Haamuhenkilö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Internetissä käytetystä termistä. Wikipedian monta käyttäjätunnusta -käytännöstä on erillinen sivu.

Haamuhenkilö tai valehenkilö (engl. sock puppet ’sukkanukke’) on erityisesti tietoverkkojen yhteisöissä käytetty termi, joka tarkoittaa yhteisön jäsenen ylimääräistä tai valheellista identiteettiä.[1] Haamuhenkilöitä pidetään monissa yhteisöissä erittäin vahingollisina yhteisön toiminnan kannalta. Joissakin yhteisöissä, kuten Facebookissa, Twitterissä, eBay-sivustolla ja Wikipediassa, ne on kokonaan kielletty.

Internetin verkkoyhteisöissä, kuten esimerkiksi keskustelupalstoilla, uutisryhmissä, IRC:ssä tai wikeissä haamuhenkilö on yhteisöön aikaisemmin liittyneen jäsenen luoma ylimääräinen käyttäjätunnus tai tiettyä tarkoitusta varten luotu valheellinen käyttäjätunnus. Tämän tunnuksen avulla käyttäjä voi esiintyä täysin toisena käyttäjänä, mikä tarjoaa mahdollisuuden hämätä muita yhteisön jäseniä erilaisin keinoin:

  • Haamuhenkilö voi osallistua yhteisössä järjestettäviin äänestyksiin omistajansa ”varsinaisen” käyttäjätunnuksen lisäksi sekä tukea tämän esittämiä mielipiteitä yhteisön keskusteluissa.
  • Haamuhenkilö voi vastustaa ”varsinaisen” käyttäjätunnuksen mielipiteitä hyvin heikoin perustein, jotka tämä pystyy vaivattomasti kumoamaan. Tähän tekniikkaan liittyy usein myös haamuhenkilön häiritsevä käyttäytyminen. Tämän toiminnan tavoitteena on vaikeuttaa todellisen keskustelun käymistä.
  • Haamuhenkilö antaa käyttäjälle mahdollisuuden esittää mielipiteitä, joita hän ei halua muiden jäsenten yhdistävän ”varsinaiseen” käyttäjätunnukseensa.

Haamuhenkilöihin rinnastetaan myös todellinen henkilö, joka pyynnöstä liittyy yhteisön jäseneksi vaikuttaakseen yhteisöön samalla tavalla kuin haamuhenkilö.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sock puppet Oxford Dictionaries. Oxford University Press. Arkistoitu 6.3.2014. Viitattu 5. heinäkuuta 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]