Botti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Botti on lyhenne sanasta robotti ja tarkoittaa tietokoneohjelmaa, joka osaa toimia itsenäisesti sille määriteltyjen toimintaohjeiden puitteissa. Alun perin robotti-sanan synonyyminä nähty lyhenne on muuttunut tarkoittamaan käytännössä yksinomaan tietokoneohjelmia. Botti on ohjelma, joka suorittaa tiettyjä tehtäviä määriteltyjen ohjeiden mukaan ainakin osittain itsenäisesti eli ilman ihmisen myötävaikutusta. Muita nimityksiä boteille ovat paitsi robotti, myös agentti. Nimitystä käytetään lisäksi erilaisista tekoälyn tutkimuksen itsenäisesti toimivista ohjelmista.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannissa ja monissa muissa kielissä "bot" on lyhenne sanasta "robot". Se tulee tšekin kielen sanasta "robota", joka tarkoittaa (pakko)työtä. Vaikka botit ovatkin mekaanisten laitteiden sijasta yleensä tietokoneissa käytettäviä ohjelmia, on niiden tehtävänä joka tapauksessa tyypillisesti suurta työmäärää, toistoa tai muuta vastaavaa ihmiselle työlästä ja yksitoikkoista rutiinia vaativien tehtävien teko. Monet botit toimivat verkkoympäristöissä, erityisesti internetissä, jolloin tietokoneohjelma sisältää toiminnallisuuden internet-sivujen avaamiseen ja lukemiseen. Botin tietokoneohjelma on tyypillisesti kirjoitettu jollain ns. skriptikielistä, sillä ne sisältävät valmiita työkaluja erilaisten tehtävien toteuttamiseen, ja tietokoneohjelma on verrattain yksinkertainen ja sitä ajetaan tietokoneen komentoriviltä jollakin komennolla.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräs tunnettu esimerkki internetissä käytettävistä boteista ovat hakukoneiden hakurobotit, jotka käyvät itsekseen läpi verkkosivuja, vierailevat niillä ja tutkivat niiltä eteenpäin johtavat linkit, muodostaen näin hakukoneelle tietokannan. Toisentyyppisiä botteja ovat internetin keskustelupalstoilla ja pikaviestinohjelmissa käytettävät botit, joiden tehtävät ovat moninaisia. Esimerkiksi IRC-kanavalla toimiva botti voi huolehtia käyttäjäntunnistuksesta antaen kanavan operaattorin oikeudet tietyille käyttäjille ja poistaen epätoivotut käyttäjät kanavalta, pyörittää tietovisaa tai jopa keskustella. Tunnettu monikäyttöinen IRC-botti on Eggdrop. Myös wiki-järjestelmässä käytetään botteja, jotka helpottavat järjestelmän rutiinitehtävien hoitoa.

Eräs laaja bottien käyttökohde ovat tietokonepelit, lähinnä verkossa pelattavat, joissa kohdattavia ei-pelaajahahmoja ("NPC") ohjaa tietokoneohjelma. Laajojen moninpelien botit (esim. RuneScape) voivat haitata oikeiden pelaajien peli-iloa. Sen takia, pelien kehittäjät käyttävät erilaisia esteitä, joita ihmispelaajat voivat helposti ratkoa, mutta tekoäly ei. Äärimmäisissä tilanteissa botit saatetaan bannata, joka tarkoittaa pelistä ulosviemistä usein joksikin ajaksi. Joskus nämä ovat tietokoneroolipeleissä siinä määrin tekoälykkäitä, että ne toimivat vaikkapa keskustelubotin tavoin ja niitä saatetaan kutsuakin boteiksi. Verkossa pelattavassa pokerissa on kokeiltu pokerivastustajina botteja. Samaten jotkin tietokonepelit ovat siinä määrin yksinkertaisia, että on mahdollista ohjelmoida botti, joka "pelaa" pelin läpi ihmispelaajan tavoin.

Ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niin sanotussa bottisodassa kahdella tai useammalla botilla on ristiriitaiset toimintaohjeet, mitkä ajavat ne toimimaan keskenään yhteensopimattomalla tavalla. Bottiverkko eli botnet on useiden keskenään yhdessä toimimaan määritetyn botin järjestelmä. Hyvien tarkoitusperien lisäksi myös tietokonerikolliset väärinkäyttävät botnettejä tietoliikenteen häirinnässä, erityisesti palvelunestohyökkäyksissä ja roskapostin lähetykseen. Automaatteja käytetään myös verkkopalvelujen salasanojen murtamiseen tai ei-toivottujen mainoslinkkien lisäämiseen muokattaville sivustoille (blogit, wikit kuten Wikipedia, ym.); näitä vastaan on kehitetty Turingin testin ajatuksia hyödyntävä kuvavarmennustekniikka (CAPTCHA).

Populaarikulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bottiohjelmat eivät, toisin kuin varsinaiset robotit, ole ainakaan vielä science fiction -kirjallisuuden tai muun populaarikulttuurin vakiokalustoa, mutta poikkeuksiakin löytyy. Jonas Altberg (Basshunter) nousi kuuluisuuteen kappaleella Boten Anna, joka kertoo IRC-botista.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laird, John E.: 'Research in human-level AI using computer games', Communications of the ACM, Vol. 45, Issue 1 (January 2002), pp. 32–35. Saatavilla myös verkossa: [1].

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lots-A-Bots ja RunABot: sivustoja oman tekoälykkään pikaviestiohjelmaan tarkoitetun keskustelubotin tekoa varten.