Symmetrinen salaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Symmetrinen salaus on salausmenetelmä, jossa viestin lähettäjä ja vastaanottaja käyttävät viestin salaamiseen ja salakirjoitetun viestin purkamiseen samaa salausavainta. Symmetriset salausalgoritmit jaetaan yleisesti jono- ja lohkosalausmenetelmiin.

Lohkosalausmenetelmät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohkosalausmenetelmät salaavat tietynmittaisen palan (esimerkiksi 128 bittiä) tietoa kerrallaan. Naiivisti salaus tapahtuisi jakamalla salattava tieto palasiin ja salaamalla ne yksitellen, mutta tämä ei ole turvallista. Hyökkääjä pystyy selvästi erottamaan salatusta tiedosta lohkot joiden lähdeteksti on sama. Tämä voi olla katastrofaalista kun salattava tieto on esimerkiksi bittikartta. Tämän vuoksi lohkosalausmenetelmää tulee käyttää turvallisessa ns. toimintamoodissa.

Jonosalausmenetelmiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonosalausmenetelmät salaavat tietojonoa yleensä lineaarisesti ja ovat turvallisia (mikäli itse algoritmia ei ole murrettu) sellaisenaan. Useimmat nykyaikaiset jonosalausmenetelmät generoivat satunnaista dataa, joka yhdistetään salattavaan tietoon esimerkiksi XOR-operaatiolla.

Lohkosalausmenetelmien ja jonosalausmenetelmien välinen ero on joskus häilyvä. Jonkinlaisena peukalosääntönä toimii se, että lohkosalausmenetelmät (ilman toimintamoodia) ovat lähes aina tilattomia alustukseen annettuja tietoja lukuun ottamatta. Jonosalaajilla on useimmiten muuttuva sisäinen tila, mutta selviä poikkeuksia löytyy.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.