SPARC

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ultra SPARC II -suoritin

SPARC (Scalable Processor ARChitecture) on RISC-suoritinarkkitehtuuri, jonka kehitti alun perin 1985 Sun Microsystems. SPARCin oikeudet on siirretty 1989 perustetulle SPARC International, Inc. -yhtiölle, joka markkinoi SPARCia ja suorittaa hyväksymistestauksia. SPARC on täysin avoin: useat valmistajat ovat lisensoineet sen ja valmistavat SPARC-yhteensopivia suorittimia. Näihin valmistajiin kuuluvat Sun Microsystemsin lisäksi Texas Instruments, Cypress Semiconductor ja Fujitsu. SPARC-suorittimesta on olemassa myös vapaa toteutus LEON2, jonka VHDL-lähdekoodi on lisensoitu LGPL-lisenssillä.

SPARC-suorittimia käytettiin aluksi työasemissa, mutta nykyään niitä käytetään myös suurissa moniprosessorikoneissa, joita Sun ja Fujitsu ovat suunnitelleet.

SPARC-käskykannasta on useita versioita. Ensimmäiset suorittimet perustuivat version 7 määrittelyyn, myöhemmät versioon SPARCv8 ja 64-bittiseen versioon SPARCv9. Aikaisempia 32-bittisiä SPARC-suorittimia olivat Sunin microSPARC ja SuperSPARC, Fujitsu Microelectronicsin TurboSPARC ja Ross Technologyn HyperSPARC. 64-bittisiä suorittimia ovat Sunin UltraSPARC ja Fujitsun SPARC64.

Sunin UltraSPARC-suorittimet ja Fujitsun SPARC64 V ja uudemmat toteuttavat lisäksi SIMD-laajennukset, jotka tunnetaan nimellä VIS (Visual Instruction Set).

Sparcin erikoisuus on niin sanotut pyörivät rekisterit; suorittimella on enemmän rekistereitä kuin mitä kerralla on näkyvissä ohjelmakoodille, ja funktiokutsun tai funktiosta palaamisen yhteydessä tätä näkyvien rekisterien aluetta muutetaan. Tämä mahdollistaa nopeat funktiokutsut, koska rekistereitä ei tarvitse erikseen tallettaa funktiokutsun yhteydessä. Käyttöjärjestelmän täytyy kuitenkin tallettaa rekisterit, jos ne uhkaavat loppua kesken. Lisäksi pyörivät rekisterit hankaloittavat joidenkin uusien dynaamisten optimointien tekemistä, minkä johdosta uusissakaan SPARC-suorittimissa ei ole joitain suorituskykyä parantavia ominaisuuksia, joita jossakin kilpailevissa suorittimissa on ollut jo miltei 10 vuotta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]