Propyleeniglykoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Propyleeniglykoli
Tunnisteet
IUPAC-nimi 1,2-propaanidioli
CAS-numero [1] 57-55-6[1]
PubChem CID 1030
Ominaisuudet
Molekyylikaava C3H8O2[1]
Moolimassa 76,09 g/mol[1]
Ulkomuoto väritön, jähmeä neste[1]
Sulamispiste –59 °C (214 K)
Kiehumispiste 188,2 °C (461 K)
Tiheys 1,04 g/cm3
Liukoisuus veteen sekoittuu veteen[1]

Propyleeniglykoli on orgaaninen yhdiste (alkoholi), joka on huoneenlämmössä (20 °C) olomuodoltaan väritöntä, hajutonta, itseensä kosteutta sitovaa (hygroskooppista) jähmeää nestettä. Sen kemiallinen kaava on C3H8O2 ja rakennekaava on CH3CHOHCH2OH. Propyleeniglykolista käytetään myös nimityksiä 1,2-propaanidioli, metyylietyleeniglykoli ja 1,2-dihydroksipropaani.

Propyleeniglykolin leimahduspiste on 99 °C (c.c.) ja 107 °C (o.c.). Kaupallisesti propyleeniglykolia valmistetaan veden ja propyleenioksidin reaktiolla.

Propyleeniglykolipohjaisia nesteitä käytetään lentokentillä lentokoneiden jäänpoistoon sekä jäänestoon. Lämmöntalteenottojärjestelmissä propyleeniglykolia käytetään lämmönsiirtonesteenä. Auton jäähdytysnesteenä propyleeniglykolia käytetään erityisesti sellaisissa auton moottoreissa, joissa on alumiinista valmistettuja osia. Ainetta käytetään nuuskan ja tupakan lisäaineena, sähkötupakan nesteissä sekä sikarihumidorin kosteuttimissa hyvän kosteutta sitovan ominaisuutensa ansiosta. Aine toimii elintarvikkeissa lisäaineiden ja aromien kantaja-aineena. Propyleeniglykolin E-koodi elintarviketeollisuudessa E1520, ja lääke- ja kemianteollisuudessa E490.

Propyleeniglykolin käyttö sikarihumidorissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Propyleeniglykolia käytetään 50/50 suhteessa steriilin veden kanssa akryylipolymeeristen kiteiden tai Oasis -sienen kostuttamiseen humidoreissa käytettävissä kostuttimissa. Propyleeniglykoli auttaa estämään liiallisen kosteuden humidorissa. Kosteuden laskiessa humidorissa alle n. 60 %, sieni tai kiteet alkavat luovuttaa kosteutta kunnes kosteusprosentti nousee takaisin n. 70 prosenttiin.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytaikainen altistus ärsyttää silmiä ja toistuva tai pitkäaikainen ihokosketus voi aiheuttaa ihon herkistymisen.lähde?

Eläinlääketieteellisessä käytössä propyleeniglykoli lisää ja ylläpitää lehmien ruokahalua ja maidontuotantoa, sekä vähentää niiden altistumista asetonitaudille eli ketoasidoosille.

Savukoneissa käytettävä savuneste sisältää propyleeniglykolia ja tislattua vettä. Joissain savunesteissä ilmoitetaan käytettäväksi glyserolia propyleeniglykolin sijasta. Tislatun veden suhteella em. aineisiin saadaan vaikutettua savun sakeuteen.[2]

Propyleeniglykolia käytetään väliaineena sellaisissa lääkevalmisteissa, joiden vaikuttava aine ei liukene hyvin veteen. Propyleeniglykolia sisältävät injektoitavat lääkevalmisteet ovat aiheuttaneet joitain ongelmia, varsinkin suurina annoksina.[3] Annoksesta riippuen 12–42 %:ia injektoidusta propyleeniglykolista erittyy pois virtsan mukana ja loput glukuroniidisidoksena. Propyleeniglykoliannoksen kasvaessa munuaisten kyky käsitellä sitä hidastuu,[4] mikä saattaa johtua propyleeniglykolin alkoholeille ominaisesta lievästä anesteettisesta ja keskushermoa lamaavasta vaikutuksesta.[5][6]

  1. a b c d e Propyleeniglykolin kansainvälinen kemikaalikortti Viitattu 14.7.2011
  2. http://www.smokemachines.net/faqs.shtml
  3. Janusz Szajewski, MD , Warsaw Poison Control Centre: Propylene glycol (PIM 443) August 1991. IPCS INChem. (englanniksi)
  4. Propylene glycol pharmacokinetics and effects after intravenous infusion in humans Ther Drug Monit. 1987 Sep;9(3):255–8.
  5. The general properties, actions, and toxicity of propylene glycol JPET January 1932, vol. 44, no. 1, 109–121.
  6. Propyleneglycol intoxication due to intravenous nitroglycerin Lancet. 1984 Jun 16;1(8390):1360.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.