Tavujärjestys

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Big-endian
Little-endian

Tavujärjestys tietokoneessa tarkoittaa sitä, missä järjestyksessä tietokoneen suoritin käsittelee suurempia kuin yhden tavun pituisia kokonaisuuksia.

Esimerkiksi neljästä 8-bittisestä tavusta muodostuva 32-bittinen sana voidaan tallentaa tietokoneen muistiin useilla eri tavoilla (asian havainnollistamiseksi eri tavuihin kuuluvat bitit on tässä merkitty kirjaimin A–D, joista A edustaa suurinta eli eniten merkitsevää tavua).

Big endian -muodossa sanan merkitsevimmät bitit tallentuvat ensin eli alempiin muistiosoitteisiin:

AAAAAAAABBBBBBBBCCCCCCCCDDDDDDDD

Tämä vastaa normaalisti käyttämiämme lukujärjestelmiä, joissa suurin eli eniten merkitsevä arvo ilmoitetaan ensimmäisenä (esimerkiksi luvussa 256 numero 2 edustaa satoja, joten se on merkitsevämpi kuin kymmeniä edustava numero 5, joka puolestaan merkitsee enemmän kuin ykkösiä edustava numero 6). Tällaista tavujärjestystä käyttävät monien tietokonevalmistajien suorittimet, ja se on myös Internetissä käytettävän IP-protokollan otsikkotiedoissa käytetty tavujärjestys (engl. network byte order).

Little endian -muodossa sanan vähiten merkitsevät tavut tallentuvat ensin:

DDDDDDDDCCCCCCCCBBBBBBBBAAAAAAAA

Tämän voi rinnastaa tyypilliseen suomalaiseen tapaan esittää päivämäärät järjestyksessä, jossa ensin ilmoitetaan päivä, sitten kuukausi ja lopulta vuosiluku. Tällaista tavujärjestystä käyttävät Intelin suorittimet, PDP-11, VAX ja useat sulautetut järjestelmät.

Tavujärjestys on oleellista tietää käsiteltäessä binäärimuodossa olevia tiedostoja. Unicoden myötä sama tarve on tullut esiin myös tekstitiedostoissa.