Combinen humanoidit ja synteettiset olennot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Combine-imperiumin humanoideista ja synteettisistä olennoista Valve Corporationin vuonna 2004 julkaistussa ensimmäisen persoonan ammuntapelissä Half-Life 2 ja sen lisäosissa.

Humanoidi Combine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maassa oleskelevan Combinen pääasiallinen sotilasvoima on humanoidi Combine Overwatch (jota tohtori Breen nimitti "Combine Overwatchin sektori seitsemäntoista transhumaaniksi aselajiksi"), joka koostuu vangituista ihmisistä, jotka ovat aivopesty ja muokattu "transhumaaneiksi" tai "post-ihmisiksi" kyborgeiksi. Ne ovat eniten kohdattavia vihollisia Half-Life 2:ssa.

Sotilaiden keskusradioista kuuluvista viesteistä voi saada käsitystä siitä, millaisia taktiikoita nämä transhumaanit olennot käyttävät. Ne vaikuttavat kohtelevan kokonaista kaupunkia yhtenä organismina, ja kapinaa jonkinlaisena tulehduksena. Itsensä ne näkevät organismin valkosoluina ja muina puolustajina. Ne käyttävät termejä kuten "sisältää", "sterilisoida", "kiinnike", "amputointi", "loiset" ja "kuoleentunut" (viitaten yleensä päärapuihin (engl. headcrab) tai niiden kehittämiin zombeihin), ja kun taistelussa sotilasryhmä vähentyy yhteen jäseneen, tämä huutaa "Outbreak!" viitaten taudinaiheuttajan hallitsemattomaan leviämiseen.

Siviilisuojelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siviilisuojelun poliisi taisteluasennossa.
Siviilisuojelun poliisi taisteluasennossa.

Ensikohtaaminen: Half-Life 2, ensimmäinen kappale - "Lähtöpiste"

Siviilisuojelu (engl. Civil Protection), josta käytetään lyhennettä CP:t, ja joka tunnetaan myös yleisesti Metro Cop'eina, valvoo kaupungin sisäisiä alueita ja pitää asukkaat kurissa uhkailemalla sekä käyttämällä fyysisiä voimakeinoja - jotka vaihtelevat vähäisistä lyönneistä, kuulusteluista ja tutkimuksista aina suoraan murhaan. Kun Barney Calhoun on peitetehtävissä siviilisuojelussa esittäen yhtä sen poliisia, hän mainitsee, että hän on "jäljessä pahoinpitelykiintiöstään". Siviilisuojelu partioi myös Kaupunki 17:n (engl. City 17) ulkopuolisissa kanaaleissa pakolaisten varalta. Pelissä kuultuihin keskusteluihin perustuen, siviilisuojelu vaikuttaa koostuvan vain ihmisistä, jotka ovat omasta tahdostaan liittyneet Combineen saadakseen etuoikeuksia ja paremmat elinolot, kuten paremman ruoan. Ei tiedetä, onko siviilisuojelun poliiseja muokkailtu tai onko niihin lisäilty mitään, kuten Overwatchin sotilaisiin, mutta ne pitävät ainakin naamareita, joissa on todennäköisesti vokoodereita, jotka muuttavan niiden puheen ääntä (joka kuulostaa siltä, kuin se tulisi radiosta). Näitä naamareita luultavasti käytetään psykologisten vaikutusten aikaansaamiseksi, sillä siviilisuojelun jäsenet vaikuttavan naamarien takia vähemmän ihmisiltä.

Pelin kahdessa ensimmäisessä kappaleessa siviilisuojelun poliisit kantavat 9mm H&K USP Match -pistoolia ja sähköpamppua, mutta kolmannesta kappaleesta eteenpäin ne ovat varustettu H&K MP7 -konepistoolilla. Jokainen siviilisuojelun poliisi on pukeutunut mustavihreään univormuun, nahkasaappaisiin, suojaliiviin ja ihmisominaisuudet peittävään valkoiseen naamariin.

Joillakin poliiseilla on myös ilmaan heitettäviä manhackeja, joita ne käyttävät otollisella hetkellä, kun taas joillain toisilla poliiseilla on kyky kutsua apujoukkoja ampumalla valoammus ilmaan (yleensä vartiotornista).

Siviilisuojelun käyttämän taktiikat koostuvat yleensä liikkumisesta suojasta toiseen, jotta ne välttäisivät vihollisten luotien osumat, ja piiloutumisesta niiden ollessa haavoittuneita. Kun siviilisuojelun poliisi kuolee, sen radiosta lähtee pitkä ääni. Toisin kuin Gordonin H.E.V.-puvun kuolemisesta ilmoittama ääni, joka muistuttaa EKG-laitteen sydämen pysähtymisestä ilmoittavaa ääntä, siviilisuojelun poliisien kuolemasta ilmoittava ääni muistuttaa enemmänkin radioviestiä. Tämän äänen kuullessaan kaikki lähellä olevat poliisit alkavat yleensä puhumaan radioihinsa, ja näistä keskusteluista voi hiljaisissa paikoissa yleensä päätellä siviilisuojelujoukkojen senhetkisen olinpaikan. Siivilisuojelun poliiseiden radioihin ottaa yhteyttä usein naismainen ääni (äänenä Ellen McLain). Ääni informoi poliiseita tehtävistä, muistutuksista, palkkioista, kaatuneista yksiköistä, ja monista muista asioista, jotka pitävät poliisit ajan tasalla.

Tietyt pelissä kuullut siviilisuojelun radioviestit vihjaavat, että poliiseita palkitaan seksillä, tai ainakin simulaatiolla siitä ("epämekaaninen lisääntymisen simulaatio", kuten poliisien tiedottaja sanoo) palkkiona hyvästä työn tekemisestä (huomaa, että Raising the Bar-kirja mainitsee, että Combine on käyttänyt ihmisrodun negatiivisia piirteitä, kuten julmuutta, apuna muiden maailmojen valloitamisessa, joten on myös mahdollista, että Combine käyttää ihmisten seksuaalisuutta hyväkseen, manipuloidakseen ihmisiä), mutta tavallisilta kansalaisilta on poistettu oikeus lisääntymiseen, rajoituskentän avulla. Toiset radioviestit viittaavat, että siviilisuojelun poliisit saavat lisää etuoikeuksia, jos he antavat muokata muistiaan. On mahdollista, että siviilisuojelun nousevat arvojärjestyksessä aina ylemmäs sitä mukaa, kun niiden ihmisominaisuudet ja -piirteet vähenevät.

Siviilisuojelun on yleensä erillään Combinen sotavoimista, kuten Combine Overwatcista tai Combinen synteettisistä olennoista, ja toimivat ainoastaan kaupunkien poliisivoimina. Ne matkustavat paikasta toiseen panssariajoneuvoilla ja kuljetusaluksilla, ja niillä on usein seuranaan manhackeja tai skannereita.

Vastarinnan jäsenet käyttävät suojana näennäisesti siviilisuojelun poliiseilta otettuja liivejä.

