämästä toistensa nimiä. Rekisteröityneille käyttäjille on yleistä valita käyttöönsä oman nimensä sijasta nimimerkki.

Kaupallisten sivustojen keskustelupalstoilla on tavanomaista antaa kävijöille varsin vapaat kädet sisällön suhteen ja valvonta viestien sisällön osalta on vähäisempää, vain räikeimpiin tapauksiin puututaan.lähde? Tämä voi johtaa keskustelupalstan keskustelun tason heikkenemiseen.

Vaihtoehtona yleisluontoisille kaupallisen pohjan keskustelupalstoille toimivat harrastelijoiden keskustelupalstat, joilla on myös usein rajattu aihepiiri sekä pyrkimys luoda omanlaisensa tunnelma. Joillakin keskustelupalstoilla on myös päätavoitteena tarjota tukea tietyn ohjelman käyttämiseen, jolloin keskustelupalstan henki poikkeaa vahvasti perinteisestä keskustelupalstasta. Tuolloin usein valtaosa kävijöistä käy paikalla hakemassa apua ja vakituisia keskustelijoita on suhteessa vähemmän.

Monilla nykyisillä keskustelupalstaohjelmistoilla on ollut ongelmia tietoturvan kanssa. Muun muassa phpBB joutui vuonna 2004 kiristämään tietoturvaansa useaan otteeseen sekä julkaisemaan tavallista nopeampaan tahtiin uusia päivityksiä. Keskustelupalstan ylläpitäjät joutuvat jatkuvasti pitämään ohjelmistonsa ajan tasalla.

Yksi suurista ongelmista ovat spammibotit, jotka kiertävät keskustelupalstalta toiselle yrittäen lähettää mainosviestejä ja -linkkejä. Keskustelupalstan tekijöillä ja spammibottien tekijöillä onkin käynnissä pienimuotoinen varustelukilpailu, jossa foorumiohjelmien tekijät pyrkivät estämään spammibottien automaattiset rekisteröitymiset ja spammibottien tekijät pyrkivät löytämään reikiä, joilla kiertää tunnistukset ja estot. Yhtenä estona toimii kenttä, jossa olevat merkitselvennä pitää kirjoittaa rekisteröidyttäessä. Tämä ei onnistu kaikilta boteilta.