Luettelo Half-Life-pelisarjan henkilöistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Half-Life -pelisarjan pää- ja sivuhenkilöistä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Half-Life ja sen lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gordon Freeman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Gordon Freeman

Gordon Freeman on Black Mesan tutkimuslaitoksessa työskennellyt koeassistentti ja Half-Life-pelisarjan päähenkilö. Gordon on sarjan pelien juonen keskeisin hahmo, ja myös yksi tunnetuimmista tietokonepeleissä esiintyvistä fiktiivisistä henkilöistä. Hän esiintyy pelattavana hahmona Half-Life: Uplinkissä, Half-Lifessa, Half-Life 2:ssa, Half-Life 2: Lost Coastissa, Half-Life 2: Episode Onessa sekä Half-Life 2: Episode Twossa. Hahmo poikkesi suuresti muista alkuperäisen Half-Lifen aikaisista ensimmäisen näkökulman räiskintäpelien pelaajahahmoista, koska hän ei ole huippukoulutettu sotilas, vaan epätoivoiseen tilanteeseen joutunut tiedemies, jolla ei ole edes aikaisempaa taistelukokemusta (lukuun ottamatta Hazard Course-harjoitteluratoja). Gordon on yksi harvoista Black Mesan tapauksesta selvinneistä ihmisistä.

Gordon on niin sanottu "hiljainen päähenkilö", joten hän ei ole lausunut yhtään sanaa Half-Life-peleissä, lukuun ottamatta äännähtelyjä esim. ensiapupakkauksen saadessaan. Hänet esitellään parrakkaana, vihreäsilmäisenä ja ruskeahiuksisena tiedemiehenä, vaikka todellisuudessa Gordonin kasvoja ei ole ikinä näytetty pelaajalle, vaan sarjan pelien tapahtumat kuvataan hänen näkökulmastaan. Gordon nähdään vilaukselta Blue Shiftissä muutamaan otteeseen, ja pelitaiteessa Gordonin kasvot ja kehon rakenne on esitelty selvästi. Gordonin tunnusomaisin ase on lähitaisteluun tarkoitettu sorkkarauta, josta on sittemmin muodostunut hänelle eräänlainen "tavaramerkki". Gordon on tunnettu myös tieteellistä tutkimustyötä varten suunnitellusta H.E.V.-panssaripuvusta, jonka avulla hän kykenee selviytymään olosuhteissa, jotka olisivat hengenvaarallisia tavallisille ihmisille. Se antaa tietoja Gordonille kärsityistä vaurioista ja omasta ylläpitojärjestelmästään. Gordonin käyttämässä H.E.V.-puvussa on symbolina kreikkalainen Lambda-kirjain, joka myös toimii Half-Life-pelisarjan tunnuksena. Half-Life 2: Raising the Bar -kirjan mukaan Gordon Freeman on nimetty yhdysvaltalaisen fyysikko Freeman Dysonin mukaan.

Gordon on kotoisin Seattlestä Washingtonin osavaltiosta Yhdysvalloista, ja hän jo lapsuudessaan hän osoitti kiinnostuksensa teoreettiseen fysiikkaan ja ihaili Albert Einsteinin, Richard Feynmanin ja Stephen Hawkingin kaltaisia tiedemiehiä. Gordon suoritti opintonsa Massachusetts Institute of Technologyssä, jossa hänelle myönnettiin filosofian tohtorin arvonimi. Opintojensa jälkeen tohtori Isaac Kleiner palkkasi Gordonin työskentelemään Black Mesassa, joka oli New Mexicon autiomaassa sijaitseva tutkimuslaitos. Gordon hyväksyi Kleinerin työsopimuksen, koska hän uskoi Black Mesan tutkimustyön tukevan siviilien käyttömahdollisuuksia astrofysiikkaan ja kvanttitietokoneisiin. Black Mesassa Gordon työskenteli C-sektorissa, jossa hänen tehtävänään oli siirtää tutkimuskäyttöä varten tarkoitettuja materiaaleja laboratorioihin ja avustaa tiederyhmää tieteellisten kokeiden suorittamisessa.