Overwatchin sotilas ja Nova Prospektin vanginvartija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensikohtaaminen: Half-Life 2, neljäs kappale - "Veden Varassa" (sotilas), kahdeksas kappale - "Juoksuhiekkaa" (vanginvartija)

Overwatchin sotilaat ovat Combinen jalkaväkenä toimimaan koulutettuja transhumaaneja. Overwatchin sotilaat kuuluvat Maata miehittävien Combinen sotajoukkojen monipuolisimpiin yksiköihin, joten niitä voi kohdata kaikissa Combinen kontrolloimissa paikoissa.

Useimmiten Overwatchin sotilaiden tehtävänä on vartioida Kaupunki 17:n lähistön rannikkoseutuja ja saastuneita joutomaita, joissa ne miehittävät Combinen vartiopisteitä ja partioivat moottoriteillä vastarintaliikkeen toiminnan vaikeuttamiseksi. Overwatchin sotilaita kuitenkin lähetetään kuljetusaluksilla kaikkiin paikkoihin, joissa Combinen tarvitsee jalkaväkeä vastarintaliikken jäsenten tai vihamielisten muukalaisolentojen eliminoimiseksi. Sotilaiden tehtäviin kuuluvat myös Linnoituksen (engl. Citadel) vartiointi, Nova Prospektin ylläpito ja tärkeiden tukikohtien miehittäminen. Linnoituksessa sotilaita voi nähdä valvomassa stalkereita, ja Nova Prospektissa ne toimivat laitoksen henkilökuntana. Sotilaita voi nähdä myös Combinen taisteluhelikopterien lentäjinä ja ampujina; ensimmäinen pelaajan näkemä Overwatchin sotilas putoaa alas vaurioituneesta taisteluhelikopterista Half-Life 2:n neljännen jakson lopussa.

Overwatchin sotilaiden vaatetukseen kuuluvat mustat saappaat, harmaa puku ja luodinkestävät suojaliivit, joka suojaa niiden vartalon yläosaa, käsiä, nivusia ja reisiä. Sotilailla on myös kypärä, johon kiinnitetyn naamarin vokooderi saa sotilaiden puheäänen kuulostamaan epäselvältä. Naamarissa ovat hengityssuojain ja siniset näköaukot, ja se vaikuttaa kehittyneemmältä mallilta kuin siviilisuojelun naamarit. Sotilaiden oikeassa kädensuojuksessa on Overwatchin tunnus ja vasemmassa kädensuojuksessa on armeijayksikön tunnus. On maininnan arvoista, että tunnus on keltataustainen vastine Yhdysvaltain maavoimien seitsemännen jalkaväkidivisioonan tunnukselle. Nova Prospektin vartijoiden vaatetus on samanlainen kuin tavallisilla sotilailla, mutta niiden puvut on väritetty sinisiksi ja naamiossa on keltaiset näköaukot. Nova Prospektin vartijoiden vaatteisiin on myös kirjoitettu laitoksen nimi Overwatchin symbolin alapuolelle ja oikeassa kädensuojuksessa on Combinen tunnus. Koska sotilaat ovat tarkoitettu jalkaväeksi, niiden varustus on raskaampaa ja kehittyneempää kuin siviilisuojelun poliiseilla. Alun perin sotilaiden vaatetuksessa piti olla satunnaisesti vaihteleva aakkosnumeerinen sarja, erilaiset naamiointikuviot ja naamareissa tummankeltaiset näköaukot, mutta nämä piirteet poistettiin ohjelmointivirheiden seurauksena Half-Life 2:n myyntiversiosta.

Overwatchin sotilaiden aseistukseet kuuluvat Heckler & Koch MP7 -konepistoolit, Franchi SPAS-12 -haulikot ja Combinen valmistama rynnäkkökivääriksi tarkoitettu AR-2 eli "Overwatch Pulssikivääri" (engl. Overwatch Standard Issue Pulse Rifle). Sotilailla on myös tapana savustaa suojautuneet viholliset ulos piilopaikoistaan heittämällä M83-käsikranaatteja, joita pelaaja pystyy painovoima-aseella (engl. gravity gun) noukkimaan ilmasta ja paiskaamaan sotilaita kohti, jolloin kranaatin räjähdys vammauttaa tai tappaa pelaajahahmon sijasta sotilaita. Koska Overwatchin sotilaiden tarkoituksena toimia jalkaväkenä, ne ovat raskaammin aseistettuja ja varustettuja kuin siviilisuojelun poliisit.

Taistelussa sotilaat pyrkivät tekemään yhteistyötä toistensa kanssa työskentelemällä joukkueissa, jolloin ne pystyvät hyödyntämään saartotaktiikkaa vihollisen piirittämiseksi. Sotilaiden taktiikkaan kuuluu myös suojassa pysyminen ja esiintulo vain hetkeksi, jotta sotilas voisi tulittaa vihollista kohti. Mikäli vihollinen on liian lähellä sotilasta, sotilas lyö kohdetta aseensa perällä, kunnes vihollinen joutuisi perääntymään sotilaan ampumaetäisyydelle. Sotilaiden luotiliivien ansiosta pelien heikkotehoisimmat aseet ovat sotilaita vastaan tehottomia, joten tehokkain tapa sotilaiden tappamiseksi on tulittaa niitä haulikolla ja pulssikiväärillä tai heittää käsikranaatteja. Siviilisuojelun jäsenien tavoin Overwatchin sotilaiden puheessa esiintyy lääketieteestä otettuja käsitteitä.

Siviilisuojelun jäsenet ovat pelkkiä Combineen omasta vapaasta tahdostaan liittyneitä ihmisiä, mutta Overwatchin sotilaita on muokattu kirurgisesti "transhumaaneiksi" ja koulutettu aivopesulla tottelevaisiksi Combinelle. Pelaaja voi löytää Half-Life 2:ssa Nova Prospektissa ja Half-Life 2: Episode Onen Linnoituksessa monitorin, joissa näkyy riisuttu Overwatchin sotilas. Half-Life 2 Model Viewer -ohjelmalla löytyvän saman hahmomallin tarkastelu osoittaa, että Overwatchin sotilaiden henkitorveen ja vatsaan on kiinnitetty mekaanisia laitteita, joiden käyttötarkoitus on kuitenkin jätetty epäselväksi. Hahmomallin pään arvet viittaavat siihen, että sotilaille on myös tehty jonkinlainen aivoleikkaus. Leikkausarpia voi nähdä myös rintakehän kohdissa, joihin on asennettu metallisia implantteja. Half-Life 2 Model Viewer esittelee myös laitteen, jota Combine nähtävästi hyödyntää sotilaiden aivopesemiseen subliminaalisilla viesteillä. Half-Life 2: Episode Onessa tohtori Isaac Kleiner kutsuu Overwatchin sotilaita "posthumaaneiksi", sillä sotilaat ovat menettäneet suurimman osan inhimillisyydestään leikkauksien ja aivopesun seurauksena. Ihmisiä muutetaan Overwatchin sotilaiksi todennäköisesti Nova Prospektin vankilalaitoksessa, vaikka pelaaja ei pääse näkemään tällaista tilannetta.

