Ketoasidoosi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Happomyrkytys eli ketoasidoosi[1] on ketoaineiden liikamäärästä veressä johtuva kehon happamoituminen. Kyseessä on harvinainen ja vaarallinen elimistön poikkeustila.

Esimerkiksi paaston tai vähähiilihydraattisen ruokavalion johdosta elimistö siirtyy ketoosiin, jolloin ketoaineiden tuotanto käynnistyy. Haiman tuottama insuliini säätelee ketoaineiden tuotantoa, mutta jos haima on vaurioitunut esimerkiksi diabeteksen vuoksi eikä kykene tuottamaan insuliinia, voi seurauksena olla hallitsematon ketoosi eli ketoasidoosi. Lievä ketoasidoosi ei aina aiheuta oireita.

Insuliinin puute aiheuttaa sen, ettei elimistö kykene hyödyntämään veressä olevaa glukoosia vaan alkaa polttaa rasvoja. Se tuottaa myös ketoaineita kudosten energiantarpeeseen (ketoosi). Tästä seuraa elimistön happamoituminen: veren pH on laskenut alle 7,35:n. Asidoosi voidaan todeta verikaasuanalyysillä,[2] ketoosi taas veren tai virtsan ketoainemittauksesta.[3]

Tyypin I diabetekseen sairastuvilla lähes kolmanneksella on ketoasidoosi sairauden toteamishetkellä (lapsilla tyypin II diabetekseen sairastuvilla noin joka kymmenellä), mutta insuliinihoidon alettua tilanne normalisoituu[4]. Myös huonossa hoitotasapainossa oleville diabeetikoille voi kehittyä ketoasidoosi. Tulehdustauti voi heikentää insuliinin tehoa ja näin aiheuttaa ketoosia diabeetikolle.

Happomyrkytykseen sairastuneista menehtyy kahdeksan prosenttia.lähde?

Ketoasidoosi hoidetaan sairaalahoidossa. Potilaalle voidaan antaa nestehoitoa, ja ketoasidoosi korjautuu yleensä insuliinilla. [5] Ketoasidoosia vaikeammin diagnosoitava ja hoidettava tila on maitohappoasidoosi.lähde?

Lypsylehmien asetonitauti eli ketoosi muistuttaa ihmisen ketoasidoosia, mutta syynä on nopeasti lisääntyvä maidontuotos ja sen seurauksena sokerivaje. Sairastuminen voidaan yleensä estää ruokinnallisin keinoin, ja sairauden hoitaminen kuuluu eläinlääkinnän rutiinitoimenpiteisiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Happomyrkytys vie hengenvaaraan - erityistilanteissa pitää mitata myös ketoaineet diabetes.fi. Viitattu 19.8.2016.
  2. Jama, Timo: ”Verikaasuanalyysi ja happo-emästasapainon tutkiminen”, Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim, 2007.
  3. [1] Diabetes 1–2/2005
  4. "Presence of Diabetic Ketoacidosis at Diagnosis of Diabetes Mellitus in Youth: The Search for Diabetes in Youth Study" (2008). PEDIATRICS 121 (5): e1258–e1266. doi:10.1542/peds.2007-1105. ISSN 0031-4005. 
  5. Hiltunen, Liisa ja Koivikko, Minna: ”Diabeettinen ketoasidoosi”, Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim, 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.