Counter-Strike: Global Offensive

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Counter-Strike: Global Offensive
Csgo.jpg
Kehittäjä Valve Corporation
Hidden Path Entertainment
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Valve Corporation (verkkomyynti)
Säveltäjä Mike Morasky
Pelisarja Counter-Strike
Pelimoottori Source
Julkaistu
 • 21. elokuuta 2012
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, taktinen ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli, yksinpeli
Ikäluokitus

KAVI: Yli 16-vuotiaille PC[1]

PEGI: 18 konsolit[2]
ESRB: Mature 17+Virheellinen ESRB-arvo konsolit[3]
Alusta Linux, Mac OS X, Windows
Jakelumuoto Steam
Oheislaite VR-lasit tuettu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Counter-Strike: Global Offensive (lyhennettynä CS:GO) on Valve Corporationin ja Hidden Path Entertainmentin kehittämä taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli joka on neljäs Counter-Strike-sarjan peli.

Peli julkaistiin 21. elokuuta 2012 Mac OS X:lle, PlayStation 3:lle, Windowsille ja Xbox 360:lle. Syyskuun 2014 lopussa pelistä julkaistiin myös Linux-versio.[4] Pelin ennakkojulkaisuversio oli pelattavissa ennen varsinaista julkaisua. Peli on julkaistu PlayStation Network, Steam ja Xbox Live Arcade -palveluissa digitaalisena latauksena.

Peli on yksi suosituimpia ensimmäisen persoonan ammuntapelejä ja elektronisen urheilun pelejä.[5][6][7]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä pelaajat jakaantuvat kahteen viiden hengen joukkueeseen, terroristeihin ja erikoisjoukkoihin.[8]

Terroristeja pommialue A:lla kartassa Dust2.

Kuten sarjan aiemmatkin pelit, on Global Offensive tavoitepohjainen, joukkuepohjainen realismiin pyrkivä taktinen ammuntapeli. Pelaaja liittyy terroristien tai erikoisjoukkojen joukkueeseen tavoitteena tavoitteiden suorittaminen ja vihollisten tappaminen. Yksi peli sisältää useita kierroksia, jotka päättyvät, kun kaikki vihollisen pelaajat ovat kuolleet tai kun tiimin tavoite on suoritettu. Useimmissa pelimuodoissa pelaajan kuollessa tulee tämän odottaa erän loppumiseen uudelleensyntyäkseen. Pelaajat ostavat aseensa ja varusteensa erän alussa rahoilla, joita he ansaitsevat sen mukaan kuinka hyvin pelaavat. Rahaa ansaitaan erän lopussa, voittaneen joukkueen pelaajat kuitenkin enemmän. Myös vihollisia tappamalla saa rahaa. Panttivankeja vahingoittamalla pelaajat menettävät rahaa.

Pelin pommi- ja panttivankitilanne-pelimuotoja voi pelata joko rennossa tai kilpailullisessa tilassa. Rento on tarkoitettu tavalliseen pelaamiseen, kun taas kilpailullinen kilpailullisiin kisoihin.

Pommitilanteessa terroristien tavoitteena on virittää C-4-räjähde jompaankumpaan kahdesta eri pomminasetuspaikasta. Erikoisjoukkojen tehtävänä on estää pommin asentaminen tappamalla terroristit tai sen räjähtäminen purkamalla pommi.

Panttivankitilassa erikoisjoukkojen tehtävänä on pelastaa panttivangit terroristien hallusta, sekä kuljettaa heidät ennalta määrättyyn sijaintiin. Terroristien tehtävänä on estää panttivankien vapauttaminen. Jos kumman tahansa joukkueen pelaaja vahingoittaa panttivankia, hän menettää huomattavan summan rahaa. Ennen panttivangit seurasivat erikoisjoukkoja kävellen, mutta pelin päivityttyä erikoisjoukkojen tulee kantaa olalla, mikä hidastaa liikkumista.

Kilpavarustelussa ainoa tavoite on tappaa toisia käyttäen eri aseita. Joka toinen onnistunut tappo pelaaja saa uuden aseen. Mikäli pelaaja onnistuu tappamaan vihollisen käyttäen puukkoansa tai tappaa vihollisjoukkueen johtajan, saa hän seuraavan aseen välittömästi. Jos taas pelaaja tapetaan puukolla, hän saa huonomman aseen. Pelimuodossa ei tarvitse odottaa kuoleman jälkeen, vaan uudelleensyntyy välittömästi kuoltuaan. Pelimuodossa pelataan 15 eri aseella, 16. on kultainen puukko. Ensimmäinen kultaisella puukolla tapon saanut pelaaja voittaa pelin.