Half-Lifessa Gordon Freeman on 27-vuotias Black Mesassa työskentelevä koeassistentti, joka osallistuu koekammio c/33-a:ssa suoritettavaan tieteelliseen kokeeseen. Koe kuitenkin epäonnistuu ja luo niin sanotun "resonanssikaskadin", jonka synnyttämä pulssiaalto aiheuttaa tutkimuslaitokselle vakavia rakenteellisia vaurioita. Onnettomuuden jälkeen Gordon pyrkii pakenemaan pahoin raunioituneesta tutkimuslaitoksesta, mutta resonanssikaskadi on avannut Maapallon ja Xen-nimisen ulottuvuuden välisen portaalin, jonka kautta Xenin vihamieliset muukalaisolennot kykenevät kaukosiirtymään Black Mesan sisätiloihin. Yhdysvaltain asevoimat lähettää tutkimuslaitokseen Hazardous Environment Combat Unit -nimisen erikoisjoukon, jolle on annettu määräys eliminoida kaikki muukalaisolennot ja Black Mesan työntekijät. Gordon joutuu taistelemaan muukalaisia ja sotilaita vastaan, minkä jälkeen Black Mesan Lambda-kompleksin tiedemiehet kaukosiirtävät hänet Xeniin. Xenissä Gordon kohtaa Maan ja Xenin välistä portaalia ylläpitävän Nihilanth-muukalaisolennon, jonka hän onnistuu tappamaan kaksintaistelun päätteeksi. Nihilanthin kuoleman jälkeen Gordon kohtaa salamyhkäisen G-Manin, joka värvää Gordonin taistelemaan G-Manin "työnantajien" puolesta ja siirtää hänet staasitilaan tyhjyydessä.

Half-Life 2:ssa G-Man päästää Gordonin vapaaksi staasitilasta ja siirtää hänet takaisin Maahan, joka on joutunut toisesta ulottuuvudesta saapuneen Combine-nimisen muukalaisimperiumin valloittamaksi. Gordon saapuu Itä-Euroopassa sijaitsevaan, Combinen hallitsemaan ja ihmiskunnan rippeiden asuttamaan Kaupunki 17:sta (engl. City 17), jossa hän kohtaa Isaac Kleinerin, Barney Calhounin, Eli Vancen ja viimeksi mainitun tyttären Alyxin, jotka ovat Combinen hirmuhallintoa vastustavan vastarintaliikkeen keskushahmoja. Gordon pakenee Kaupunki 17:sta kapinallisten salaiseen tukikohtaan Black Mesa Eastiin, joka kuitenkin joutuu Combinen hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäyksen takia Gordon joutuu pakenemaan maanalaisen tunnelin kautta Ravenholmin kylään, josta hän etenee rannikolla sijaitsevaan vastarintalikkeen tukikohtaan. Gordon matkustaa tukikohdasta Combinen kontrolloimaan Nova Prospektin vankilaan, jossa hän yrittää Alyxin kanssa pelastaa Combinen vangiksi joutuneen Eli Vancen. Pelastustehtävä kuitenkin epäonnistuu ja kaksikko pakenee Combinen rakentaman kaukosiirtimen avulla Kaupunki 17:sta, jossa vastarintaliike on käynnistänyt taistelun kaupungin hallinnasta. Taistelun aikana Gordon tunkeutuu Combinen päämajana toimivaan Linnoitukseen (engl. Citadel), jossa hän kohtaa Black Mesan entisen johtajan Wallace Breenin, jonka Combine on nimittänyt Maan yksinhallitsijaksi. Kun Breen yrittää paeta kapinallisilta toiseen ulottuvuuteen, Gordon tuhoaa Breenin kaukosiirtimen voimanlähteenä toimivan "pimeän energian reaktorin" (engl. Dark Energy Reactor). Reaktorin räjähdyksen jälkeen G-Man ilmestyy Gordonin luokse ja siirtää hänet takaisin staasitilaan.