Overwatchin sotilaiden leikkauksista ja aivopesusta huolimatta sotilailla on jäljellä inhimillisiä piirteitä. Sotilaiden kuulee kiroilevan taistelun tuoksinnassa ja osuma ammuksesta saa sotilaan karjahtamaan kivusta. Half-Life 2:n "Nova Prospekt" -kappaleessa pelaaja kuulee tohtori Wallace Breenin pitävän sotilaille propagandistisen puheen, jossa hän yrittää saada niiden taistelutahdon kasvamaan. Sotilaiden kuulee myös kommunikoivan radioilla toistensa kanssa, mutta niiden keskustelu on harvinaisempaa kuin siviilisuojelun poliiseilla. Nova Prospektissa keskusradiossa lähetetään sotilaille tiedotus, jonka mukaan tehtävissä epäonnistumista rangaistaan "pysyvällä siirrolla toiseen maailmaan", mikä tarkoittaa sotilaan siirtämistä Maasta toiseen Combinen kontrolloimaan ulottuvuuteen. Uhka siirrosta Maan "ulkopuolelle" on erittäin tehokas tapa motivoida sotilaita suorittamaan tehtävänsä, mikä saa sotilaat taistelemaan kuolemaansa saakka.

Overwatchin sotilaista on tavallisten sotilaiden ohella myös muita tyyppejä. Nova Prospektin vartijoilla on erilainen vaatetus kuin tavallisilla sotilailla, mutta muuten ne ovat samankaltaisia kuin tavalliset sotilaat. Sotilaita on myös koulutettu Overwatchin tarkka-ampujiksi, ja kokeneimmista sotilaista tehdään Overwatchin eliittejä. Half-Life 2: Episode Two esittelee haulikolla aseistautuneen uudenlaisen Overwatchin sotilaan, jolla on vaatetuksessa tummanruskea ja vihertävä kuviointi ja naamarissa oranssit näköaukot. Niillä on oranssit kädensuojukset, joissa näkee Combinen eliittiosaston tunnuksen. Uusien sotilaiden käyttötarkoitus on jätetty epäselväksi, mutta ne vaikuttavat ahtaissa tiloissa taistelemiseen ja rakennusten valtaamiseen erikoistuneilta iskusotilailta. Tällaiset sotilaat liikkuvat tavallisten Overwatchin sotilaiden muodostamien joukkueiden kanssa, ja niitä nähdään taistelutilanteissa vain enintään kaksi sotilasta kerrallaan.

Overwatchin tarkka-ampujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensikohtaaminen: Half-Life 2, kuudes kappale - "Emme mene Ravenholmiin..."

Overwatchin tarkka-ampujat piiloutuvat korkeisiin paikkoihin saadakseen hyvän näkökentän. Ne piiloutuvat, niin etteivät ne näy, mutta sininen tähtäinlaser ilmiantaa niiden olinpaikan. Koska ne ovat yleensä hyvin suojautuneita, ne voidaan tappaa ainoastaan hyvin heitetyllä kranaatilla, jollain muulla räjähteellä tai uudelleenohjelmoidulla pyörömiinalla (Half-Life 2: Episode One:ssa), jonka osuessa ne ehtivät huutamaan hetkellisen varoituksen, ennen kuin räjähde tai pyörömiina tappaa ne. Räjähdys lennättää tarkka-ampujan yleensä pois piilopaikastaan, mutta niiden ase ei koskaan putoa alas pelaajan otettavaksi. Tarkka-ampujia ei voi nähdä pelissä suoraan, ellei sellaista luo konsolilla; malli ei kuitenkaan kanna asetta. Jos luo kiväärin ammuslaatikon (käskyllä "give item_box_sniper_rounds"), mielenkiintoista on laatikon tekstuuri, joka on vaaleanpunainen ja jonka eri puolilla lukee "OBSOL33T". Laatikko tosin pysyy vain maassa, sillä peli ei tiedä mikä ase käyttää sitä.

Combine tarkka-ampujat näyttävät myös noudattavan opetusta "ammu kaikkea joka liikkuu" melko perinpohjaisesti, sillä lukuun ottamatta omia joukkojaan, ne ampuvat kaikkea mikä liikkuu, kuten variksia, headcrabeja, pelaajan puolelle ohjelmoituja pyörömiinoja (Half-Life 2: Episode One:ssa), puluja ja headcrabien luomia zombeja. Tarkka-ampujat ampuvat kaikki esineet piilossa olevan kohteensa ympäriltä, tuhotakseen kaiken lisäsuojan, jota kohde voisi käyttää.

Pelaajan oli tarkoitus käyttää Combinen tarkkuuskivääriä pelissä, mutta idea pudotettiin pois Half-Life 2:n kehityksen aikana, ja korvattiin vastarinnan jäsenten rakentamalla varsijousella.

Tarkka-ampujien varhaiset luonnokset paljastavat, että niiden oli yhdessä kohdassa ehkä tarkoitus olla naisia, jotka muistuttivat Half-Life:n naispuolisia "mustia operatiiveja" (engl. Black Ops).[1] Tämä tarkka-ampuja piti yllään samankaltaista valkoista pukua kuin Combinen eliitti, mutta se oli sirompi, jonka vuoksi se pystyi liikkumaan helpommin, ja piti vähemmän ääntä, ettei olisi paljastanut läsnäoloaan kohteelleen. Toinen toteuttamaton luonnos oli, että tarkka-ampuja oli paljon robottimaisempi synteettinen olento, jolla oli kolme silmää.[1]

Half-Life 2: Episode One:ssa Alyx Vance käyttää tarkka-ampujalle kuulunutta kivääriä auttaakseen Gordonia yhdellä Kaupunki 17:n alueella. Tosin Gordon ei näe Alyxin pitävän kivääriä, sillä hän on samalla tavalla piilossa kuin Overwatchin tarkka-ampujakin. Tarkkuuskivääri itsessään on muuttunut Episode One:ssa. Kivääri kuulostaa vähemmän voimakkaammalta ja jokaisen laukauksen välissä kuluu pieni lataushetki.

Half-Life 2: Episode Two:ssa tarkkuuskivääri nähdään viimein. Se vaikuttaa toimivan akulla, sillä Alyx ei kykene käyttämään sitä ennen kuin vortigaunt lataa akun. Kivääri on kiinnitetty ikkunanreunalle, eikä pelaaja voi käyttää sitä. Yhtään Combinen tarkka-ampujaa ei kuitenkaan nähdä Episode Two:ssa.

