Left 4 Dead 2

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Left 4 Dead 2
Left 4 dead 2.jpg
Kehittäjä Valve Corporation
Julkaisija Valve Corporation
Jakelija Steam
Electronic Arts
Suunnittelija(t) Mike Booth
Käsikirjoittaja(t) Chet Faliszek
Säveltäjä(t) Mike Morasky
Pelimoottori Source
Julkaisuaika 17. marraskuuta 2009
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, selviytymiskauhupeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: 18+
CERO: Z
ESRB: 17+
OFLC: 15+
PEGI: 18+[1]
USK: 18+
Alusta Windows, OS X, Linux, Xbox 360
Jakelualusta DVD, Steam-lataus
Laitevaatimukset
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Left 4 Dead 2 (lyh. L4D2) on Valve Corporationin kehittämä ja vuonna 2009 julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli Microsoft Windowsille ja Xbox 360:lle. Peli julkaistiin myöhemmin OS X:lle ja Linuxille. Pelissä on vihollisten käyttäytymistä ohjaava AI Director 2.0 (suom. Ohjaaja) joka osaa muuttaa säätä ja muokata kenttien kulkureittejä. Peli esitettiin E3 2009 -messuilla, ja se on jatko-osa vuoden 2008 pelille Left 4 Deadille.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä pelataan ensimmäisestä persoonasta eli pelihahmon silmistä.

Yksinpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä pelimuodossa pelaaja ohjaa yhtä neljästä selviytyneestä pelihahmosta, ja muita kolmea ohjaa tekoäly. Myös zombihahmot toimivat tekoälyn ohjaamina.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kuusi eri moninpelitilaa. Co-op-pelitila, jossa neljä selviytyjää taistelee tekoälyn ohjaamia zombeja vastaan. Realism on kuin Co-op, mutta kaverin näkeminen seinien läpi, tavaroiden tehostetut reunaviivat ja kaverin pelastaminen komeroista on poistettu. Versus-modissa pääsee neljä pelaajaa lisää pelaamaan saastuneilla neljää selviytyjää vastaan. Survival-pelitilassa neljä pelaajaa yrittää selvitä mahdollisimman kauan koko ajan lukumäärältään lisääntyvältä laumalta. Scavenge-pelitila, jossa neljä selviytyjää keräävät pisteitä tankkaamalla generaattoreita tai autoa tietyillä kanistereilla muiden neljän saastuneen ihmispelaajien yrittäessä estää näitä. Mutations, joka päivitetään viikoittain uudella pelitilalla. Kuitenkin joitainpelitiloja, kuten Chainsaw massacre, on uusittu jo kolmesti. Mutation-moninpelitilan saa hankkimalla The Passing-DLC:n.

Saastuneet hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zombilaumaan kuuluu tavallisten hortoilijoiden lisäksi erikoiszombeja. Witch-hahmoa lukuun ottamatta versus-pelimoodissa on mahdollista pelata erikoiszombihahmoilla.