Half-Life 2: Episode Onen aloittavassa välianimaatiossa salaperäiset, purppuranväriset vortigauntit päästävät Gordon vapaaksi G-Manin vallasta ja kaukosiirtävät hänet Kaupunki 17:n raunioituneen Linnoituksen juurelle, jossa hän kohtaa Alyx Vancen ja saa selville, että "pimeän energian reaktorin" tuhoutumisen takia Linnoituksen reaktoriydin on räjähdyspisteessä. Gordon ja Alyx tunkeutuvat Linnoitukseen ja käynnistävät reaktoriytimen stabilisointimekanismin, minkä jälkeen he pakenevat Combinen ja vastarintaliikkeen välisten taistelujen seurauksena raunioituneen ja suurimmaksi osaksi hylätyn Kaupunki 17:n kaduille. Kaksikko kohtaa kaupungissa Barney Calhounin, jota he avustavat saattamaan kaupungin viimeiset asukkaat rautatieasemalle. Loppuratkaisussa Gordon ja Alyx pakenevat junan kyydissä Kaupunki 17:sta, minkä jälkeen Linnoituksen reaktoriydin räjähtää tuhoten kaupungin ja voimakas paineaalto suistaa junan pois raiteilta.

Half Life 2: Episode Two:ssa Gordon herää junasta ja Alyx pelastaa hänet. He matkaavat kohti White Forestia mutta matkalla Hunter sotakone haavoittaa Alyxia kuolettavasti. Gordon joutuu yhdessä Uriah-nimisen vortigauntin kanssa hakemaan parantavaa muurahaiskorennon uutetta kaivoksesta. Gordon onnistuu löytämään uutteen ja parantaa Alyxin vortigauntien avulla. Myöhemmin Alyx ja Gordon löytävät auton ja matkaavat White Forestiin joutuen matkan aikana taistelemaan Combinea vastaan. Saavuttuaan tukikohtaan Gordonin täytyy puolustaa tukikohtaa Combinen hyökkäyksiltä ja Gordon nujertaa valtavat Strider sotakoneet Arne Magnussonin keksimillä räjähteillä. Gordon onnistuu tuhoamaan Striderit ja laukaisee raketin, joka sulkee ulottovuusportaalin. Tämän jälkeen Gordonin ja Alyxin kimppuun hyökkää kaksi muukalaisneuvonantajaa, joista toinen surmaa Elin, mutta Alyxin robottilemmikki Dog pelastaa heidät.

Pelissä Half-Life: Alyx, joka sijoittuu aikaan Gordonin ollessa staasitilassa, tämä esiintyy ensi kertaa toisesta perspektiivistä (Alyxin silmien kautta). Ennen esiintymistään Alyx saa kuulla tarinoita miehestä, joka pelasti maailman suuremmalta katastrofilta ja katosi tämän jälkeen jäljettömiin. Elin ja Russellin mukaan Gordon olisi Combinen vankina, ja Alyx lähtee matkalle vapauttamaan tätä. Gordonin sijasta vankilasta paljastuu G-Man, joka luovuttaa Alyxin katsellessa Gordonille ikonisen sorkkarautansa, kertoen Gordonin olevan yhteistyökyvytön G-Manin tälle asettamille tehtäville. G-Man antaa Alyxille mahdollisuuden nähdä tulevaisuuteen, Half-Life 2: Episode 2:n tapahtumiin, ja antaa tämän pelastaa isänsä neuvonantajan kynsistä. G-Manin "palkatessa" Alyxin palveluksiinsa tämä katoaa jäljettömiin. Pelaaja ottaa ohjat pelin viimeisessä kohtauksessa Gordonista, ja Eli käskee tämän lähtemään etsimään Alyxiä G-Manin luota.

