Alkaloosi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alkaloosi (lat. alcalosis) on elimistön happo-emäs-tasapainon häiriötila, jossa solunulkoisen nesteen (plasman) vetyionipitoisuus on vähentynyt, jolloin kudokset ja veri ovat liian emäksisessä tilassa. Alkaloosi jaetaan edelleen tilan aiheuttaneen syyn mukaisesti aineenvaihdunnalliseen eli metaboliseen tai hengittämiseen liittyvään eli respiratoriseen alkaloosiin.

Metabolinen alkaloosi voi kehittyä esimerkiksi voimakkaan oksentelun myötä, kun ihminen menettää runsaasti mahahappoja. Tai vastaavasti jos mahahappoja neutraloidaan liiaksi esimerkiksi bikarbonaateilla tai vastaavilla valmisteilla. Virtsaneritystä lisäävät lääkkeet saattavat johtaa samanlaiseen tilanteeseen vähentämällä verenkierrosta kloridisuoloja. Metabolinen alkaloosi voi olla myös merkki Cushingin oireyhtymästä tai maksakirroosista.

Respiratorisessa alkaloosissa elimistöstä poistuu keuhkojen kautta liian paljon hiilidioksidia ja tilalle tulee happea. Näin käy esimerkiksi ihmisen hyperventiloidessa eli hengittäessä liian nopeassa tahdissa. Liian nopean hengittämisen syynä voi olla psykologiset syyt (esimerkiksi paniikkihäiriö), myrkytystila tai keuhkojen tai keskushermoston sairaus.

Happo-emästasapainon häiriö veressä voidaan helposti todeta verinäytteestä tehtävällä verikaasuanalyysillä. Perussyy hoidetaan ja tarvittaessa korjataan mahdollinen elektrolyyttiepätasapaino.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nienstedt, Walter, et al: Ihmisen fysiologia ja anatomia. Helsinki WSOY, 2004. ISBN 951-0-29611-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]