Overwatchin eliitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensikohtaaminen: Half-Life 2, yhdeksäs kappale - "Nova Prospekt"

Combinen eliitit ovat kuolettavimpia Combine Overwatchin jalkaväestä, ja niitä on luultavasti muokkailtu vielä enemmän kuin tavallisia sotilaita. Eliiteillä on yllään niille tunnusomainen valkoinen univormu, jonka naamarissa on yksi punainen linssi. Ne käyttävät samankaltaisia taistelutaktiikoita kuin tavalliset sotilaat, tosin muutamalla poikkeuksella.

Eliiteillä on Combinen sotilaista kaikkein kehittynein suojaus, johon kuulu muilta sotilailta puuttuva kaulansuojus (toisin sanoen eliitin elinkaari). Myös niiden kypärät poikkeavat suuresti tavallisten sotilaiden naamareista. Kypäristä eliitit saavat mahdollisesti lisäyksellisiä aisteja, sillä niiden kypärissä on molemmilla puolilla kaksi pientä kupolia niissä kohdissa, missä ihmisen korvat olisivat.

Eliittisotilaat ovat kestävämpiä, ne ampuvat aseillaan tarkemmin, ja niiden ammuksista tulee enemmän vaurioita kuin tavallisten sotilaiden ammuksista. Eliitit käyttävät aina AR2-Overwatchin pulssikivääri tavallisella emissiolla -asetta (engl. AR2 Overwatch Standard Issue Pulse Rifle), ja eliitit vaikuttavat olevan ainoa yksikkö, joka pystyy käyttämään aseesta laukaistavaa energiapalloa. Energiapallot, joita nimitetään Combine-palloiksi (tai Combinen palloiksi Garry's Mod -modissa), laukaistaan AR2-pulssikiväärin alaosassa sijaitsevasta "kranaatinheittimestä". Eliitit käyttävät energiapallojen etua epäröimättä ja tappavalla tarkkuudella. Tosin pelaaja pystyy ottamaan pallot lennosta kiinni painovoima-aseellaan, ja käyttämään niitä miten haluaa. Pallo kuitenkin räjähtää tietyn ajan kuluttua (riippuen pelaajan vaikeusasteesta) sen joko lentäessä vapaana (painovoima ei vaikuta siihen, ja se kimpoilee kaikesta mitä se ei tapa välittömästi) tai ollessa kiinni painovoima-aseen kentässä.

Eliitit taistelevat yleensä omissa ryhmissään, mutta johtavat joskus tavallisten sotilaiden joukkoa. Niitä on vähemmän kuin tavallisia sotilaita, ja ovat siksi mukana vain tärkeissä tehtävissä, joissa tarvitaan tappavia taktiikoita. Ne ovat myös tohtori Breenin henkilökohtaisia vartioita.

Varhaisissa Combinen eliitin luonnoksissa korostuvat enemmän niiden muukalaisominaisuudet; yksi luonnoksista vaikutti enemmän liikuntakykyisemmiltä Combine neuvonantajien versioilta, toinen Strider-syntiltä, joka oli muutettu ihmisen mittasuhteisiin (pienemmän Striderin ideaa saatettiin hyödyntää myöhemmin Hunter-syntissä), ja kolmas epäsymmetriset mittasuhteet omaavalta kyborgilta, jolla oli yleensä ihmisen kasvot nähtävillä. Enemmän tutulta näyttävä eliittisotilas, joka osittain pohjautui käyttämättömän naispuolisen tarkka-ampujan luonnokseen, otettiin varhaisilta luonnoksista kehitykseen, jotta Linnoituksen merkittävää luonnetta ei pidettäisi merkityksettömänä, ja jotta Combinesta tulisi eliittien vuoksi enemmän pelottava vihollinen.[1]

On huomautettava, että eliittisotilaat eivät koskaan käytä M83-kranaatteja.

Stalkerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensinäkeminen: Half-Life 2, yhdeksäs kappale - "Nova Prospekt"

Ensikohtaaminen: Half-Life 2: Episode One, ensimmäinen kappale - "Väärä Hälytys"

Stalkerit ovat ihmisiä, jotka ovat kokeita suorittaneiden Combinen tiedemiesten tuottamia. Niiden laajemmat aivotoiminnot on katkaistu, niiden ihoon on kiinnitetty monia mekaanisia laitteita, ja niiden kehoja on muutettu fyysisesti. Niiden raajat on poistettu ja korvattu mekaanisilla lisäkkeillä, ja useimmat elimet, ylimääräinen lihavuus sekä lihakset on myös poistettu. Niiden kehonosiin on myös lisätty jonkinlaisia metallisia lisäkkeitä. "Stalkerit", koodinimi, jolla Combine tuntee nämä oliot, vaikuttavat kokevan jatkuvaa kipua, päätellen niiden korisevista äännähtelyistä. Stalker ei pysty puhumaan vaan päästelee ainoastaan koiramaista murinaa.

Jotta stalkereita voitaisiin ylläpitää helposti ja jotta ne olisivat fyysisesti riippuvaisia Combinesta, stalkerien ruuansulatusta edistävä alue on poistettu, ja ne tulevat toimeen ainoastaan Combinen antamalla suolaliuoksella.[1] Stalkerit ovat mahdollisesti joutuneet osoittamaan luotettavuutensa, jotta Combine soisi niille niiden metalliset jalat. Kaikki stalkerit vaikuttavat olevan tehtyjä miespuolisista ihmisistä, koska niillä on kasvoissa parransänki (tosin tämä saattaa olla jonkin hormonikäsittelyn seurausta). Lihasten, rasvakudoksen, hiusten ja sukupuolielimien puute tekisi kuitenkin naispuolisesta stalkerista eroamattoman miespuolisen stalkerin kanssa, sillä jopa Kaupunki 17:n naiset saattavat satunnaisesti sanoa: "Ne eivät ikinä tule tekemään minusta stalkeria!"

Ihmiset muutetaan stalkereiksi Nova Prospektissa ja kuljetetaan sieltä sitten Linnoitukseen orjatyöläisiksi Combinelle. Niitä kuljetetaan Combinen junilla ja ne on suljettu kapseleihin kuljetuksen ajaksi. Vaikka stalkereita nähdään Nova Prospektissa ja Linnoituksessa, niitä ei kuitenkaan koskaan varsinaisesti kohdata Half-Life 2:ssa. Niitä voidaan kuitenkin kohdata ja niitä vastaan voidaan taistella modifikaatioissa kuten Garry's Modissa, ja niitä on pakko kohdata Half-Life 2: Episode One:ssa, jotta pääsisi jatkamaan pelissä eteenpäin, sillä niiden erittämät laserit estävät tiettyjen tehtävien onnistumisen. Episode One:ssa myös stalkerien oikea luonne ensimmäisen kerran paljastuu. Pelissä pelaaja ja Alyx menevät Linnoituksen sisälle. Hetken pelaamisen jälkeen pelaaja ja Alyx saapuvat huoneeseen, jossa kaksi stalkeria ylläpitää voimakenttää, tilapäisesti estäen pelin etenemisen. Alyx sanoo: "Niiden ei pitäisi välittää meistä, jos jätämme ne rauhaan". Mutta kun pelaaja on Linnoituksen reaktorin ytimen luona ja tappaa toisen siellä olleista stalkereista, jäljelle jäänyt stalker kääntyy pelaajaan päin ja murisee hänelle, minkä jälkeen alkaa ampua häntä laserillaan.

