Työasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sun Microsystemsin SPARCstation, jossa SPARC RISC-prosessori, 1990-luvun alusta.

Työasema on käyttöjärjestelmällä varustettu mikrotietokone, joka on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön ja työskentelyyn. Alun perin työasemalla tarkoitettiin tieteelliseen tutkimukseen ja vaativaan ammattikäyttöön, kuten graafiseen tai CAD-suunnitteluun [1] valjastettua järjestelmää, joka oli usein Unix- tai RISC-asema. Tällaiset työasemat olivat tehokkaampia kuin aikansa kotitietokoneet, ja niiden prosessori, grafiikkaominaisuudet, muistinhallinta ja moniajokyky olivat kehittyneempiä. Nykyään työasema on mikä tahansa LAN-verkkoon kytkettävissä oleva ja itsenäisesti toimiva henkilökohtainen tietokone yrityskäytössä erotuksena palvelinkoneesta eli serveristä [2]. Vieläkin laajemmassa merkityksessä työasema on synonyymi pöytäkotelossa toimitettavalle tietokonejärjestelmälle toimisto- tai kuluttajakäyttöön erotuksena kannettavista ja pelikäyttöön tarkoitetuista tietokoneista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitos: Tietojenkäsittelyopin peruskurssi, Jouni Similä, haettu 4.6.2008 "Työasematietokoneet ovat joko minitietokoneita tai kehittyneitä mikrotietokoneita Tyypillisesti ne ovat yhden ihmisen kehittyneitä työasemia, sovellukset liittyvät usein insinöörityöhön tai tietokoneavusteiseen suunnitteluun."
  2. TIEKE ry, haettu 4.6.2008 "Työasema on yksittäinen henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu tietokone, joka voidaan yhdistää verkkoon tai käyttää siitä erillään. Pienissä yrityksissä kullakin työntekijällä on yleensä työpöydällään oma tietokone (PC), jota kutsutaan tässä työasemaksi. Ohjelmistot ja sovellukset sijaitsevat pääosin kunkin työntekijän omalla työasemalla."
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.