Virustorjunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virustorjunta käsittää sellaisia tietokoneohjelmia, joilla etsitään ja tuhotaan paikallisesta järjestelmästä tai etäpisteestä haitallisia prosesseja, niiden tarvitsemia tiedosto tai ajettaviin ohjelmatiedostoihin tarttunutta haittakoodia. Virustorjunnan tehtäviin kuuluu työaseman puhdistamisen lisäksi estää virustartunnan leviäminen muille koneille verkossa tai massamuistien kautta. Useimmat virustorjuntaohjelmat perustuvat tarkistelaskentaan.

Jotkut yritykset myyvät virustorjuntaa nimikkeellä tietoturvaohjelmisto. Tällöin mukana saattaa olla lisätoimintoja, kuten palomuuri ja urkintasivustojen tunnistus.

Käyttäjä voi itse vaikuttaa virusten leviämiseen omaksumalla oikeita työtapoja. UNIX-ympäristössä virusten toiminta hankaloituu, kun kirjautuu sisään pääkäyttäjän sijasta peruskäyttäjänä. Jotkut tietokonevirukset pystyvät kääntämään virustorjunnan pois päältä tai osaavat muulla tavoin häiritä toimintaa. Kiintolevyn sisältämistä työtiedostoista kannattaa pitää varmuuskopiot, sillä virukset voivat hetkessä tehdä niistä käyttökelvottomia.

Tunnettuja virustorjuntaohjelmistojen valmistajia ovat mm. F-Secure, Kaspersky Lab, Norman, Panda ja Symantec. Ilmaisia virustorjuntaohjelmistoja yksityiskäyttöön ovat mm. AntiVir, AVG Free, Avast!, Windows Defender, Total AV ja Bitdefender. Ilmaisohjelmista on myös kattavammat maksulliset versiot.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virustorjujien vertailusivustoja englanniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]