Vaikuttaa siltä, että Kaupunki 17:n asukkaat ovat täysin tietoisia stalkereista ja siitä, miten ne on "tehty". Alyx Vance sanoo Nova Prospektissa: "Se [Nova Prospekt] oli huippuvartioitu vankila, mutta se on... jotain paljon sitä pahempaa nyt." Half-Life 2:n alussa myös Barney Calhoun sanoo: "Hän [Gordon] oli vähällä päätyä Nova Prospektiin vievään pikajunaan!". Kaikki kommentit viittaavat, että kaupunkilaiset tietävät stalkereista, kuten myös Nova Prospektista.

Jos stalkerin luo Half-Life 2:ssa käyttämällä konsolia, se ampuu laseria jalkojensa alapuolelta, kohdellen pelaajaa vihollisena. Tämän keskeneräisen koodin oli alun perin tarkoitus olla Half-Life 2:ssa - laserin piti tulla stalkerin päähän kiinnitetyistä laitteista. Jos pelaaja tappaa luomansa stalkerin, peli kaatuu, koska mallilla ei ole "räsynukke"-olomuotoa. Jotkin modit ovat onnistuneet välttämään tämän ongelman (kuten esimerkiksi Garry's Mod ja SMOD). Episode One:ssa stalkereilla on räsynukke-fysiikka ja niiden laserit tulevat päästä, kuten alun perin suunniteltiin.

Combinen synteettiset olennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Half-Life 2: Raising the Bar -kirjassa on osio "synteistä", jotka ovat seurauksia orjuutetuista roduista. Kirja mainitsee myös, että Combine liikkuu läpi universumin ja orjuuttaa sekä assimisiloi monia rotuja sotavoimiinsa ja imperiumiinsa. Tämä on johtanut kahteen teoriaan synteistä: joko ne ovat tekno-orgaanisia olentoja, jotka Combine on geneettisesti luonut orjuutettujen rotujen DNA:sta, tai sitten ne ovat täysin eläviä olentoja, jotka Combine on orjuuttanut ja assimilisoinut osaksi sotavoimiansa.

Combine on tuonut Maahan monenlaisia synttejä, mutta myös monia muunlaisia synttejä on luultavasti olemassa. Synttien kokonaislukumäärä on tuntematon. Combine luultavasti käytti pääasiallisesti synttejä Seitsemän tunnin sodassa (yhdessä sodasta kertovassa lehtileikkeessä näkyy sumeasti Combinen taistelualus), sillä ihmisistä tehdyt Combinen joukot sekä teknologia kuten sotilashelikopterit ja panssariajoneuvot ovat olleet olemassa vasta Combinen alettua hallitsemaan Maata.

Monilla Combinen synteillä on ominainen äyriäisen muoto. Valven toimistoissa on akvaario, jossa on helmivene [2], joka saattoi huomaamattomasti toimia synttien olemuksen inspiraationa.

Combinen kapselit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensikohtaaminen: Half-Life 2: Episode One, ensimmäinen kappale - "Undue Alarm"

Combinen kapselit, tunnetaan myös nimellä neuvonantajien kapselit, omaavat monia samankaltaisuuksia muiden lentävien synttien kanssa. Niitä vaikutetaan käytettävän pako -ja kuljetusaluksina. Niillä on iso valkoinen runko, jossa on Combinen tunnus, ja jokaisessa kapseli vaikuttaa olevan jonkinlainen rekisteröintinumero. Syntti on suurimmalta osin ontto, mahdollistaen neuvonantajan matkustamisen siinä jonkinlaisen lasikuoren sisällä. Vaikka neuvonantaja näkyikin lasin läpi Gordonin ja Alyxin nähdessä yhden kapselin laukaisun, kapseli pystyy sulkemaan käsillään alemman huulensa peittääkseen lasin, ja se on tässä tilassa myös lentäessään. Muutaman Combinen kapselin nähtiin lähtevän Linnoituksesta suurella vauhdilla hetkeä ennen sen tuhoutumista.

Episode One:ssa kapselit käyttävät "mielenräjäytystä", jota ne kykenevät erittämään. Tämä hyökkäys aiheuttaa uhrille päänsärkyä ja hallusinaatioita. Episode Two:ssa selviää, että nämä hyökkäykset tulevat itse asiassa Combinen neuvonantajista, eikä kapseleista. Pelissä selviää myös, että kapselit ovat vain pakoaluksia, joita käytetään vain hätätapauksissa. Neuvonantajat matkustavat mieluummin panssariajoneuvojen vetämissä konteissa. Pelin aikana yksi kapseli törmää mahaan lähellä latoa, ja pelaaja voi tutkia sitä.

Rapu-syntti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensinäkeminen: Half-Life 2, kolmastoista kappale - "Our Benefactors"

Rapu-syntit (engl. Crab Synths) ovat bioteknillisesti luotuja synteettisiä olentoja joihin on sekoitettu äyriäismäisiä biologisia ominaisuuksia. Gordon Freemanin matkustaessa kuljetuskapselilla Linnoituksessa, hän voi nähdä yhden olioista tallustelevan yhdellä Linnoituksen sillalla. Ne palvelevat raskaana jalkaväkenä ja ovat Combinen sotavoimien maayksikköjen selkäranka.[3] Omaten itseään toistavia ja regeneratiivisia ominaisuuksia, se muistuttaa olemukseltaan valtavaa rapua. Niillä pitempien matkojen hyökkäyksiä varten on isokaliiperinen konekivääri kiinnitettynä mahaansa, ja niiden terävät alaleuat toimivat musertavalla vaikutuksella viholliseen, luonnollisena lähitaisteluaseena. Lisäyksellistä tietoa ei ole saatu, sillä niitä ei ole kohdattu taistelutilanteessa Half-Life 2:ssa, Half-Life 2: Episode One:ssa tai Half-Life 2: Episode Two:ssa.

Kuljetusalus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensikohtaaminen: Half-Life 2, neljäs kappale - "Water Hazard"

Combinen kuljetusalukset (engl. dropships) ovat isoja, rapumaisia olentoja, joilla on kymmenen jalkaa ja raskaasti panssaroitu ulkokuori. Ne toimivat Combinen sotavoimien pääasiallisena ilmateitse kuljettajana, joita käytetään tilanteissa, jolloin johonkin täytyy kuljettaa nopeasti sotilaita tai muuta materiaalia. Ne voivat toimia myös miinankylväjinä ja sijoittaa pyörömiinoja (engl. rollermines) eri paikkoihin.

