SHA

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kryptografista tiivistefunktiota. SHA tarkoittaa myös taivaankappaleen sideeristä tuntikulmaa.
SHA-1
SHA-2

SHA (lyhenne sanoista Secure Hash Algorithm) kuuluu kryptograafisiin tiivistefunktioihin. Yleisin käytetty muoto algoritmista on SHA-1, jota käytetään muun muassa useissa TLS-, SSL-, PGP-, SSH-, S/MIME- ja IPSec-ohjelmistoissa. SHA-1:tä pidetäänkin MD5-algoritmin seuraajana. Algoritmin tuottama tiiviste on 160 bittiä pitkä.

Yhdysvaltojen sähköistä salakuuntelua, vieraiden kielten osaamista ja salakirjoituksen purkua harjoittava tiedusteluelin National Security Agency (NSA) suunnitteli SHA:n ja se julkaistiin Yhdysvaltojen hallituksen standardina.

Ensimmäinen versio, SHA (yleisemmin tunnettu SHA-0) julkaistiin vuonna 1993. Seuraaja, SHA-1 julkaistiin vuonna 1995 ja tämän julkaisun jälkeen on julkaistu neljä muuta varianttia algoritmista: SHA-224, SHA-256, SHA-384, ja SHA-512 (useimmiten yhteisnimitykseltään SHA-2).

Julkaistuista standardeista kaksi ensimmäistä, SHA-0 ja SHA-1 on jo onnistuttu murtamaan, ja tutkijat pitävät mahdollisena että lähitulevaisuudessa myös SHA-2 murretaan johtuen algoritmin samankaltaisuudesta verrattuna edeltäjiin.kenen mukaan?

SHA-3 -funktion standardoimisprosessi on aloitettu.[1] NSA:n sijaan prosessista vastaa NIST. Standardin oli määrä valmistua vuonna 2012.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cryptographic Hash Algorithm Competition
  2. SHA-3 timeline

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.