Virtuaalinen lähipoliisiryhmä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Nettipoliisi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtuaalinen lähipoliisiryhmä tai lyhyemmin nettipoliisi on suomalainen poliisiryhmä, jonka päätehtävä on tehdä ennalta estävääselvennä Internetiin liittyvääselvennä poliisityötäselvennä.[1] Virtuaalinen lähipoliisiryhmä tekee ennalta estävää työtä myös puhumalla kouluissa. Virtuaalisen lähipoliisiryhmän kotisivuilta löytyvät kaikki yhteystiedot ja tietoa nettiin liittyvästä rikollisuudesta. Virtuaalinen lähipoliisiryhmä on osa Helsingin poliisilaitosta.

Ryhmänjohtajana toimi ylikonstaapeli Marko "Fobba" Forss. Hän oli myös Suomen ensimmäinen nettipoliisi.[2] Nettipoliisin kolmen hengen kokoonpanoon kuuluvat myös vanhempi konstaapeli Jutta Antikainen ja vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen.

Virtuaalinen lähipoliisiryhmä ei poista sisältöä Internet-sivustoilta. Ainoa mahdollisuus poistaa sisältöä on pyytää sivuston ylläpitoa poistamaan sisältö. Virtuaaliselle lähipoliisiryhmälle ei myöskään kuulu opastaminen eri sivustojen ylläpitojen tavoittamisessa, vaan poliisin sijaan on kysyttävä palveluntarjoajalta tai joltain muulta taholta, miten saadaan yhteys sivuston ylläpitoon, jotta sisältö saadaan poistettua. Oikeus voi määrätä sivuston ylläpitäjän poistamaan sisältöä.

Vuonna 2017 poliisi rekrytoi 25 uutta nettipoliisia. Nettipoliisit sijoittuvat Suomen 11 poliisilaitokseen ja Helsinkiin perustettuun omaan 10 poliisin vihapuhetutkinnan erikoisryhmään.[3] 

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Poliisi - Poliisit sosiaalisessa mediassa www.poliisi.fi. Viitattu 20.5.2017.
  2. Lähipoliisi tavoittaa virtuaalimaailmassakin Tietotekniikan liitto ry (TTL). Arkistoitu 4.3.2012. Viitattu 25.6.2012. (suomeksi)
  3. Poliisi rekrytoi 25 uutta nettipoliisia – "kyse ei ole sananvapauden rajoittamisesta" Yle Uutiset. Viitattu 20.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.