Taka -ja etujalat suojaavat moottoreita, jotka antavat kuljetusalukselle lähtökohoamisen ja mahdollistavat ilmassa lentämisen. Kummatkin etujalat sisältävät myös sisäänvedettävät siivet, joita käytetään aluksen vakaana pitämiseen ja tarkkaan ohjaamiseen. Neljä pienempää keskellä olevaa jalkaa pitävät aluksen kuljettamasta rahdista kiinni, ja ne päättyvät laajoihin pehmusteisiin, joiden keskiosa muistuttaa nahkiaisen suuta. Tämä anatominen ominaisuus on johtanut vahvistamattomaan spekulaatioon, jonka mukaan jaloissa olisi jonkinlaiset tyhjiöt, jotka pitäisivät aluksen kuljettamasta rahdista kiinni.

Kuljetusalukset pystyvät kuljettamaan monia Combinen voimia, kuten panssariajoneuvoja, Stridereitä, pyörömiinoja, siivilisuojelun jäseniä ja Overwatchin sotilaita. Sotilaita ja siviilisuojelun jäseniä kuljetetaan yleensä joukkojen kuljetukseen tehdyillä konteilla, jotka ovat varustettu tarkalla pulssikiväärillä. Kuljetusalukset pystyvät kuljettamaan myös muita materiaaleja. Esimerkiksi Half-Life 2:n kahdeksannessa kappaleessa yksi kuljetusalus vie Gordonin auton pois Lighthouse Pointissa käydyn taistelun jälkeen. Edellä mainittujen esineiden metallisuus tuo mieleen, että kuljetusaluksen kuoreen on mahdollisesti kiinnitetty jonkinlaisia orgaanisia magneetteja, jotta se pystyisi kuljettamaan paremmin metallisia esineitä.

Kuljetusalukset eivät itsessään ole vihamielisiä, ja niiden bioteknisesti kiinnitetty panssari tekee niistä käytännössä haavoittumattomia. Mutta kaikki niiden kuljetusontelossa oleva on suojaamatonta ja altista vaurioille. On mielenkiintoista huomauttaa, että ihmisvastarinnan jäsenet onnistuivat ampumaan Strideria kuljettaneen kuljetusaluksen alas lähellä White Forestin vastarintatukikohtaa.

Taistelualus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensinäkeminen: Half-Life 2, ensimmäinen kappale - "Point Insertion"

Ensikohtaaminen: Half-Life 2, seitsemäs kappale - "Highway 17"

Taistelualus (engl. gunship) on lentokoneiden ja helikopterien ominaisuuksia yhdistelevä synteettinen ilma-alus. Taistelualukset ovat Combinen palvelukäytössä olevista ilma-aluksista monipuolisimmat, koska niillä voidaan hyökätä paikkoihin, joihin Combinen maavoimilla ei olisi mahdollisuutta päästä. Maassa liikkuvien Combinen joukkojen seurassa näkee toisinaan taistelualuksia, jotka toimivat jalkaväen ja sotakoneiden tulitukena paikantamalla ja eliminoimalla maajoukkoja piileskelevät viholliset. Taistelualuksia näkee myös liikkuvan itsenäisesti etäisissä paikoissa, joissa ilmavoimien käyttö on käytännöllisempää kuin maavoimien lähettäminen. Laajoja ja autioita alueita partioidessa taistelualukset liikkuvat yksin, mutta Linnoituksen (engl. Citadel) pimeän energian reaktoria tai Nova Prospektin vankilaa puolustaessa taistelualukset toimivat pareittain. Ne pystyvät yhteistyöhön siten, että molemmat taistelualukset pyrkivät eliminoimaan viholliskohteet yhdessä ja suojelevat toinen toistaan. Vaikka taistelualuksilta puuttuvat Combinen taisteluhelikopterien koulutetut lentäjät ja kyky pudottaa miinoja, taistelualus on lentotaitojensa ja osumatarkkuutensa ansiosta käytännöllisempi kuin taisteluhelikopteri.

Taistelualusten moottorijärjestelmän voimanlähteenä on kyberneettisiä koneita, jotka ovat näkyvillä syntin vatsapuolella. Taistelualusta liikkuu kahden äänekkään moottorin varassa, mutta syntin liikkeitä ohjaa niiden takapuolella näkyvä helikopterin roottori, jossa on sudenkorennon siipiä muistuttavat lavat. Taistelualus näkee kohteensa sudenkorentomaisilla silmillä, joista kaksi on sijoitettu taistelualuksen pulssikiväärin taakse helpottamaan tähtäämistä. Aluksen rungon molemmilla puolilla on kaksi suurta silmää, joiden avulla syntti luultavasti näkee päivänvalossa. Half-Life Model Viewer -ohjelma mahdollistaa taistelualuksen silmien tutkimisen, joka osoittaa silmien pystyvän laajenemaan taaksepäin sekä kääntymään oikealla ja vasemmalle puolelle. Silmien liikkeiden tarkoitusta ei ole selitetty peleissä, mutta luultavasti taistelualus hyödyntää sitä maksimoidakseen mahdollisuutensa kohteiden paikantamisessa. Kun Gordon Freeman on Linnoituksen kuljetuskapselissa, hän näkee kahden stalkerin huoltamassa seinällä roikkuvaa taistelualusta. Taistelualuksen kyberneettiset osat ovat haavoittuvainen kohde vihollisen laukaisemille räjähteille; vaurioituneen taistelualuksen mekaanisista osista nousee savua ja tuhoutuessaan syntti saattaa räjähtää kappaleiksi.

Taistelualuksen ensisijainen ase on sen etuosaan kiinnitetty sarjatulta ampuva pulssitykki, mutta taistelualuksella on myös toissijainen ase, jota ei ole kuitenkaan ikinä nähty peleissä. Half-Life 2 Model Viewer osoittaa, että taistelualusten vatsaan on kiinnitetty energiapurkauksen laukaiseva tykki, jonka laukaistumekaniikka muistuttaa Half-Life 2:n "Follow Freeman" -jaksossa rajoituslaitetta (engl. suppression device). Rajoituslaitteen, Combinen energiapallojen ja Stridereiden sädekanuunan tavoin suora osuma taistelualuksen toissijaisesta aseesta tappaa vihollisen välittömästi hajottamalla uhrinsa atomitasolle. Tätä hyökkäysmuotoa ei ole ikinä nähty Half-Life 2:ssa, Episode Onessa tai Episode Twossa, mutta konsolilla luodut taistelualukset osaavat käyttää toissijaista asettaan. Muokkaamattomassa muodossa julkaistujen Half-Life 2:n pelitiedostojen tutkiminen paljastaa, että taistelualuksten tekoäly on tarkoituksellisesti ohjelmoitu olemaan käyttämättä tätä hyökkäysmuotoa, luultavasti pelimekaniikan rajoitusten tai tasapainottamisen vuoksi.

