Counter-Strike: Global Offensive

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Counter-Strike: Global Offensive
Csgo.jpg
Kehittäjä Valve Corporation
Hidden Path Entertainment
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Valve Coproration (verkkomyynti)
Säveltäjä Mike Morasky
Pelisarja Counter-Strike
Pelimoottori Source
Julkaistu

21. elokuuta 2012

Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, taktinen ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus

KAVI: Yli 16-vuotiaille PC[1]

PEGI: 18Virheellinen PEGI-arvo konsolit[2]
ESRB: Mature 17+ konsolit[3]
Alusta Windows, OS X, Linux, Xbox 360, PlayStation 3
Jakelumuoto Steam-lataus
Oheislaite VR-lasit tuettu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Counter-Strike: Global Offensive (lyh. CS:GO) on Valve Corporationin ja Hidden Path Entertainmentin kehittämä taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli joka on neljäs Counter-Strike-sarjan peli.

Peli julkaistiin 21. elokuuta 2012. Se on saatavilla Windowsille, OS X:lle sekä PlayStation Networkin ja Xbox Live Arcaden kautta. Pelin betaversio oli pelattavissa Windowsilla jo aiemmin. Syyskuun 2014 lopussa pelistä julkaistiin myös Linux-versio.[4] Counter-Strike: Global Offensive on taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli joka simuloi sotaa terroristien ja erikoisjoukkojen välillä. Peli on ostettavissa Steam-palvelusta PC-alustalle. Counter-Strike: Global Offensive on myös yksi suosituimpia ensimmäisen persoonan ammuntapelejä PC:lle, ja sisältää paljon kilpailullisia elementtejä.[5]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terroristeja pommialue A:lla kartassa Dust2.

Kuten sarjan aiemmatkin pelit, on Global Offensive tavoitepohjainen, joukkuepohjainen realismiin pyrkivä taktinen ammuntapeli. Pelaaja liittyy terroristien tai erikoisjoukkojen joukkueeseen tavoitteena tavoitteiden suorittaminen ja vihollisten tappaminen. Yksi peli sisältää useita kierroksia, jotka päättyvät, kun kaikki vihollisen pelaajat ovat kuolleet tai kun tiimin tavoite on suoritettu. Useimmissa pelimuodoissa kun pelaaja kuolee, hänen tulee odottaa erän loppumiseen uudelleensyntyäkseen. Pelaajat ostavat aseensa ja varusteensa erän alussa rahoilla, joita he ansaitsevat sen mukaan kuinka hyvin pelaavat. Suorittamalla tavoitteita ja tappamalla vihollisia pelaajat ansaitsevat, kun tappamalla omia ja panttivankeja pelaajat menettävät rahaa. Erän lopussa kaikki pelaajat saavat rahaa, voittavan tiimin pelaajat kuitenkin enemmän.

Kahta alla olevaa pelimuotoa voi pelata joko Rennossa tilassa, tai Kilpailullisessa tilassa. Rento on tarkoitettu tavalliseen pelaamiseen, kun taas kilpailullinen kilpailullisiin kisoihin.

Pommitilanteessa terroristien tehtävä on virittää C-4-räjähde jompaan kumpaan kahdesta eri pomminasetuspaikasta. Erikoisjoukkojen tehtävänä on estää pommin asentaminen tai sen räjähtäminen.

Panttivankitilassa erikoisjoukkojen tehtävänä on pelastaa panttivangit terroristien hallusta, sekä kuljettaa heidät ennalta määrättyyn sijaintiin. Terroristien tehtävänä on estää panttivankien vapauttaminen. Jos Erikoisjoukkojen pelaaja yrittää tappaa panttivangin, hän menettää huomattavan summan rahaa. Päivityksen jälkeen muutettiin tapaa viedä panttivangit: Sen sijaan että erikoisjoukot johdattavat panttivangit pois, panttivangit tulee kantaa olalla, joka hidastaa liikkumista huomattavasti.

Kilpavarustelussa ainoa tavoite on tappaa toisia käyttäen eri aseita. Onnistuneesta taposta saat uuden aseen ja ensimmäisenä veitsellä tapon saanut pelaaja voittaa kierroksen. Pelaaja uudelleensyntyy välittömästi kuoltuaan.

Räjäytystyö-pelimuoto poistaa aseiden ja tarvikkeiden ostamisen erien alussa, sen sijaan palkiten pelaajan uudella aseella tämän saatua ainakin yhden tapon. Toisesta taposta samalla kierroksella pelaaja saa satunnaisen kranaatin käytettäväksi ensi kierroksella uuden aseen kanssa.

Deathmatch on pelimuoto joka tarjoaa kymmenen minuutin pelejä. Voittaakseen pelaajan tulee ansaita isoin pistemäärä. Pisteitä pelaaja saa tappamalla muita pelaajia erilaisilla aseilla. Pistemäärä taposta riippuu aseesta. Kuten Kilpavarustelussakin, pelaaja syntyy välittömästi kuoltuaan.

Asetoveri eli wingman on maksimissaan 16 erää sisältävä pelimuoto jossa pelaa 2 pelaajaa toisia 2 pelaajaa vastaan (2vs2). Pelimuotoa pelataan normaalia pienemmissä kartoissa. Käytössä ainoastaan pommitilanne. Peli loppuu kun toinen joukkue saavuttaa 9 erävoittoa. Sisältää samoja piirteitä kuin kilpailullinen pelitila.

