Tarkistussumma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tarkistussumma (engl. checksum) on tietotekniikassa käytetty virheen havaitsemiseen käytettävä koodi, jolla voidaan todeta, onko siirretty, ladattu tai tallennusmedialta luettu tieto ehjää vai siirto-/tallennusvirheiden sotkemaa. Tarkistussumma toimii siten, että datasta muodostetaan tiivistealgoritmilla vakiokokoinen luku. Datan oikeellisuus voidaan selvittää laskemalla tarkistussumma uudelleen, ja jos se ei täsmää edellisen summan kanssa, data on virheellistä.[1]

Yksinkertaisen tarkistussumman heikkouksia on muun muassa se, että toisaalla datassa oleva virhe voi varsin helposti "kompensoida" toisen virheen ja näin kaksi toisensa kumoavaa pientä virhettä saa datapaketin näyttämään ehjältä.[2] Tarkistussummaa tehokkaampia koodeja tarkastukseen on esimerkiksi CRC (cyclic redundancy check). Sillä voidaan muun muassa välttää edellä kuvattu parin pienen virheen sisältävän datan tulkitseminen ehjäksi kokonaisuudeksi.

Yleisiä algoritmeja tarkistussummien laskemiseksi ovat mm. Unixin cksum, CRC32. Myös joitakin kryptografisia tiivistealgoritmeja kuten MD5 ja SHA voidaan käyttää tarkistussummana, mutta niiden tavoitteet eroavat.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. What Is a Checksum (and Why Should You Care)? How-To Geek. Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
  2. networking - Can a TCP checksum fail to detect an error? If yes, how is this dealt with? Stack Overflow. Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.