Krakkeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli liittyy tietotekniikkaan. Kemiallista prosessia käsittelee artikkeli Krakkaus (kemia).

Krakkeri tai kräkkeri (cracker; alkujaan englannin sanasta crack, murtaa) on henkilö, joka murtautuu tietojärjestelmään ilman järjestelmästä vastaavan tahon lupaa. Myös tietokoneohjelmien kopiosuojausten murtajaa kutsutaan krakkeriksi. Sanaa hakkeri käytetään usein mediassa sanan krakkeri tilalla.

Tietojärjestelmään murtautumisessa vaaditaan joko syvällistä tietokoneohjelmien ja -ohjelmoinnin tuntemusta, kohdejärjestelmän käyttäjien varomattomuuden hyödyntämistä (social engineering) tai toisten kirjoittamia murtautumista avustavia ohjelmia. Myös henkilöä, joka esimerkiksi arvaa liian helpon salasanan ja täten pääsee järjestelmään, kutsutaan krakkeriksi.

Krakkeri on hieman horjuva sana, kuten hakkerikin, ja nopeasti muuttavassa ATK-slangissa mahdolliset viralliset suositukset eivät yleensä vastaa käytäntöä. Usein krakkerin määritelmään sisällytetään myös se, että henkilön on oltava hakkeri – siis jonkun toisen tekemän murtautumisohjelman käyttö ei tekisi käyttäjästään krakkeria. Kuitenkin on helpompi ajatella niinkenen mukaan?, että krakkeri tarkoittaa yksinkertaisesti murtautujaa riippumatta tekotavasta.lähde?

Kiina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinassa Microsoft Corp ja monet muut ovat halunneet puuttua maassa rehottavaan ohjelmistokopiointiin. Joulukuussa 2008 jäi kiinni Hong Lei, joka tuomittiin Sun Xianshengin kanssa 3,5 vuoden rangaistukseen. Lisäksi Hong Lei sai sakkoja noin 103 000 €:n arvosta. [1] [2] Hän mursi Microsoft Windows XP-käyttöjärjestelmän ja teki siitä oman Tomato Garden Window XP-kloonin, jota hän jakeli maksutta. Versio löydettiin joulukuussa 2008.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuuluisia krakkereita ja krakkeriryhmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisia krakkereita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuin suomalainen krakkeri on TCB-hakkeri, joka tuomittiin teoistaan vuonna 2000. Hän murtautui yli 100 tietojärjestelmään 1990-luvun lopulla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]