Paketinhallintajärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paketinhallintajärjestelmä pitää kirjaa tietokoneeseen (sillä ohjelmalla) asennetuista ohjelmia sisältävistä pakettitiedostoista. Tietokoneen käyttäjä voi päivittää / hakea pakettivarastoista tiedon uusimmista ohjelmaversioista omalle koneelle. Päivitys voi olla myös automaattinen. Tietokoneella oleva paketinhallintaohjelma osaa verrata tietokoneessa olevien ohjelmien versioita uusimpiin pakettivarastojen ohjelmien versioihin.

Jos pakettivarastossa on uudempi versio jostakin ohjelmasta, se ehdottaa käyttäjälle ohjelman päivitystä käyttäjän koneella. Käyttäjä on voinut määritellä myös, että päivitys tehdään aina automaattisesti. Paketinhallintaohjelma osaa katsoa ohjelmien riippuvuussuhteista, vaatiiko uusi ohjelmaversio myös jonkun toisen ohjelman päivittämistä uudempaan tai kokonaan uuden ohjelman asennusta. Jos vaatii, se toinenkin otetaan mukaan päivitykseen.

Paketinhallintajärjestelmä (PMS) on tietokoneohjelma, joka osaa hallita tietokoneohjelmien versioita. Paketinhallintajärjestelmään kuuluu tyypillisesesti tietokanta koneella olevien ohjelmien informaatiosta, versioista ja niiden riippuvuuksista toisiinsa. Paketinhallintajärjestelmä automatisoi tietokoneohjelmien asennus-, päivitys- ja poistoprosessin tietokoneen käyttöjärjestelmässä.

Paketinhallintaohjelma osaa asentaa myös ohjelmat. Uusien ohjelmien asennus käy helposti paketinhallintaohjelmalla ja samalla sen tiedot tulevat asennettujen ohjelmien tietoihin.

Paketinhallintaohjelma huomaa myös, jos jotkin ohjelmat tai komponentit ovat tulleet tarpeettomiksi. Mikään muu ohjelma ei viittaa niihin. Paketinhallinta voi kysyä käyttäjältä, haluaako hän poistaa ne ohjelmat / ohjlemaversiot. Paketinhallintaohjelmalla voidaan myös poistaa tietokoneen käyttäjän valitsema ohjelma järjestelmästä.

Toiminnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisiä paketinhallinnan toimintoja ovat:

  • Päivitystiedostojen tarkistussummien varmistus alkuperäisyyden varmistamiseksi.
  • Digitaalisten allekirjoitusten autentikointi pakkauksien alkuperäisyyden varmistukseksi.
  • Pakkausohjelmien lisäys pakattujen tiedostojen hallintaan.
  • Ohjelmien päivitys viimeisimpiin versioihin, tyypillisesti pakettivarastoista.
  • Pakkauksien ryhmittely tietokoneen käyttäjän epätietoisuuden eliminoimiseksi.
  • Riippuvuuksien hallinta, jotta päivitys päivittää kaikki muutkin ohjelmat, joiden päivitystä tämä päivitettävä ohjelma tarvitsee.

Lisäksi joissakin paketinhallintajärjestelmissä on lisähaasteita.

Linuxin paketinhallinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Synaptic, yksi eniten ja laajimmalla käytetty graafinen käyttöliittymä paketinhallinnalle Linux-käyttöjärjestelmissä.

Linuxin eri distribuutioille on olemassa useita paketinhallintaohjelmia.

BSD-jakeluissa käytetty pkgsrc on myös saatavilla Linuxille.

Homebrew on saatavilla sekä macOS:lle että Linuxille.

Microsoft Windowsin paketinhallinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windowsissa on päivityksien asentamiseen käytetty pakettienhallinnan kaltainen ohjelma Windows Update.