Tiiviste (tietotekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tiiviste eli hajautusarvo (engl. hash) on tietotekniikassa termi, joka tarkoittaa tiedon tiivistämistä pienempään tilaan sitä varten, että alkuperäistä tietoa voidaan vertailla vertailemalla niiden tiivisteitä. Tiivisteestä ei voi palauttaa alkuperäistä tietoa kuten pakkaamisessa. Tiivistämistä ei pidä myöskään sekoittaa salaukseen. Tiivistämiselle on useita erilaisia käyttötarkoituksia: tiiviste- eli hajautustaulusta tiedot voidaan löytää nopeasti ja digitaalinen allekirjoitus perustuu kryptograafiseen tiivisteeseen. Tiivisteen avulla voidaan myös todeta onko virus muuttanut tiedostoa.

Käytännön esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei-tietoteknisessä mielessä tiedon tiivistäminen voisi olla seuraava: lasketaan henkilön etu- ja sukunimien kirjaimet yhteen (niin että a=1, b=2 jne.) ja lisäksi kerrotaan saatu arvo viimeisen kirjaimen arvolla. Näin saatu luku (esim. 352) on algoritmin tuottama tiiviste. Tiivisteestä "352" ei ole mahdollista nähdä henkilön nimeä, joten se on tiiviste. Todellisuudessa tiivistealgoritmit ovat paljon monimutkaisempia.

Tarkistustiiviste virheenkorjauskeinona tiedonsiirrossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen tiedoston lähettämistä verkon yli siitä luodaan tiiviste tehtävään soveltuvalla algoritmilla. Tämän jälkeen kohteeseen lähetetään tiiviste ja tiedosto. Kohde varmentaa tiedon siirron jälkeen tiedoston eheyden luomalla uuden tiivisteen ja vertaamalla sitä vanhaan. Jos tiivisteet ovat erilaiset, informaatio joudutaan siirtämään uudestaan ainakin osittain.

Tarkistustiivisteet avoimessa lähdekoodissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska kuka tahansa voi jakaa ja muokata avointa lähdekoodia, valtaosasta tunnettuja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja on muodostettu MD5-tiiviste, ja näitä tiivisteitä jaetaan kyseisten ohjelmapakettien virallisissa lähteissä Internetissä.

Vertaisverkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vertaisverkot käyttävät hyvin usein tiivisteiden kehittyneimpiä muotoja kuten hajautettua tiivistettä. Vertaisverkkojen usein hakiessa tiedon palasia usealta käyttäjältä ovat vertaisverkkojen tiedonsiirrot olleet hyvin ongelmallisia. Useat tahot ovat kehittäneet tekniikoita, joilla he voivat lähettää korruptoituneita tiedoston osasia, joiden hajautustaulut ovat yhteneviä alkuperäisen tiedoston hajautustaulun kanssa (kts. syntymäpäiväongelma) vertaisverkkoihin. Nykyään vertaisverkoissa tarkastetaan tiedoston osaset erikseen sekä koko tiedosto tiedonsiirron jälkeen vieläpä usealla eri algoritmilla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.