Barney Calhoun[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barney Calhoun on Black Mesan tutkimuslaitoksessa työskentelevä keskitason turvamies. Half-Life 2:ssa ja sen lisäosissa Barneyn ääninäyttelijä on Michael Shapiro, joka on myös G-Manin ääninäyttelijä. Hahmo on itse asiassa nimetty The Andy Griffith Show -komediasarjan kömpelön konstaapeli Barney Fifen mukaan, josta on tullut yhdysvaltalaisessa populaarikulttuurissa epäpätevien poliisien ja turvamiesten perikuva. Barney on yksi harvoista ihmisistä, ja mahdollisesti ainoa turvamies joka selvisi Black Mesan onnettomuudesta.

Barneyn ensiesiintyminen on alkuperäisessä Half-Lifessä. Kyseisessä pelissä hän ei ole yksittäinen hahmo, vaan kaikkien Black Mesan turvamiesten hahmomallin nimi on "Barney". Half-Lifessa Gordon Freemanin kohtaamat "Barneyt" ovat aseistautuneet Glock 17 -pistoolilla ja varustautuneet suojaliiveillä ja kypärillä, ja he voivat avustaa pelaajaa taistelussa toimimalla tulitukena ja avaamalla lukittuja ovia. Pelissä on myös kohtauksia, joissa "Barney" kertoo pelaajalle juonenkuljetuksen kannalta tärkeitä asioita. Half-Lifen kehitysvaiheessa "Barneyt" oli alun perin tarkoitettu vihollisiksi, mutta lopullisessa pelissä heidät uudelleenohjelmoitiin pelaajahahmon liittolaisiksi. "Barneyn" esiintyy myös Half-Life: Opposing Forcessa, jossa hänen roolinsa on samanlainen kuin alkuperäisessä Half-Lifessa. Barneyn lisäksi lisäosassa esiintyy Otis-niminen hahmomalli turvamiehinä.

Vaikka "Barney" on Half-Lifessa ja Opposing Forcessa tekoälyn kontrolloima NPC-hahmo, hän esiintyy Half-Life: Blue Shiftin päähenkilönä. Pelissä Barney Calhoun on fiktiivisessä Martison Collegessa opintonsa suorittanut Black Mesan turvamies, joka värvättiin tutkimuslaitoksen henkilökunnan jäseneksi tehtävänään vartioida tutkimustiloja ja korjata tiedemiesten rikkoutuneita tutkimuslaitteita. Pelin alussa Barneyn vaatekaapista voi huomata kaksi kirjaa, joiden nimet ovat The Truth About Aliens ("Totuus avaruusolennoista") ja Government Conspiracies ("Hallituksen salaliitot"); tällä viitataan pelin juoneen, jossa esiintyy toisesta ulottuvuudesta saapuneita muukalaisolentoja ja hallituksen salaliittoja. Barneyn vaatekaapissa on myös nuorta naista esittävä valokuva, mistä päätellen Barneylla on naisystävä tai hän on naimisissa. Pääsiäismunana Barneyn kaapin pohjalla on myös laatikko, jonka pelaaja voi tuhota ampumaradalta saamaltaan aseella. Laatikosta löytyy vaaraton xeniläinen olento, Chumtoad, joita voi nähdä myös muualla pelissä.

Blue Shiftin alussa Barney on hississä, kun resonanssikaskadin aiheuttama pulssiaalto vaurioittaa tutkimuslaitoksen rakenteita ja hissiköysi katkeaa, jolloin Barney putoaa hissikuilun pohjalle. Vaikka Barney menettää tajuntansa, hän selviytyy onnettomuudesta hengissä ja saa selville, että resonanssikaskadin seurauksena Xenin muukalaisolennot kykenevät kaukosiirtymään tutkimuslaitokseen. Kun Barney yrittää paeta raunioituneesta tutkimuslaitoksesta, hän kohtaa Yhdysvaltain asevoimien lähettämän Hazardous Environment Combat Unit -erikoisjoukon sotilaita, jotka on määrätty eliminoimaan kaikki Black Mesan työntekijät. Pelin aikana Barney pelastaa HECU:n sotilaiden kaappaaman tohtori Rosenbergin, joka työtoveriensa Bennetin ja Simmonsin kanssa kaukosiirtävät Barneyn Xeniin. Pelin loppuratkaisussa nelikko kuitenkin onnistuu pakenemaan Black Mesasta kaupunkimaasturin kyydissä.

