Jäähdytysneste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

jäähdytysneste on lämmön siirtoon tarkoitettua nestettä. Jäähdytysneste kiertää tarkoitusta varten rakennetussa jäähdytysjärjestelmässä. Jäähdytysnesteitä käytetään hyvin monissa sovelluksissa: esimerkiksi voimalaitoksissa, polttomoottoreissa ja työstökoneissa.

Jäähdytysnnesteen koostumus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polttomoottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auton jäähdytysnnesteen lämpömittari (vasen).

Moottoreissa jäähdytysnnesteellä tasataan sylinterilohkon lämpötilaa sekä siirretään liiallinen lämpöenergia pois. Jäähdytysnnesteellä voidaan myös johtaa lämpöenergiaa ajoneuvon ohjaamon lämmittimeen. Yksinkertaisimmillaan jäähdytysnneste voi olla pelkkää vettä, mutta veden taipumus aiheuttaa korroosiota sekä olematon pakkaskestävyys rajoittavat sen käyttöä.

Varsinainen jäähdytysneste voi olla esimerkiksi etyleeniglykolia tai propyleeniglykolia. Seostamalla etyleeniglykolipohjaista nestettä veteen 50:50-seossuhteella, saadaan seoksen pakkaskestävyydeksi -36 celsiusastetta. Jäähdytysnesteeseen voidaan lisätä mm. korroosiota, jäätymistä, syöpymistä ja vaahtoamista estäviä lisäaineita.[1]

Työstökoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäähdytysnesteen suihkutus työstökoneessa.

Työstökoneissa jäähdytysneste (myös leikkuuneste) voi olla esimerkiksi vesi-mineraaliöljy seos.[2] Jäähdytysnestettä suihkutetaan työstettävän kohteen pintaan, josta se sitoo lämpöä itseensä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oy Teboil Ab: Jäähdytinneste teboil.fi. Viitattu 7.11.2010.
  2. Würth Oy: LEIKKUUNESTE: Tuoteseloste wurth.fi. 22.07.2008. Viitattu 7.11.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]