Windows Defender

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Windows Defender
Windows Defender logo.png
Windows Defender Windows Vistassa
Windows Defender Windows Vistassa
Kehittäjä Microsoft
Kehityshistoria
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Vakoilu- ja mainosohjelmien poistotyökalu
Alusta Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10
Ohjelmointikielet C++[1]
Lisenssi Yksityinen omistusoikeus
Verkkosivu Windows Defender

Windows Defender (lyhenne MWD, aiemmin Microsoft AntiSpyware) on ilmainen Microsoftin kehittämä haittaohjelmien poistotyökalu Windows XP-, Windows Vista-, Windows 7-, Windows 8- ja Windows 10 -käyttöjärjestelmiin. Ohjelma toimii tietokoneen käyttöjärjestelmän taustalla pyrkien suojaamaan sitä kaikilta tunnetuilta uhkilta. Ohjelma on saatavilla useilla eri kielillä, myös suomeksi. Defender on ensiasennettu valmiiksi Windows Vista- ja Windows 7 -laitteisiin ja sen voi ladata erikseen Windows XP- ja Windows Server 2003 -koneisiin.

Windows 8- ja 10 -käyttöjärjestelmissä Windows Defender sisältää myös virustorjunnan, joka korvaa aiemmin erillisen Microsoft Security Essentials -ohjelman.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows Defender oli aikanaan nimeä GIANT AntiSpyware kantava ohjelma, kunnes Microsoft osti sen. Oston seurauksena nimi muuttui ensin Windows AntiSpywareksi, jolla ei juurikaan ollut eroa Giantin ohjelmaan. Windows Defender -nimiseksi muuttuessaan ohjelma sai lukuisia uusia ominaisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi uudistettu käyttöliittymä, parannetut tutka- ja poisto-ominaisuudet, kaikkien käyttäjien suojaus sekä automaattiset päivitykset.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menestyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows Defender on kevyt, mutta se ei ole menestynyt hyvin testeissä heikon haittaohjelmien tunnistuksen takia. Vuonna 2013 julkaistiin Windows 8 -tietokoneille uudistettu Windows Defender, jonka MaximPC laittoi vertailuun Avastia vastaan. Vain käyttöliittymä todettiin paremmaksi Defenderissä.[2]

Ajankohta Testaaja Tähdet
2013 helmikuuta AV-Test 2/5 tähteä[3]
2013 joulukuuta AV-Test 0/5 tähteä[4]
2014 huhtikuuta AV-Test 0/5 tähteä[5]
2014 kesäkuuta Tom's Guide 2/5 tähteä[6]
2014 lokakuuta AV-Test 0/5 tähteä[7]
2015 tammikuuta PcPro ei suositeltu[8]
2015 helmikuuta AV-Test 0/5 tähteä[9]

Microsoft sanoo Defenderin olevan vain "ensimmäinen turvatekijä" (first line of defense) haittaohjelmia vastaan,[10] eikä suosittele MWD:iä käytettäväksi tietokoneen ainoana suojausohjelmana.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]