 • "Hunter" on nopea ja ketterä saastunut, joka on pukeutunut siniharmaaseen huppariin ja ruskeisiin housuihin. Hunter hyökkää selviytyjien päälle alkaen raapia selviytynyttä.
 • "Smoker" on pukeutunut violettiin lyhythihaiseen paitaan ja farkkuihin. Sen vasen silmä on kasvoja peittävien paiseiden peitossa. Sillä on pitkä kieli, jolla se voi tarttua ja vetää kuristaen selviytyjän luokseen, minkä jälkeen Smoker alkaa lyödä tätä selkään.
 • "Boomer" on suurikokoinen saastunut. Sillä on paiseita leuassa, käsissä ja navan sekä oikean silmän päällä. Boomer pyrkii oksentamaan selviytyjien päälle. Oksennus sokaisee selviytyjän hetkeksi ja houkuttelee saastuneiden laumoja uhrien luo. Kuollessaan Boomer räjähtää levittäen omaa oksennustaan ja sisälmyksiään. Peleissä esiintyy myös naispuolisia Boomereita.
 • "Jockey" on pelin pienikokoisin saastunut, joka voi hypätä selviytyneen niskaan ja kuljettaa tätä, kunnes se kaataa selviytyjän maahan. Jockeyn ääni on mielipuolista huudahtelua ja naureskelua korkealla äänellä.
 • "Charger" on pelin toiseksi suurikokoisin saastunut, joka syöksyy nopeasti selviytyjää kohti. Tämän jälkeen Charger alkaa hakata uhria maata, seinää tai kattoa vasten. Chargerin toinen käsi on mutatoitunut valtavan suureksi toisen kutistuessa käyttökelvottoman pieneksi.
 • "Spitter" sylkee syövyttävää happoa. Se vaikuttaa olleen raskaana ennen tartunnan saamista. Spitterin tunnistaa sen ääntelystä, joka koostuu karkeasta vinkunasta sekä kivuliaasta valituksesta. Happo myös sytyttää polttoainekanisterit tuleen.
 • "Tank" on suurikokoisin saastunut, joka tekee valtavia määriä vahinkoa lyömällä selviytyjiä tai heittämällä kiviä ja jopa autoja heitä päin. Moninpelissä Tankilla pelatessa ruudussa on Frustration Meter (suom. turhautumismittari), jonka täyttyessä pelaaja menettää Tankin hallinnan.
 • "Witch" on pelin ainoa saastunut, jota pelaaja ei voi pelata moninpelissä. "Witch" käy sen pelaajan kimppuun, joka hänet on herättänyt. Yksinpelin ja yhteistyöpelitilan vaikeimmalla tasolla Witch kykenee tappamaan pelaajan yhdellä iskulla. Witchin voi ohittaa välttämällä suoraa katsekontaktia sekä metelöintiä ja pitämällä taskulamput pois päältä. Taukoamaton lohduton nyyhkytys kertoo Witchin olevan lähistöllä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinassa esitellään pelin edellisen osan tapaan neljä uutta hahmoa: Coach, Ellis, Nick ja Rochelle.

 • Coach on yläkoulun jalkapallovalmentaja.
 • Rochelle on paikallisen televisiokanavan reportteri.
 • Ellis on mekaanikko.
 • Nick on uhkapeluri ja huijari.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Selviytyjien tulee selvitä Savannahista aina New Orleansiin asti erilaisten "tasojen" kautta (alla). Vastassa ovat muun muassa saastuneet ja erikois-saastuneet, joita nimitetään yleisesti zombeiksi.

Selviytyjät aloittavat matkansa Savannahista, evakuointiin tarkoitetun hotellin katolta. Kun kampanja alkaa, pelihahmot yrittävät huutaa pelastajia palaamaan, mutta tuloksetta. Näin selviytyjät päättävät ottaa suunnan kohti läheistä ostoskeskusta, jossa kuuleman mukaan on evakuointipaikka. Ostoskeskuksesta löytyy virallinen Jimmy Gibbs Jr. -kisa-auto. Täytettyään auton tankin he ajavat ulos ostoskeskuksesta kohti New Orleansia. Ellis kertoo, että he eivät voi enää jatkaa matkaa autolla edessä olevien pysähtyneiden autojen takia. Selviytyjät jatkavat matkaansa hylätyn motellin läpi huvipuiston portille. Kun selviytyjät saavat huvipuistossa olevan soittolavan pyrotekniikat päälle, heidän pitää selviytyä kahdesta tankista ennen kuin helikopteri tulee.

Helikopteri, joka oli pelastanut selviytyjät Dark Carnivalista, putoaa, koska sen lentäjä saastuu lennon aikana. Selviytyjät ovat tietämättään taudille immuuneja kantajia. Selviytyjät lähtevät suon läpi kohti kartanoa, jonne on luvattu evakuointi. Kartanolla on radio, josta kuuluu vanhan laivakapteenin, Virgilin, ääni. Hän kehottaa selviytyjiä linnoittautumaan hetkeksi, kunnes hän on päässyt paikalle. Lopulta selviytyjät hyppäävät laivaan ja pakenevat. Virgil kertoo selviytyjille, että hän tarvitsee lisää dieseliä päästäkseen New Orleansiin asti. Haettuaan polttoainetta selviytyjät hyppäävät jälleen laivaan ja matka New Orleansiin jatkuu. Virgil jättää selviytyjät rantaan, josta heidän pitää jatkaa sillalle, jonka luona on evakuointi. Selviytyjien matka vie ranskalaiskorttelien lävitse hautausmaalle asti. Valitettavasti toinen evakuointijoukkue on jo lähtenyt ja selviytyjien täytyy ylittää silta, joka on romahtamaisillaan. Kun selviytyjät ovat päässeet sillan toiselle puolelle ja helikopterin kyytiin, silta räjäytetään.

Kampanjalisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Passing on pelin ensimmäinen virallinen ladattava kampanja, joka on ilmainen Windowsille ja Xbox 360:lla 560 Microsoft-pisteen hintainen. Kampanja on kolmen kartan mittainen ja siinä on uusi M60-ase, golf-maila, The Fallen Survivor -saastunut ihminen, uudet saavutukset ja viikoittain vaihtuva mutaatio-pelitila. Tässä kampanjassa Ellis, Coach, Rochelle ja Nick tapaavat kaikki Left 4 Deadista tutut selviytyjät, paitsi Billin joka uhrasi itsensä pelastaakseen ystävänsä.[3] Kampanjan mukana tulee peliin kymmenen uutta saavutusta (engl. achievements).

The Sacrifice on pelin toinen kampanjalisäosa, jossa poikkeuksellisesti pelataan ensimmäisen Left 4 Deadin pelihahmoilla, mutta The Sacrifice -kampanja on myös tehty ensimmäiseen Left 4 Dead -peliin. Xboxilla siitä täytyy maksaa Microsoft-pisteillä, mutta tietokoneella se on täysin ilmainen. Kampanja alkaa siitä, kun Left 4 Dead -pelin selviytyjät saapuvat junalla tuntemattomaan paikkaan. Selviytyjät ovat suunnitelleet etsivänsä itselleen purjeveneen ja matkustavansa Keyesiin. Matkalla selviytyjät törmäävät muun muassa junakonttiin lukittuun Tankiin ja hiekkakasaan, joiden korpit herättävät lauman huomion. Finaalissa saavutaan The Passing -kampanjan viimeiseen osaan, jossa tarkoituksena on käynnistää kolme generaattoria. Aina yhden generaattorin käynnistyttyä saapuu yksi Tank, mutta jos kaikki kolme generaattoria käynnistetään yhtä aikaa, Tankkeja saapuu kolme. Pelaajan on selviydyttävä siihen asti, kunnes sillan portti aukeaa ja sen jälkeen painettava kytkintä, jotta silta nousisi. Tämän jälkeen generaattori sammuu kesken kaiken, ja yhden selviytyjistä on uhrattava itsensä menemällä käynnistämään generaattorin. Kampanjassa ei siis voi selviytyä kuin 1–3 selviytyjää. Jos kolme selviytyjää kuolee kesken selviytymisen, tehtävä on epäonnistunut, sillä kampanjan läpäisyyn tarvitaan vähintään kaksi selviytyjää. Jos omistat Left 4 Dead 2 -pelin, niin The Sacrifice -kampanjan mukana tulee Left 4 Deadista tuttu kampanja No Mercy, jossa myös pelataan alkuperäisillä selviytyjillä. Kampanjan mukana tulee peliin neljä uutta saavutusta (engl. achievements).

Cold Stream on pelin kolmas kampanjalisäosa joka julkaistiin 24. heinäkuuta 2012 Microsoft Windowsille.[4] Lisäosa julkaistiin Xbox 360:lle 3. elokuuta 2012.[5] Kampanja piti alun perin julkaista 19. huhtikuuta 2011 Portal 2:n julkaisun yhteydessä, mutta beta-versiossa oli vielä liikkaa korjaamattomia bugeja joten julkaisupäivää lykättiin. Kampanjassa tullaan pelaamaan Left 4 Dead 2:n pelihahmoilla. Muista kampanjoista poiketen Cold Stream -kampanja ei liity mitenkään Left 4 Dead 2:n tarinaan. Kampanjasta julkaistiin beta-versio 22. maaliskuuta 2011 Steamiin. Cold Streamin mukana tulee kokonaan uusi Cold Stream -kampanja, sekä Xbox 360 -versiossa mukana tulee myös Left 4 Deadista tutut kampanjat Death Toll, Dead Air, Blood Harvest ja Crash Course joissa pelataan alkuperäisillä selviytyjillä. Lisäosa on ilmainen Windowsille ja Xbox 360:lla 560 Microsoft-pisteen hintainen. Windows-versiossa lisäosan mukana tulee peliin kaksi uutta saavutusta. Xbox 360 -versioon ei tule uusia saavutuksia lisäosan mukana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]