Hyperglykemia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Glukoosimittari.

Hyperglykemia tarkoittaa liian korkeaa verensokeria.[1] Ihmisellä, jolla ei ole diabetesta, verensokeri ei yleensä nouse yli tason 8,0 mmol/l. Tyypin 2 diabeteksen hoidossa verensokeri pyritään pitämään mahdollisimman normaalina, eli yli 8 mmol/l olevat verensokeriarvot ovat diabeetikollakin korkeita verensokereita. Veren sokeripitoisuus voi kohota yli 30 mmol/l ja jopa yli 40 mmol/l. Hyperglykemia edistää ateroskleroosin kehittymistä.[2]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisesti ihmisellä on janon tunne. Janoon ei ole järkevää juoda sokeripitoisia juomia, koska se nostattaa veren sokeripitoisuutta lisää. Vesi on paras vaihtoehto. Muita tuntemuksia, joita korkea verensokeri aiheuttaa, ovat väsymys, ajattelun vaikeutuminen vaikeita tehtäviä suoritettaessa ja raskas väsymyksen tunne käsien ja jalkojen nivelissä (johtuu ateroskleroosista ja muistuttaa raskaan liikunnan jälkeisen maitohapon tunnetta lihaksissa).

Muita oireita ovat silmänpohjan muutokset, kun sokeripitoinen veri tekee muutoksia silmänpohjan verisuoniin. Ihmisen näkökyky heikkenee pikkuhiljaa, ja pitkän ajan kuluessa hän sokeutuu.

Raajojen verenkierto heikkenee, ja niissä voi ilmetä tunnottomuutta. Jos näitä ei hoideta, raajat voivat mennä kuolioon. Äärimmäisenä hoitokeinona on amputoiminen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turunen, Seppo: Biologia: Ihminen, s. 179. 5.–7. painos. WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-29701-8.
  2. http://www.cardiab.com/content/1/1/1
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.