Rogueware

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rogueware on haittaohjelman luokka, joka huijaa tietokoneen käyttäjää uskomaan sen olevan tunnettu tai ei-haitallinen ohjelma (esimerkiksi virustentorjuntaohjelma). Huijauksen ideana on rahan tai esimerkiksi käyttäjän luottokorttitietojen varastaminen. Rogueware on normaalille tietokoneen käyttäjälle hankala poistaa ja se useimmiten aiheuttaa ongelmia tietokoneen normaalissa käytössä.

Valevirustorjuntaohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roguewaren yleisin esiintymismuoto on valevirustorjuntaohjelmana. Nämä ohjelmat asentuvat käyttäjän tietokoneelle hänen tietämättään tai sivustoilta, jotka näyttävät luotettavilta. Asennuksen jälkeen ohjelma uskottelee käyttäjälleen löytävänsä paljon haittaohjelmia tietokoneelta painostaen ohjelman kokonaisversion ostoon saadakseen nämä poistettua. Tietokoneen käyttäjää yleensä häiriköidään jatkuvilla ilmoituksilla löydetyistä viruksista sekä hänen pääsynsä tiettyihin ohjelmiin voidaan estää kokonaan. Useimmat nykyaikaiset roguewaret estävätkin pääsyn mm. tehtävienhallintaan, Internet Exploreriin sekä muihin internet-selaimiin uskottelemalla käyttäjälle, että kyseiset ohjelmat ovat virustartunnan alaisina.

Roguewaren poistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmat roguewaret voidaan poistaa menemällä käyttöjärjestelmän vikasietotilaan ja suorittamalla virustarkistuksen luotettavalla virustentorjunnalla. Mikäli rogueware-ohjelma käynnistyy vikasietotilan yhteydessä, silloin kannattaa kokeilla vikasietotilan käynnistämistä komentorivillä ja kirjoittaa komentoriville explorer.exe, jolloin ainoastaan tietokoneen työpöydän ylläpitäjän eli Windows Explorerin tulisi käynnistyä.