Half-Life: Blue Shiftin jälkeen "Barney" esiintyy Half-Life 2:ssa, jossa hänen kasvonsa on mallinnettu Valve Corporationin työntekijä Scott Lynchin kasvojen pohjalta. Vaikka Barney vaikuttaa työskentelevän Maapallon valloittaneen Combine-muukalaisimperiumin "siviilisuojelun" (engl. Civil Protection) sotilaspoliisina, todellisuudessa hän on Combinen kontrolloimassa Kaupunki 17:ssä (engl. City 17) toimivan vastarintaliikkeen vakooja, josta on Eli Vancen, Alyx Vancen ja Isaac Kleinerin tavoin muodostunut yksi liikkeen merkittävimmistä johtajista. Half-Life 2:ssa Barney on Alyxin tavoin erittäin kestävä ja hänen menettämänsä terveyspisteet regeneroituvat nopeasti.

Half-Life 2:n alussa Barney pelastaa Kaupunki 17:sta saapuneen Gordon Freemanin Combinen joukoilta, ja myöhemmin Gordon kohtaa hänet tohtori Kleinerin laboratoriossa kokeilemassa Kleinerin rakentamaa kaukosiirrintä. Pelin tapahtumien edetessä Kaupunki 17:n asukkaat alkavat kapinoida ja vastarintaliike käynnistää laajamittaisen taistelun kaupungin hallinnasta. Taistelujen aikana Gordon Freeman pelastaa Barneyn Combinen tarkka-ampujilta, minkä jälkeen kaksikko ja pieni kapinallisjoukkio sammuttavat Combinen puolustusjärjestelmiä raunioituneessa museossa. Kun Gordon tunkeutuu kaupungin keskellä sijaitsevaan Linnoitukseen (engl. Citadel), Barney jää Kaupunki 17:n kaduille ja hänet kohdataan seuraavan kerran vasta Half-Life 2:n ensimmäisessä lisäosassa, Half-Life 2: Episode Onessa.

Episode Onessa Gordon ja Alyx kohtaavat Barneyn ja muita vastarintaliikkeen jäseniä kerrostalossa, ja Barney kertoo heille aikeistaan evakuoida Kaupunki 17:n viimeiset asukkaat junalla, ennen kuin pahoin vaurioituneen Linnoituksen reaktoriydin romahtaa. Gordon ja Alyx avustavat Barneyta saattamalla vastarintaliikkeen jäseniä Kaupunki 17:n rautatieasemalle. Kun kaupungin viimeiset asukkaat on evakuoitu, Barney ja muut vastarintaliikkeen jäsenet pakenevat kaupungista junan kyydissä.

Barneyta ei nähdä Half Life 2: Episode 2:ssa mutta Gordonin tuhottua White Forestia uhanneet Strider-sotakoneet, ja palattua tukikohtaan, pelaaja voi selvästi kuulla Barneyn sanovan: "Good job Gordon!" (Suom. "Hyvää työtä Gordon!"). Tämä on yksi pelin niin sanottu "pääsiäismuna".

Adrian Shephard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adrian Shephard on Yhdysvaltain asevoimien alaisuudessa toimivan Hazardous Environment Combat Unit -erikoisjoukon eli HECUn jäsen ja Half-Life: Opposing Force -lisäosan päähenkilö. Shephard on yksi harvoista ihmisistä, ja tiettävästi ainoa HECU-sotilas joka selvisi Black Mesan onnettomuudesta. Gordon Freemanin tavoin mystinen G-Man näkee Shephardissa potentiaalia tuntemattomaan tarkoitukseen, ja ottaa tämän tarkkailun alle. Shephard pääsee kokemaan tutkimuslaitoksen viimeiset hetket ennen ydinräjähdystä, sekä kohtaamaan uusia vihollisia joita emopelissä ja sen muissa lisäosissa ei juurikaan nähty.