Räjäytystyö-pelimuoto poistaa aseiden ja tarvikkeiden ostamisen erien alussa, sen sijaan palkiten pelaajan uudella aseella tämän saatua ainakin yhden tapon. Toisesta taposta samalla kierroksella pelaaja saa satunnaisen kranaatin käytettäväksi ensi kierroksella uuden aseen kanssa.

Deathmatch on pelimuoto, jossa yksi peli kestää kymmenen minuuttia. Deathmatchissa tarkoituksena on kerätä pisteitä, joita saa tappamalla vihollisia. Taposta saatu pistemäärä riippuu aseesta, jolla tappo on saatu. Pelin voittaa pelaaja, joka on saanut eniten pisteitä kymmenen minuutin aikana.

Yhteisöpalvelinselain on lista muiden tekemistä palvelimista, joita pääsee pelaamaan. Yhteisöpalvelinselaimen voi avata päävalikon kautta.

Asetoveri on maksimissaan 16 erää sisältävä pelimuoto, jossa kaksi pelaajaa pelaa toista kahta pelaajaa vastaan. Pelimuotoa pelataan normaalia pienemmissä kartoissa, joissa voidaan virittää räjähde vain yhdelle pomminasetuspaikalle. Peli loppuu, kun toinen joukkue saavuttaa yhdeksän erävoittoa, tai kun tilanne on 8-8, jolloin peli päättyy tasapeliin. Sisältää samanlaisia ominaisuuksia kuin kilpailullinen pelitila.

Retake on pelimuoto, jossa pommi on viritetty heti erän alkaessa. Erikoisjoukot yrittävät ottaa alueen haltuun terroristeilta.

Workshop on Steam Workshop-tuki, jonka avulla käyttäjät voivat ladata käyttäjien luomaa sisältöä, kuten karttoja, aseiden skinejä ja mukautettuja pelitiloja.

Lisäksi pelissä on kaksi offline-modea, eli niiden pelaamiseen ei tarvitse internet-yhteyttä. Toinen offline-mode on ampumarata, joka on lähinnä harjoitteluun tarkoitettu pelimuoto, jossa opitaan peliin tarvittavat perustaidot. Toinen tapa pelata peliä ilman internet-yhteyttä on pelata paikallisella palvelimella botteja vastaan.

Global Offensivessa on muista versioista poiketen matchmaking, eli pelinhakija, joka hallitsee pelien luomista ja palvelimia. Tätä pelinhallintaa ylläpitää Steam-palvelu. Pelin voi hakea pelimuodon ja karttojen mukaan sekä vaikka kavereiden kanssa samaan peliin. Saattaakseen samantasoiset pelaajat samoihin peleihin, Valve käyttää Global Offensivessa raskaasti muokattua Elo-lukua. Tietokoneversio tukee myös yksityispalvelimia, joihin liitytään "Selaa yhteisöpalvelimia" -osion kautta. Nämä palvelimet voivat olla raskaasti muokattuja ja täysin erilaisia kuin perinteiset pelimuodot. Valve ylläpitää myös Valven huijauksenestoa, joka voi automaattisesti kieltää ja potkia ulos pelaajia, jotka käyttävät kiellettyjä ohjelmia saadakseen epärehellisen hyödyn toisiin verrattuna.

Turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Global Offensive on hyvin suosittu elektronisen urheilun peli, ja olikin vuoden 2014 marraskuussa maailman kolmanneksi suosituin kilpapeli.[6] Pelissä on järjestetty tuhansia turnauksia vuosien aikana, ja palkintorahaa on jaettu yli 88 miljoonan dollarin edestä.[9]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CS:GO alkoi alun perin Hidden Path Entertainmentin työstä siirtää Counter Strike: Source Xbox Live Arcadeen. Kehityksen aikana Valve näki pelissä potentiaalin laajentaa Counter-Strikeä ja Global Offensiven kehitys alkoi vuonna 2010. Pelin kehitys julkistettiin 12. elokuuta 2011.[10][11] Julkaisun jälkeen Valve on säännöllisesti päivittänyt peliä ja sen sisältöä, kuten aseita ja karttoja. 13. elokuuta 2013 Valve esitteli Team Fortress 2 ja Dota 2 -tyylisen kosmetiikkapäivityksen nimeltä Arms Deal Update. Näin ollen aseita voi ns. värjätä erilaisilla väreillä. Lisäksi pelaajat voivat nyt vaihtaa aseiden paikkaa varusteluettelossa ja tavaraluettossa.[12] Myöhemmin lisättiin Steam Workshop -tuki jolloin pelaajat voivat laittaa ehdolle omia karttoja ja aseita Workshopiin ladattavaksi. Tuki yhteisön tekijöille näkyykin juuri erilaisina operaatioina, joihin kerätään heidän tekemiään karttoja ja värejä. Marraskuussa 2019 Valve julkaisi uuden operaation "Operation Shattered Web". Uusi operaatio toi pelaajille uuden ominaisuuden, joka mahdollisti pelaajan asun vaihtamisen[13]. Steamin Yhteisön Kauppapaikalta voi ostaa Counter-Strike: Global Offensiveen erilaisia musiikkipakkauksia sekä aseiden värejä jotka maksavat muutamista senteistä satoihin euroihin. Pelaajat voivat myös myydä omia värityksiä toisille pelaajille, tosin maksusta 15 prosenttia menee Valvelle. Kauppapaikan maksimihinta on 1 800 dollaria.[14] Tavarat jotka ovat kalliimpia, voidaan vaihtaa toisten pelaajien kanssa tai myydä erilaisissa verkkokaupoissa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Counter-Strike: Global Offensive on saanut yleisesti hyvän vastaanoton ammattilaiskriitikoilta. Global Offensive sai Metacriticiltä 83 pistettä sadasta perustuen 38 ammattilaiskriitikon arvioihin[15]. Alussa kritiikkiä oli kenttien puutteesta; ensimmäisten versioiden aikana uusia karttoja tuli vain Arms Race ja Demolition -pelimuotoihin, mutta vuosien aikana Valve on lisännyt niitä lukuisasti myös muihin pelimuotohin[16].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Counter-Strike: Global Offensive

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti luokittelu.kavi.fi. Viitattu 17.6.2016.
 2. PEGI Pan European Game Information - Search pegi.info. Viitattu 30.4.2019.
 3. Rating information: Counter-Strike: Global Offensive esrb.org. Entertainment Software Rating Board. Viitattu 30.11.2014. (englanniksi)
 4. Kauppinen, Jukka: Counter-Strike: Global Offensive ilmestyi salakavalasti Linuxille 26.9.2014. Dome.fi. Viitattu 27.9.2014.
 5. Counter-Strike: Global Offensive Steam. Viitattu 25.4.2015.
 6. a b Egon Kilin: Top 5 popular eSport games right now loadthegame.com. 11.11.2014. Arkistoitu 19.8.2020. Viitattu 5.8.2019. (englanniksi)
 7. Kuoleeko elektroninen urheilu? 4.8.2015. Yle. Viitattu 4.3.2019.
 8. Taktisten ammuntapelien ykkönen – CS:GO-opas katsojalle 7.8.2018. Yle. Viitattu 4.3.2019.
 9. Top 50 Games Awarding Prize Money esportsearnings.com. Viitattu 5.8.2019. (englanniksi)
 10. CS:GO - What we know so far HLTV.org. 12.10.2011. HLTV.org. Viitattu 5.12.2015. (englanniksi)
 11. Meer, Alec: http://www.rockpapershotgun.com/2011/08/12/counter-strike-global-offensive/ Rock, Paper, Shotgun. 12.8.2011. Rock, Paper, Shotgun. Viitattu 5.12.2015. (englanniksi)
 12. Valve Corporation: The Arms Deal Update 12.8.2013. Valve Corporation. Arkistoitu 2.2.2016. Viitattu 5.12.2015. (englanniksi)
 13. CS:GO - Operation Shattered Web counter-strike.net. Viitattu 11.12.2019. (englanniksi)
 14. Yhteisön kauppapaikan UKK Steam. Viitattu 28.1.2022.
 15. CS:GO on Metacritic 21.8.2012. Metacritic. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)
 16. Evan Lahti: Counter-Strike : Global Offensive Review 24.8.2012. PC Gamer. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Counter-Strike: Global Offensive.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Counter-Strike: Global Offensive.