MIPS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietokoneiden suorituskyvyn mittayksikköä. Sanan muista merkityksistä katso täsmennyssivua.

MIPS (Millions of instructions per second) on tietokoneiden suorituskyvyn mittayksikkö, joka kertoo kuinka monta miljoonaa käskyä tietokone pystyy suorittamaan sekunnissa. Eri suoritinarkkitehtuureja edustavien suorittimien MIPS-luvut eivät ole keskenään kovin hyvin vertailukelpoisia. MIPS ilmoitetaan huippunopeutena, kun taas realistinen tilanne on paljon hajanaisempi, ja vaikka muistin rakenne vaikuttaa myös paljon suoritusnopeuteen, se ei näy MIPS-luvussa.

Näiden ongelmien johdosta termille MIPS käytetään usein sarkastisesti myös selitystä "Meaningless Indicator of Processor Speed" eli suomennettuna suurin piirtein "merkityksetön suorittimen nopeuden mittari".

Joissain yhteyksissä MIPS-luvulla tarkoitetaan myös Dhrystone-nopeustestiohjelman antamaa tulosta; Dhrystone ilmoittaa suorittimen nopeuden verrattuna 70-luvun VAX 11/780-tietokoneeseen, eli montaako VAX 11/780n käskyä vastaavan työmäärän suoritin laskee sekunnissa. Tämä mahdollistaa eri suorinarkkitehtuurien vertailun keskenään. Dhrystone on kuitenkin hyvin muinainen ja alkeellinen testiohjelma eikä sen perusteella voida tehdä paljoakaan johtopäätöksiä modernien tietokoneohjelmien suorituskyvystä eri suorittimilla.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.