22-vuotias Shephard on sotilasarvoltaan alikersantti, ja hänet on muiden HECU:n sotilaiden tavoin sijoitettu Arizonan osavaltiossa sijaitsevaan Santegon varuskuntaan. Shephardin varuskunnasta löytyvissä päiväkirjamerkinnöissä tämä kertoo, ettei ole tietoinen varsinaisesta tehtävästään. Tämä saa kuulla päivää ennen Black Mesan onnettomuutta, että hänet tullaan joukkueineen sijoittamaan laitokseen mahdollisen katastrofin varalta. Pian tutkimuslaitoksessa suoritettava koe epäonnistuu ja aiheuttaa "resonanssikaskadin", repien ulottuvuuksien välille portaalin ja raunioittaen koko laitoksen. Shephard lähetetään joukkoineen eliminoimaan Xen-ulottuvuuden vihamieliset muukalaisolennot, jotka resonanssikaskadin ansiosta kykenevät kaukosiirtymään tutkimuslaitoksen sisätiloihin.

Kesken matkan Shephardin ryhmää kuljettava V-22 Osprey nimeltä "Goose 7" joutuu kuitenkin muukalaisten hyökkäyksen kohteeksi ja putoaa Black Mesan lähistolle, minkä jälkeen tutkimuslaitoksen tiedemiehet pelastavat hänet lentokoneen hylystä. Koska Shephardin koko joukkueen kuoltua tämä ei koskaan saanut käskyjään miten toimia laitoksessa, hän aloittaa pakomatkansa ulos laitoksesta. Hän saa kuulla sotilaiden saaneen määräyksen vetäytyä Black Mesasta mutta suuri osa heistä (Shephard mukaan lukien) jää vangiksi laitokseen, sillä sen oviaukot suljetaan estämään muukalaisolentojen pakenemista. Salaperäisen G-Manin nähdään pelissä estävän Shephardin pääsyn ilma-alukseen, kuitenkin Shephardin tietämättä että kone putoaisi myöhemmin tappaen kaikki matkustajat. Portaalia ylläpitävän Nihilanth-olennon kuoltua xeniläiset vähentyvät laitoksessa, ja Shephard kohtaa Race X-muukalaislajin edustajia sekä huippukoulutettuja kommandoja, mustia operatiiveja, joille on annettu määräys eliminoida kaikki elossa olevat todistajat sekä tuhota tutkimuslaitos pienoiskokoisella ydinräjähteellä. Shephard onnistuu deaktivoimaan ydinräjähteen, jonka jälkeen hän joutuu tuhoamaan suuren Genewormin, joka uhkaa tulla ulottuvuusrepeämästä maan pinnalle. Olennon kuoltua Shephard telesiirtyy G-Manin luo, tätä pelin alussakin kuljettaneeseen Goose 7-alukseen. G-Man uudelleenkäynnistää räjähteen, jolloin Black Mesan tutkimuslaitos tuhoutuu valtavassa ydinräjähdyksessä. Pelin loppuratkaisussa tämä siirtää Shephardin Gordon Freemanin tavoin staasitilaan.

Vaikka Shephard on esiintynyt virallisesti vain Opposing Forcessa hän on Half-Life-fanien keskuudessa erittäin suosittu hahmo. Hahmosta on löytynyt myös erilaisia "pääsiäismunia", niin Valven kuin muidenkin peliyritysten peleistä. Portal-pelin kaikissa osissa on löydettävissä tietokoneen näppäimistöistä keltaiseksi maalatut kirjaimet, joilla voidaan muodostaa nimi "Adrian Shephard". Myös mm. F.E.A.R -pelissä on A. Shepherd-niminen hahmo joka on viittaus Shephardin nimeen.

Shephard teki paluun "Half-Life: Prospekt" -modissa, joka on epävirallinen jatko-osa alkuperäiselle pelille. Peli on kuitenkin saanut Valven työntekijöiden "siunauksen" jatko-osaksi.

