Tietotekniikkarikollisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tietotekniikkarikollisuus eli tietokonerikollisuus on rikollisuuden laji, johon liittyy tietokoneen tai tietoliikenneverkkojen käyttö.

Britannian hallituksen laskelmien mukaan tietokonerikollisuus aiheuttaa maalle vuosittain 32,4 miljardin euron vahingot. Tästä summasta aineettoman omaisuuden varkaudet muodostavat 11 miljardia ja teollisuusvakoilu yhdeksän miljardia euroa. Muu osuus koostuu muun muassa internetpetoksista, identiteettivarkauksista, kiristämisestä ja talousrikoksista.[1]

Yksi tietotekniikkarikoksien laji ovat tietokonevirukset. Lisäksi tapahtuu pankki- ja luottokorttitietoihin liittyviä huijauksia. Suomessa pankkikortit edellyttävät erillistä, tietoverkon ulkopuolella lähetettävää avainlukutunnuskortin avainlukua. Näin pankkikorttitietoihin liittyvää ongelmaa ei koeta Suomessa yhtä laajaksi kuin niissä maissa, joissa vastaavaa käytäntöä ei ole. Yhdysvalloissa esimerkiksi kauppaketju TJX:ltä joutui vääriin käsiin 45 600 000 luotto- tai maksukortin numeroa.[2]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Glenny, Misha: Hämärän markkinat. Nettirosvot, nettipoliisit ja sinä. (DarkMarket. Cyberthieves, Cybercops and You, 2011.) Suomentanut Tero Valkonen. Helsinki: Tammi, 2012. ISBN 978-951-31-5567-4.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kotilainen, Samuli: Nettirikollisuus – pahempi kuin huumerikollisuus Britannialle 21.2.2011. tietokone.fi. Arkistoitu 26.2.2011. Viitattu 28.6.2011.
  2. Kauppaketjulta ryöstettiin 46 miljoonaa luottokorttinumeroa ITviikko. Viitattu 9.9.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tietotekniikkarikollisuus.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.