Peiteorganisaatio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Peiteorganisaatio on poliittinen tai muu organisaatio, jonka kautta taustalla oleva organisaatio järjestää toimintaansa varsinaisen tehtävän salaamiseksi[1]. Peiteorganisaatioita on poliittisilla ja uskonnollisilla ryhmillä, tiedusteluorganisaatioilla, rikollisjärjestöillä, kielletyillä organisaatioilla, etujärjestöillä ja yrityksillä.

Suomessa 1940-luvun lopulla toiminut Kuohun Pilke Oy oli puupilkettä puukaasuautoihin tuottanut peiteyritys, joka tosiasiallisesti piti yllä eräiden entisten kaukopartiomiesten valmiutta lähteä Norjan tiedusteluorganisaation toimeksiannosta vakoilumatkoille Neuvostoliittoon ja hoiti myös eräitä lakkautetun suomalaisen sotilastiedusteluelimen, Tilastotoimiston, tehtäviä.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2008
  2. Mikko Porvali: Kaukopartioita Kuohulta kylmään sotaan mikkoporvali.fi. Arkistoitu 24.10.2014. Viitattu 19.6.2022.
  3. Turunen, Pekka: Salaisen sodan asiamies - Mannerheim-ristin ritari Paavo Suoranta, s. 100, 108. Helsinki : Ajatus Kirjat, 2006. ISBN 951-20-7066-9.
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Front organisation