Counter-Strike: Global Offensive

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Counter-Strike: Global Offensive
Csgo.jpg
Kehittäjä Valve Corporation
Hidden Path Entertainment
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Steam
Säveltäjä(t) Mike Morasky
Pelisarja Counter-Strike
Pelimoottori Source
Julkaisuaika Windows
21. elokuuta 2012
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, taktinen ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18 [1]
ESRB: 17+
Alusta Windows, OS X, Linux, Xbox 360, PlayStation 3
Jakelualusta DVD, Steam-lataus
Laitevaatimukset Minimi: 1.7 Ghz. prosessori, 512 Mt. RAM-muistia, 15 Gt. kovalevy tilaa, DirectX8.1 näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, internet-yhteys
Suositus: 3.0 Ghz. prosessori, 1 Gt. RAM-muistia, 15 Gt. kovalevy tilaa, DirectX9.0c näytönohjain, Windows 7, hiiri, näppäimistö, internet-yhteys
Oheislaite VT-laitteet tuettu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Counter-Strike: Global Offensive (lyh. CS: GO) on Valve Corporationin ja Hidden Path Entertainmentin kehittämä taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli joka on neljäs Counter-Strike-sarjan peli.

Peli julkaistiin 21. elokuuta 2012. Se on saatavilla Windowsille, OS X:lle sekä PlayStation Networkin ja Xbox Live Arcaden kautta. Pelin betaversio oli pelattavissa Windowsilla jo aiemmin. Syyskuun 2014 lopussa pelistä julkaistiin myös Linux-versio.[2] Counter-Strike: Global Offensive on taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli joka simuloi sotaa terroristien ja erikoisjoukkojen välillä. Peli on ostettavissa Steam-palvelusta PC-alustalle. Counter-Strike: Global Offensive on myös yksi suosituimpia ensimmäisen persoonan ammuntapelejä PC:lle, ja sisältää paljon kilpailullisia elementtejä.[3]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten sarjan aiemmatkin pelit on Global Offensive tavoitepohjainen joukkuepohjainen ammuntapeli. Pelaaja liittyy terroristien tai erikoisjoukkojen joukkueeseen tavoitteena on tavoitteiden suorittaminen ja vihollisten tappaminen. Yksi peli sisältää useita kierroksia, jotka päättyvät kun kaikki vihollisen pelaajat ovat kuolleet tai kun tiimin tavoite on suoritettu. Useimmissa pelimuodoissa, kun pelaaja kuolee, hänen tulee odottaa erän loppumiseen uudelleensyntyäkseen. Pelaajat ostavat aseensa ja varusteensa erän alussa rahoilla, joita he ansaitsevat sen mukaan kuinka hyvin pelaavat. Suorittamalla tavoitteita ja tappamalla vihollisia pelaajat ansaitsevat, kun tappamalla omia ja panttivankeja pelaajat menettävät rahaa. Erän lopussa kaikki pelaajat saavat rahaa, voittavan tiimin pelaajat kuitenkin enemmän.

Global Offensive sisältää paljon uutta ja muokattua sisältöä. Uusia aseita ovat mm. Molotov ja Palokranaatti. Uusia aseita ovat CZ-75 ja Negev. Aseiden ostovalikko on uudistettu erityisesti konsoliversiota varten.

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä Global Offensivessa on 5 erilaista verkkopelaamista tukevaa pelimuotoa:

 • Rento & Kilpailullinen (Casual & Competitive)
  Pelin tunnetuimmat pelimuodot, joiden tavoitteet ovat räjähteen purkaminen sekä panttivangin vapautus. Jokaisen erän alussa, pelaaja voi ostaa aseita ja tarvikkeita rahalla, jota hän on ansainnut tapoista aina tavoitteiden suorittamiseen asti. Riippumatta pelityypistä, erä päättyy kun toinen joukkueista suorittaa tavoitteen, tappaa toisen tiimin kokonaan tai antaa ajan loppua.
  • Pommitilanne (DE)
   Terroristien tehtävä on asettaa C4-räjähde yhteen ennalta valituista sijainneista. Erikoisjoukkojen tehtävänä on estää pommin asentaminen tai sen räjähtäminen.
  • Panttivankitilanne (CS)
   Erikoisjoukkojen tehtävänä on pelastaa panttivangit terrotistien hallusta, sekä kuljettaa heidät ennalta määrättyyn sijaintiin. Terroristien tehtävänä on estää panttivankien vapauttaminen. Jos Erikoisjoukkojen pelaaja yrittää tappaa panttivangin, hän menettää huomattavan summan rahaa. Päivityksen jälkeen muutettiin tapaa viedä panttivangit: Sen sijaan että erikoisjoukot ns. "taluttaisivat" panttivangit pois, heidän tulee kantaa, joka hidastaa huomattavasti matkantekoa.
 • Kilpavarustelu (Arms Race)
  Tässä pelimuodossa ainoa tavoite on tappaa toisia käyttäen eri aseita. Onnistuneesta taposta saat uuden aseen ja ensimmäisenä kaikilla aseilla tapon saanut voittaa kierroksen. Pelaaja uudelleensyntyy välittömästi kuoltuaan.
 • Räjäytystyö (Demolition)
  Kierros - pohjainen pelimuoto joka poistaa aseiden ja tarvikkeiden ostamisen erien alussa, sen sijaan palkiten pelaajan uudella aseella tämän saatua ainakin yhden tapon. Toisesta taposta samalla kierroksella pelaaja saa satunnaisen kranaatin käytettäväksi ensi kierroksella uuden aseen kanssa.
 • Deathmatch
  Pelimuoto joka tarjoaa 10 minuutin pelejä. Voittaakseen pelaajan tulee ansaita isoin pistemäärä. Pisteitä pelaaja saa tappamalla muita pelaajia erilaisilla aseilla. Pistemäärä taposta riippuu aseesta. Kuten Kilpavarustelussakin, pelaaja syntyy välittömästi kuoltuaan.

