Blowfish

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blowfish-salausta esittävä kaavio.

Blowfish on yhdysvaltalaisen Bruce Schneierin vuonna 1993 kehittämä erittäin vahva salakirjoitusalgoritmi. Data salataan käyttäen algoritmia 16 kierrosta 64 bitin (eli 8 tavun) lohkoissa. Salausavaimen pituus on valittavissa 32–448 bitin väliltä, joskin parhaat salausta käyttävät sovellukset muodostavat annetusta salasanasta - oli se sitten minkä pituinen hyvänsä – aina 448 bitin kokoisen salausavaimen.

Alun perin Schneier kehitti algoritmin syrjäyttämään Yhdysvaltain viranomaisten hyväksymän DES:n (Data Encryption Standard), koska DES oli jo Blowfishin julkaisemisen aikoihin osoittautunut varsin heikoksi salakirjoitusalgoritmiksi. Huhuttiin jopa, että DES:iin olisi tehty sen kehittämisen aikoihin takaovi, jotta Yhdysvaltain viranomaiset olisivat helposti tarvittessa voineet purkaa salauksen.[1] DES:n heikkoudesta huolimatta sitä käytetään hyvin yleisesti vieläkin salaamaan pankkiautomaatti- ynnä muuta pankkiliikennettä.lähde?

Schneier kaavaili Blowfish:stä luotettavaa salakirjoitusalgoritmia seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi, mutta vieläkään ei tiedetä kenenkään suorittaneen tehokasta kryptoanalyysia Blowfish:a vastaan.lähde?

Blowfish määritellään Yhdysvalloissa "tehokkaaksi salausmenetelmäksi", aseeksi, joten sitä käyttäviä ohjelmia ei saa viedä pois maasta ilman erityislupaa. Perusteeksi on annettu, että salauksen myötä terroristien ja rikollisten puuhien seuranta muuttuisi mahdottomaksi.[2]

Blowfish on patentoimaton ja ilmainen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Järvinen, Petteri: Salausmenetelmät, s. 88. Ensimmäinen painos. Docendo Finland Oy, 2003. ISBN 951-846-183-X.
  2. http://www.pjoy.fi/lehdet/hs080898.htm
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.