Katekoliamiinit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
adrenaliini
noradrenaliini
dopamiini

Katekoliamiinit ovat yhdisteitä, jotka syntyvät L-tyrosiini-aminohaposta, ja voivat toimia hormoneina sekä keskushermoston välittäjäaineina. Katekoliamiinit kuuluvat fenetyyliamiineihin.

Ihmiskehossa esiintyviä katekoliamiineja ovat adrenaliini, noradrenaliini ja dopamiini.[1] Ne syntyvät pääosin lisämunuaisessa[1] ja osittain sympaattisessa hermostossa. Adrenaliini toimii välittäjäaineena keskushermostossa ja hormonina verenkierrossa. Noradrenaliini toimii välittäjäaineena sekä keskushermostossa että sympaattisessa ääreishermostossa ja se on lisäksi tärkeä hormoni verenkierrossa. Dopamiini on keskushermoston välittäjäaine, joka vaikuttaa mm. motoriikkaan ja mielihyvän tuntemuksiin.

Suuret veren katekoliamiinipitoisuudet ovat yhteydessä stressiin. Katekoliamiinien hormonivaikutukset valmistavat ihmisen kehoa fysiologisesti fyysiseen toimintaan. Tyypillisiä vaikutuksia ovat sydämen sykkeen, verenpaineen ja veren glukoosipitoisuuden kasvaminen. Katekoliamiinien pitoisuuteen vaikuttaa tyrosiinihydroksylaasi-entsyymin kautta välittyvä negatiivinen palautevaikutus.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koulu M., Tuomisto J., Farmakologia ja toksikologia 6. painos
  • Patrick G.L., An introduction to medicinal chemistry 3. painos

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Turunen, Seppo: Biologia: Ihminen, s. 180. 5.–7. painos. WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-29701-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]