Useimpien muiden Combinen synttien ja ajoneuvojen tavoin taistelualuksen panssarointi on läpäisemätön käsiaseiden ammuksille, mutta se on kuitenkin haavoittuvainen räjähteille. Tehokkain tapa taistelualusten tuhoamiseksi on tulittaa niitä laserohjattavia raketteja laukaisevalla singolla, mutta tämän heikkouden seurauksena taistelualukset yrittävät ampua alas niitä kohti ammutut raketit, koska niiden mielestä raketti on suurempi uhkatekijä kuin itse vihollinen. Mikäli paikalla on kaksi tai usempi taistelualusta, ne pyrkivät suojelemaan toisiaan ampumalla alas kaikki vihollisen raketit. Taistelualuksen voi tuhota myös painovoima-aseen (engl. gravity gun) sinkoamien käsikranaattien tai Overwatchin pulssikiväärin laukaisemien energiapallojen avulla, mutta molemmat keinot ovat osoittautuneet hankaliksi taistelualuksen nopeuden ja arvaamattomien liikkeiden vuoksi.

Hunter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensinäkeminen: Half-Life 2: Episode One, toinen kappale - "Direct Intervention"

Ensikohtaaminen: Half-Life 2: Episode Two, ensimmäinen kappale - "To the White Forest/White Forestiin"

Hunterit ovat bioteknisesti luotuja Combinen iskujoukkoja. Ne koostuvat valkoisesta, pyöreästä ja suorakulmaisesta keskusytimestä, jota suojaa panssaroitu, metsästäjänvihreä orvaskesi. Hunterit ovat noin 2,4 metriä korkeita ja ne kävelevät kolmella nelinivelisellä jalalla. Niiden päässä komeilee kaksi pystysuuntaan asettunutta sinistä linssiä, ja niiden jalat päättyvät kahteen terävään kynteen, joita ne käyttävät lähitaisteluissa. Heti selkärangasta vasemmalla niillä on noin 60 senttimetriä pitkä sensoriantenni. Hunterilla vaikuttaa olevan joitakin yhteisiä piirteitä muurahaiskarhun kanssa (kynnet jalassa ja niiden liikkuminen rystysillään) ja sen loikkiva kävely muistuttaa gorillan kävelyä.

Huntereita sijoitetaan yleensä paikkoihin, joissa Striderin on hankala liikkua. Ne pystyvät Strideriä pienemmän kokonsa vuoksi liikkumaan myös sisätiloissa. Ne pystyvät laukkamaan avoimessa maastossa ainakin 40 km/h. Ne ovat myös nopeampia ja ketterämpiä kuin Striderit, ja niiden tripedaalinen muoto mahdollistaan myös sivusuuntaisen liikkumisen, kuten myös hyppelyn ja väistelyn. Taistelukentillä Hunterit liikkuvat yleensä kolmen ryhmissä, ja käyttävät yhteistyötaktiikoita saadakseen uhrinsa kiinni, piirittääkseen tämän ja tuhotakseen tämän, armottomalla tehokkuudella. Huntereita käytetään monenlaisissa taistelutilanteissa, kuten Combinen jalkaväen apuna (ne eivät kuitenkaan piittaa sotilaista luotisateen keskellä) tai Striderien saattajina ja auttajina.

Hunterin pääase on kaksipiippuinen flechette-laukaisija, joka ampuu nopeaan tahtiin kaksihaaraisia räjähtäviä nuolia, tähdäten päässään olevilla linsseillään. Aseen jokainen sarja koostuu kolmesta - yhdeksästä nuolesta, jotka virittyessään hohtavat sinisinä, ja räjähtävät lyhyen ajastuksen päätyttyä. Jos Hunterien kohteeseen kiinnittyy neljä tai useampi nuoli, niiden yhteinen räjähdys johtaa täydelliseen haihtumiseen. Nuolet aiheuttavat myös vakavaa vahinkoa jokaiselle alle 1,5 metrin päässä niiden räjähdyksestä olevalle. Jos vihollinen on välttelevä tai liian lähellä, Hunter saattaa hyökätä selvästi turhautuneena.

Hunter voidaan tuhota millä tahansa aseella, mutta tehokkainta on yrittää tappaa se kranaateilla, raketeilla, tai sinkoamalla painovoima-aseella esineitä niitä päin. Autolla päälle ajaminen, AR2-pulssikiväärin energiapallon laukaiseminen niitä kohti, tai niiden omien nuolien sinkoaminen niille takaisin painovoima-aseella ovat kaikkein parhaimpia tapoja. Hunterit kuitenkin väistävät autoa, jos näkevät sen tulevan kauempaa.

Tykistösyntti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensinäkeminen: Half-Life 2, kolmastoista kappale - "Our Benefactors"

Nämä biogeneettisesti tuotettu teknologian ja nilviäismäisen biologian synteesi nähdään kulkemassa liukuhihnalla Gordon Freemanin matkustaessa toisen kerran kuljetuskapselissa Linnoituksen sisällä. Ne palvelevat läheisenä ilmatukena ja ovat Combinen ilmavoimien selkäranka.[3] Omaten itseään toistavia, regeneratiivisia ominaisuuksia, niiden lonkeromaiset lisäkkeet ja kynsimäiset raajat saavat ne vaikuttamaan muokatuilta kalmareilta tai seepioilta. Syntillä vaikuttaa olevan biomekaanisia aseita, mutta lisäyksellisiä tietoja ei ole, sillä niitä ei ole kohdattu taistelutilanteessa Half-Life 2:ssa, Half-Life 2: Episode One:ssa tai Half-Life 2: Episode Two:ssa.

Kilpiskanneri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensikohtaaminen: Half-Life 2, yhdestoista kappale - "Anticitizen One"

Kaupunkiskannerin seuraaja, kilpiskanneri (engl. Shield Scanner tai "Hopper Dropper") omaa kaupunkiskanneria voimakkaamman valon, ison pihteihin päättyvän käden, joka on kätketty sen panssaroidun etupaneelin taakse, sekä muutamia lisäyksellisiä sensoreita ja lisäkkeitä.

Toisin kuin kaupunkiskannerilla, kilpiskannerilla on rooli muutamissa keskeisissä taistelun auttamisissa. Se toimii pienenä tavaroiden kuljettajana ja miinankylväjänä, käyttäen isoa kättään noutaakseen ja sijoittaakseen hyppymiinoja (engl. hopper mines). Skanneri toimivat myös Stridereiden kohteiden etsijöinä, ilmoittaen Stridereille vihollisten läsnäolosta rakennuksessa tai muussa piilossa. Alun perin kilpiskannerin piti olla varustettu kevyellä konekiväärillä, mutta tätä ominaisuutta ei ole nähty taisteluissa.

Strider[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensinäkeminen: Half-Life 2, ensimmäinen kappale - "Point Insertion"

Ensikohtaaminen: Half-Life 2, kahdestoista kappale - "Follow Freeman!"