Lisäksi pelissä on kaksi ns. offline-modea eli niiden pelaamiseen ei tarvitse nettiyhteyttä, Paikallisesti Boteilla, mikä tarjoaa samat pelimuodot botteja vastaan ja Ampumarata uusille- ja veteraanipelaajille.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Global Offensivessa on muista versioista poiketen matchmaking, eli pelinhakija joka hallitsee pelien luomista ja servereitä. Tätä pelinhallintaa ylläpitää Steam. Pelin voi hakea pelimuodon ja karttojen mukaan sekä vaikka kavereiden kanssa samaan peliin. Valve ylläpitää myös Valven Huijauksenestoa, joka voi automaattisesti kieltää ja potkia ulos pelaajia jotka käyttävät kiellettyjä ohjelmia saadakseen epärehellisen hyödyn. Saattaakseen samantasoiset pelaajat samoihin peleihin, Valve käyttää Global Offensivessa raskaasti muokattua Elo-lukua. Tietokoneversio tukee myös yksityispalvelimia, joihin liitytään "Yhteisön Palvelimet" alavalikon kautta. Nämä palvelimet voivat olla raskaasti muokattuja ja täysin erilaisia kuin perinteiset pelimuodot.

Turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Global Offensive on hyvin suosittu elektronisen urheilun peli, ja se olikin kolmanneksi suosituin eSport peli marraskuussa 2014[4]. Pelissä on järjestetty satoja turnauksia vuosien aikana, ja palkintorahaa on jaettu yli 4 miljoonaa dollaria[5].Global Offensivessa on ollut 6 "major" turnausta, joiden palkintopotti on ollut huimat 250 tuhatta dollaria. Ensimmäinen näistä turnauksista oli vuonna 2013 ja viimeisin on ollut elokuussa 2015. Ensimmäisen turnauksen, Dreamhack Winter 2013, jonka voitti Fnatic. Seuraava turnaus oli EMS One Katowice 2014, jonka voitti Virtus.pro. Tämän jälkeen tuli ESL One Cologne 2014, jonka voitti Ninjas in Pyjamas. Neljäs turnaus oli Dreamhack Winter 2014 Tukholmassa, jonka voitti ranskalainen Team LDLC.com - joukkue. Viides turnaus oli ESL One Katowice 2015, jonka voitti Fnatic. Fnatic oli myös ensimmäinen joukkue joka on koskaan voittanut kahta Global Offensiven majoria. Kuudes major turnaus oli ESL One Cologne 2015, jonka voittajaksi nousi, myös edellisen majorin voittanut, Fnatic. Ninjas in Pyjamas on ollut finaalissa viidessä eri majorissa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Counter-Strike : Global Offensive on saanut yleisesti hyvän vastaanoton ammattilaiskriitikoissa. Global Offensive sai Metacriticiltä 83 pistettä sadasta perustuen 38:san ammattilaiskriitikon arvioihin[6]. Alussa kritiikkiä oli kenttien puuttesta; ensimmäisten versioiden aikana uusia karttoja tuli vain Arms Race ja Demolition - pelimuotoihin mutta vuosien aikana Valve on lisännyt niitä lukuisasti myös muihin pelimuotohin[7].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. PEGI Pan European Game Information - Advanced Search Viitattu 15.6.2015.
 2. Kauppinen, Jukka: Counter-Strike: Global Offensive ilmestyi salakavalasti Linuxille 26.9.2014. Dome.fi. Viitattu 27.9.2014.
 3. Counter-Strike: Global Offensive Steam. Viitattu 25.4.2015.
 4. Jason Moth: Top 5 popular eSport games right now 11.11.2014. Loadthegame.com. Viitattu 25.4.2015. (englanniksi)
 5. Top 50 Games Awarding Prize Money Viitattu 25.4.2015. (englanniksi)
 6. CS:GO on Metacritic 21.8.2012. Metacritic. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)
 7. Evan Lahti: Counter-Strike : Global Offensive Review 24.8.2012. PC Gamer. Viitattu 1.5.2015. (englanniksi)