DES

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
DES-salausjärjestelmän F-funktio.

DES (engl. Data Encryption Standard) on Yhdysvalloissa liittovaltion standardiksi 1976 valittu salausmenetelmä, jota on käytetty laajasti ympäri maailmaa. Siitä kehitettyjä algoritmeja (kuten 3DES) on edelleen käytössä. DES on luonteeltaan symmetrinen lohkosalain. Lohkon pituus on 64 bittiä, ja avaimen efektiivinen pituus 56 bittiä. Menetelmä tunnetaan ANSI standardissa nimellä DEA (engl. Data Encryption Algorithm) ja ISO standardoinnissa nimellä DEA-1.[1]

DES-algoritmia ei voida nykyään pitää turvallisena kaikkiin käyttötarkoituksiin (ks. RFC 4772). DES-salaus on murrettu läpikäymällä koko avainavaruus Brute-force-menetelmällä alle 24 tunnissa. EFF:n vuonna 1998 rakentama 250 000 dollarin arvoinen laitteisto mursi salauksen alle kahdessa vuorokaudessa. Lisäksi analyysi on paljastanut algoritmissa muita heikkouksia, mutta niiden käyttäminen hyökkäykseen ei ole vielä käytännöllistä.

3DES katsotaan edelleen turvalliseksi, mutta senkin turvallisuutta on epäilty ja mahdollisia teoreettisia hyökkäystapoja esitetty.

DES-algoritmin standardoitu seuraaja vuodesta 2002 lähtien on AES (Advanced Encryption Standard).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Schneier, Bruce Applied Cryptography: Protocols, Algorithms and Source Code in C John Wiley & Sons New York 1996 ISBN 0-471-11709-9 (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Schneier, Bruce s. 265
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.