Keskustelu:Krakkeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Krakkerit lienevät jotain katalyyttejä? Suomessa ei ilmeisesti öljynjalostamista kauheasti tehdä, joten tietoa ei löydy paljoa krakkerista, mutta krakkauksesta löytyy ([1] [2]) -- raspi 22:22 syys 19, 2004 (UTC)

Google löytää verkosta sanalla krakkeri 2 090 osumaa, mutta sanalla kräkkeri vain 799 osumaa. Tämä puoltaa kräkkeri-sivun tekstin palauttamista krakkeri-sivulle, josta se oli sitä paitsi siirretty teknisesti päin seiniä. (Oikean tapa on käyttä siirrä-toimintoa ja pyytää ylläpitäjää poistamaan vanha sivu, jos se estää siirron.) En jaksanut selata hakutuloksia siihen asti, kun niissä aletaan mainita öljynjalostus. Ensimmäinen hakulistan sivu, jossa sana krakkeri esiintyy ei-tietoteknisessä merkityksessä on Jätteiden energiakäyttö. En kuitenkaan sen perusteella tekisi krakkerista täsmennyssivua, vaan tekisin pääsivun oheen "sanan muita merkityksiä" -sivun. -Jean d'Arc 22:30 syys 19, 2004 (UTC)
Tämä johtunee siitä, kun kielitoimistossa ei päästy yksimielisyyteen krakkerista ja kräkkeristä. Nyt kumminkin suositellaan kräkkeri-sanaa. -raspi 22:47 syys 19, 2004 (UTC)
Saisinko linkin siihen? Google ei löydä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen sivulta tuosta asiasta. Tai sano lehden numero, kirjan sivu tai jotain vastaavaa. -Jean d'Arc 23:13 syys 19, 2004 (UTC)
Eikös noita asioita voi kysyä myös Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen puhelinpalvelusta? --Stonda 23:16 syys 19, 2004 (UTC)
On kiistatonta, että krakkaus viittaa erääseen jalostusprosessiin. Yleensä sanalla (samoin kuin krakkerilla) viitataan kuitenkin kräkkäykseen eli tietotekniikkamurtautumiseen, joten on mielekästä tehdä itse artikkeli tästä ja lisätä ylälaitaan disambig-lause joka viittaa jalostusartikkeliin. - MikkoM () 07:40 syys 20, 2004 (UTC)
Älysin vasta nyt katsoa Tietotekniikan termitalkoot -sivustolta, jonka puoleen kielitoimisto kehottaa kääntymään ennen puhelinsoittoa. Tämä tuntee vain muodon krakkeri. Näin ollen käyttäjä Raspi puhuu pötyä.
Tietojärjestelmiin murtautuja on sanan krakkeri yleisesti tunnettu, ensisijainen merkitys. Öljynjalostuksesta kertova krakkaus-artikkeli odottaa vielä aloittamistaan samoin kuin sen krakkeri-laitteesta kertova sivu. Näin ollen sivun krakkeri on kerrottava tietojärjestelmiin murtautujasta, ja sivun yläreunassa oltava "Katso myös laite: [[krakkeri (laite)|]] tai "Tietoa öljynjalostuksesta on sivulla [[krakkaus]].".
Sivujen järjestelyä mutkistaa kuitenkin se, että käyttäjä Raspi hävitti artikkelin Krakkeri sivuhistorian kopiomalla sen tekstin sivulle Kräkkeri ja muokkaamalla Krakkerista sn jälkeen täsmennysivun. Onneksi sivua Krakkeri on muokattu vain sen jälkeen kerran pian väärintehdyn siirron jälkeen. Näinollen sivujen muokkaushistoria voidaan yhdistää ja palauttaa Krakkeri sille kuuluvalle paikalle. Sopiihan tämä kaikille? Älköön vain kukaan muokatako sivua Krakkeri toistaiseksi, sillä silloin kaikki menee pieleen. -Jean d'Arc 20. maaliskuuta 2005 kello 16:41:54 (UTC)
Yhdistin sivuhistoriat ja tein siirron. Sivun myrskyisestä historiasta johtuen siellä saattaa nyt olla joitakin omituisuuksia kuten uudelleenohjauksia siihen itsensä. Kai siitä silti selvän saa, kuka kirjoitti mitäkin. -Jean d'Arc 20. maaliskuuta 2005 kello 18:12:32 (UTC)
Sanastokeskus TSK: Termipankki TEPA: hakusanat: krakkaus tai krakkeri Ei mitään tietotekniikaan liittyvää. raspi 21. maaliskuuta 2005 kello 21:52:10 (UTC)
Onko koko sanastossa mitään tietotekniikkaan liittyvää? -Jean d'Arc 21. maaliskuuta 2005 kello 21:56:21 (UTC)
Vastaan itselleni: luettelossa ei ole mukana erityisiä tietotekniikan sanastoja. Esimerkiksi sana olio tuottaa määritelmän "tiettyä asiakokonaisuutta koskevien tietojen ja niitä käsittelevien toimitusten kooste, jota käsitellään tietojärjestelmässä yhtenä kokonaisuutena", ja määritelmän lähde on teollisen talonrakentamisen sanasto. Ei ole sanaakaan vaikkapa olio-ohjelmoinnista. Ei siis ole mikään ihme, ettei sanan krakkeri tietotekniikkamerkitystä löydy sanastosta. -Jean d'Arc 21. maaliskuuta 2005 kello 22:02:00 (UTC)