Striderit ovat Combinen raskaimmin aseistettuja ja panssaroituja maassa liikkuvia sotakoneita. Ne koostuvat ulkoisen tukirangan suojaamasta hyönteismäisestä keskusytimestä, joka muistuttaa kovakuoriaisen päätä. Striderit liikkuvat kolmella yksinivelisellä jalalla, joiden teräviä piikkejä ne voivat hyödyntää vihollisten lävistämiseen ja ympäristön esteiden raivaamiseen. Stridereilla on yksitoista verkkosilmää, joista kaksi sijaitsee olion "pään" pulssitykin molemilla puolilla ja loput yhdeksän ovat jakautuneet kolmeen ryhmään kutakin jalkaa kohden. Striderit ovat 30 metrin korkuisia, mutta ne voivat myös taivuttaa jalkojensa niveliä yli 90 astetta jolloin Strider muistuttaa kolmijalkaista jättiläishämähäkkiä. Stridereiden ulkomuoto muistuttaa suuresti H. G. Wellsin klassisen tieteisromaanin Maailmojen sodan marsilaisten kolmijalkaisia sotakoneita eli tripodeja.

Combine lähettää Stridereita taistelukentälle suurien vihollisjoukkioiden torjumiseen, koska pelkkä Striderin saapuminen paikalle aiheuttaa pakokauhua vastarintaliikkeen jäsenissä. Kun Strider on paikantanut kohteensa ja pyrkii eliminoimaan sen, olento ei välitä edes Combinen jalkaväestä ja saattaa ampua myös Overwatchin sotilaita. Striderien voi kuulla päästelevän metalliselta torvelta kuulostavia äännähdyksiä, mutta ei ole tiedossa, mikäli äännähdykset ovat tarkoitettu vihollisten pelotteluun tai muiden Stridereiden väliseen kommunikointiin. Haavoittunut Strider päästelee karjaisuja, ja kuollessaan olento päästää äänekkään "ulvahduksen". Striderit kulkevat tiettyjä reittejä pitkin, jonka ansiosta niitä on helppo vältellä. Toisinaan Stridereiden seurana on kuitenkin kilpiskannereita, jotka etsivät rakennuksissa piileskeleviä vihollisia, jotka muussa tapauksessa jäisivät Striderilta huomaamatta. Jo yksi Strider on suuri uhka taistelukentillä, mutta niiden muodostama uhka kasvaa entisestään, mikäli Striderin seurana on joukko Huntereita. Combinen kuljetusalusten on nähty kuljettavan Stridereita siten, että Striderin jalat ovat kokoontaitettuina. Half-Life 2: Episode Onessa muuan kaupunkilainen tokaisee Gordon Freemanille, että Combine "kuulemma laittaa vauvoja Stridereihin", mutta väitteen todenmukaisuus on kyseenalainen ihmisten lisääntymisen estävän rajoituskentän takia.

Striderin ensisijainen ase on sen etuosaan kiinnitetty sarjatulta ampuva pulssikivääri. Pulssikiväärin ohella Striderilla on vatsaan kiinnitetty suuri sädekanuuna, jota olento käyttää toissijaisena hyökkäysmuotonaan. Kun Strider valmistautuu ampumaan sädekanuunalla, ohut sininen tähtäyssäde ilmestyy aseesta ja kuuluu kohiseva ääni, joka johtuu energiamassojen virtaamisesta tykkiin. Sädekanuunan laukaisemisen voi huomata tykin piippua ympäröivän tilan näkökentän väreilystä ja vääristymisestä. Overwatchin pulssikiväärien ampumien energiapallojen tavoin suora osuma Striderin tykin energiasäteestä tappaa ihmiset ja muut orgaaniset olennot välittömästi hajottamalla heidät atomeiksi. Vaikka ihminen ei olisi säteen osumakohdassa, pelkkä oleskelu säteen kulkuradan vieressä aiheuttaa vakavia vammoja. Tykin energiasäde pystyy myös murskaamaan kerrostalojen betoniseiniä ja taivuttamaan karkaistua terästä. Striderien sädekanuunan laukaiseminen on yleensä skriptattu tilanne, joiden tarkoituksena on juonenkulun eteneminen tai pelitilanteen väliaikainen pysäyttäminen. Stridereiden tekoäly kuitenkin mahdollistaa myös itsenäisen ja skriptaamattomista tilanteista riippumattoman sädekanuunan laukaisemisen.

Half-Life 2: Episode Twossa on skriptattu tilanne, joka paljastaa uusia yksityiskohtia Stridereiden anatomiasta. Kun Alyx Vancen mekaaninen lemmikkirobotti Dog hyökkää Striderin kimppuun, Dog irrottaa Striderin "pään" kuvioidun suojapaneelin ja repii olennolta sisäelimen, minkä seurauksena Striderin jalat pettävät ja se "kuolee". Irtivedetyn elimen lähempi tarkastelu paljastaa, että se on itse asiassa Striderin aivot. Aivoissa on poimujen taipeisiin järjesteltyjä sinisiä täpliä, jotka sykähtelevät säännöllisin väliajoin. Aivoissa ovat myös selkäydintä muistuttava lisäke ja litistyneet pikkuaivot. Vaikka painovoima-ase (engl. gravity gun) ei tavallisesti reagoi orgaaniseen kudokseen, aivot on mahdollista nostaa ja singota ilmaan aseella, mistä päätellen Stridereiden aivoissa on kyberneettisiä implantteja. Dogin ja Striderin kaksintaistelu paljastaa myös, että Stridereilla on kaksinkertainen verenkierto, sillä Dogin haavoittamasta Striderista valuu vihreää nestettä, joka pian muuttuu tummahkon purppuraksi Dogin vetäessä aivot ulos.

Pelaaja pystyy vahingoittamaan Stridereitä vain räjähteillä ja pulssikiväärin energiapalloilla, tosin energiapallot aiheuttavat vain yhden kolmasosan kranaattien tai raketinheittimen ammusten aiheuttamasta vauriosta. Yleensä tehokkain tapa Stridereiden nujertamiseksi on tulittaa niitä raketinheittimellä, mikä vaatii vaikeustasosta riippuen viisi, seitsemän tai yhdeksän osumaa. Episode Two kuitenkin esittelee tohtori Arne Magnussonin keksimän "Magnussonin laitteen" (engl. Magnusson Device), joka on Stridereihin painovoima-aseella kiinnitettävä räjähdepanos. Laite muistuttaa piikillistä käsikranaattia, jota valaisee sinisenä välähtelevä voimanlähde. Kun pelaaja kiinnittää pommin Striderin keskusytimeen, laite tyhjentää Striderin keskusvoimanlähteen ja alkaa hehkua keltaisena. Pommi tekee Striderista haavoittuvaisen kaikille pelaajan aseilla, jolloin Striderin voi tuhota jopa yhdellä osumalla pistoolista. Kun pommi räjähtää, Strider muutuu kasaksi biomekaanista jätettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Hodgson 2004, Raising the Bar
  2. Exlusive visit to Valve Software in the US (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  3. a b Hodgson, David: Half-Life 2: Prima Official Game Guide. Prima Games, 2004. ISBN 0-7615-4362-7.