Lisäksi pelissä on kaksi offline-modea eli niiden pelaamiseen ei tarvitse nettiyhteyttä, Paikallisesti Boteilla, mikä tarjoaa samat pelimuodot botteja vastaan sekä harjoittelutila Ampumarata uusille- ja veteraanipelaajille.

Global Offensivessa on muista versioista poiketen matchmaking, eli pelinhakija joka hallitsee pelien luomista ja palvelimia. Tätä pelinhallintaa ylläpitää Steam-palvelu. Pelin voi hakea pelimuodon ja karttojen mukaan sekä vaikka kavereiden kanssa samaan peliin. Valve ylläpitää myös Valven Huijauksenestoa, joka voi automaattisesti kieltää ja potkia ulos pelaajia jotka käyttävät kiellettyjä ohjelmia saadakseen epärehellisen hyödyn. Saattaakseen samantasoiset pelaajat samoihin peleihin, Valve käyttää Global Offensivessa raskaasti muokattua Elo-lukua. Tietokoneversio tukee myös yksityispalvelimia, joihin liitytään "Selaa yhteisöpalvelimia" osion kautta. Nämä palvelimet voivat olla raskaasti muokattuja ja täysin erilaisia kuin perinteiset pelimuodot.

Turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Global Offensive on hyvin suosittu elektronisen urheilun peli, ja se olikin kolmanneksi suosituin kilpapeli marraskuussa 2014.[6] Pelissä on järjestetty satoja turnauksia vuosien aikana, ja palkintorahaa on jaettu yli 4 miljoonan dollarin edestä.[7]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CS:GO alkoi alun perin Hidden Path Entertainmentin työstä siirtää Counter Strike: Source Xbox Live Arcadeen. Kehityksen aikana Valve näki pelissä potentiaalin laajentaa Counter-Strikeä ja Global Offensiven kehitys alkoi vuonna 2010. Pelin kehitys julkistettiin 12. elokuuta 2011.[8][9] Julkaisun jälkeen Valve on säännöllisesti päivittänyt peliä ja sen sisältöä, kuten aseita ja karttoja. 13. elokuuta 2013 Valve esitteli Team Fortress 2 ja Dota 2 -tyylisen kosmetiikkapäivityksen nimeltä Arms Deal Update. Näin ollen aseita voi ns. värjätä erilaisilla väreillä. Lisäksi pelaajat voivat nyt vaihtaa aseiden paikkaa varusteluettelossa ja tavaraluettossa.[10] Myöhemmin lisättiin Steam Workshop -tuki jolloin pelaajat voivat laittaa ehdolle omia karttoja ja aseita Workshopiin ladattavaksi. Tuki yhteisön tekijöille näkyykin juuri erilaisina operaatioina johon kerätään heidän tekemiänsä karttoja ja värejä. Steamin Yhteisön Kauppapaikalta voi ostaa Counter-Strike: Global Offensiveen erilaisia musiikkipakkauksia sekä aseiden värejä jotka maksavat muutamista senteistä satoihin euroihin. Pelaajat voivat myös myydä omia värityksiä toisille pelaajille, tosin maksusta 15% menee Valvelle. Kauppapaikan maksimihinta on 1620 euroa. Tavarat jotka ovat kalliimpia, voidaan vaihtaa toisten pelaajien kanssa tai myydä erilaisissa verkkokaupoissa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Counter-Strike: Global Offensive on saanut yleisesti hyvän vastaanoton ammattilaiskriitikoilta. Global Offensive sai Metacriticiltä 83 pistettä sadasta perustuen 38:saan ammattilaiskriitikon arvioihin[11]. Alussa kritiikkiä oli kenttien puutteesta; ensimmäisten versioiden aikana uusia karttoja tuli vain Arms Race ja Demolition - pelimuotoihin mutta vuosien aikana Valve on lisännyt niitä lukuisasti myös muihin pelimuotohin[12].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Counter-Strike: Global Offensive

Verkkoviitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti luokittelu.kavi.fi. Viitattu 17.6.2016.
 2. PEGI Pan European Game Information - Advanced Search pegi.info. Viitattu 15.6.2015.
 3. Rating information: Counter-Strike: Global Offensive esrb.org. Entertainment Software Rating Board. Viitattu 30.11.2014. (englanniksi)
 4. Kauppinen, Jukka: Counter-Strike: Global Offensive ilmestyi salakavalasti Linuxille 26.9.2014. Dome.fi. Viitattu 27.9.2014.
 5. Counter-Strike: Global Offensive Steam. Viitattu 25.4.2015.
 6. Jason Moth: Top 5 popular eSport games right now 11.11.2014. Loadthegame.com. Viitattu 25.4.2015. (englanniksi)
 7. Top 50 Games Awarding Prize Money esportsearnings.com. Viitattu 25.4.2015. (englanniksi)
 8. CS:GO - What we know so far HLTV.org. 12.10.2011. HLTV.org. Viitattu 5.12.2015. (englanniksi)
 9. Meer, Alec: http://www.rockpapershotgun.com/2011/08/12/counter-strike-global-offensive/ Rock, Paper, Shotgun. 12.8.2011. Rock, Paper, Shotgun. Viitattu 5.12.2015. (englanniksi)
 10. Valve Corporation: The Arms Deal Update 12.8.2013. Valve Corporation. Viitattu 5.12.2015. (englanniksi)
 11. CS:GO on Metacritic 21.8.2012. Metacritic. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)
 12. Evan Lahti: Counter-Strike : Global Offensive Review 24.8.2012. PC Gamer. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Counter-Strike: Global Offensive.