Colette Green[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Colette Green (äänenä Lani Minella) on toinen Half-Life: Decayn päähahmoista. 37-vuotias, punaisenruskeaan HEV-pukuun sonnustautunut Colette kuvataan hermostuneeksi ja toiminnanläheiseksi.

Colette ja Gina ovat Gordon Freemanin assistentteja, jotka toimittavat tälle Xenistä tuodun kristallin joka lopulta aiheuttaa resonanssikaskaadin Gordonin asetettua kristallin vastakappalespekometriin. Colette, Gina ja tohtori Keller avustavat Gordonia myös laukaisemaan raketin jolla uskotaan voivan sulkea ulottuvuusrepeämä. He myös avustavat tohtori Rosenbergiä lähettämään radiosignaalin Yhdysvaltain asevoimille. Kaksikon rooli on pieni, mutta merkittävä Half-Lifessä.

Aiemmista pelisarjan peleistä poiketen Decay:ssa pelaaja ottaa ohjat kahdesta naispuolisesta pelaajahahmosta. Heistä tekee poikkeavan muihin päähahmoihin verrattuna se, että heidän äänensä kuullaan pelissä. Colette ja Gina ovat myös ainoita päähenkilöitä, jotka ovat kuolleet pelisarjassa. Coletten ruumiin voi löytää Opposing Force-pelistä, kun Adrian telesiirtää itsensä Xeniin.

Half-Life: Decay on fanien voimin käännetty modiksi PC:lle, kun se alun perin oli peli Playstation 2:lle.

Gina Cross[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gina Cross (äänenä Kathy Levin) on toinen Half-Life: Decayn päähahmoista. 31-vuotias (pelin ohjekirjassa virheellisesti 25-vuotias) vaaleanruskeaan HEV-pukuun sonnustautunut Gina kuvataan parivaljakon aivoiksi ja ajattelevaiseksi osapuoleksi.

Gina ja Colette ovat Gordon Freemanin assistentteja, jotka toimittavat tälle Xenistä tuodun kristallin, joka lopulta aiheuttaa resonanssikaskadin Gordonin asetettua kristallin vastakappalespekometriin. Colette, Gina ja tohtori Keller avustavat Gordonia myös laukaisemaan raketin jolla uskotaan voivan sulkea ulottuvuusrepeämä. He myös avustavat tohtori Rosenbergiä lähettämään radiosignaalin Yhdysvaltain asevoimille. Kaksikon rooli on pieni, mutta merkittävä Half-Lifessä.

Gina vastasi myös Hazard Course-kappaleiden valvonnasta ja järjestelyistä, yhdessä mm. tohtori Walter Bennetin kanssa. Tämän voi nähdä hologrammina kyseisissä harjoitteluradoissa, joka antaa ohjeita radan suorittamiseen pelaajalle.

Aiemmista pelisarjan peleistä poiketen Decay:ssa pelaaja ottaa ohjat kahdesta naispuolisesta pelaajahahmosta. Heistä tekee poikkeavan muihin päähahmoihin verrattuna se, että heidän äänensä kuullaan pelissä. Gina ja Colette ovat myös ainoita päähenkilöitä, jotka ovat kuolleet pelisarjassa. Ginan ruumiin voi löytää Blue Shift-pelissä, kun Barney telesiirretään Xeniin.

Half-Life: Decay on fanien voimin käännetty modiksi PC:lle, kun se alun perin oli peli Playstation 2:lle.

R-4913[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

R-4913 on vortigaunt, joka esiintyy pelissä Half-Life: Decay. Tällä pystyy pelaamaan suoritettuaan varsinaisen pelin.

R-4913 toimii Nihilanthin alaisuudessa, ja tämä lähetetään hakemaan takaisin kristalleja jotka Black Mesa varasti Xenistä. Aisaparinaan tällä on toinen vortigaunt nimeltä X-8973. Vortigauntit kykenevät lataamaan terveyspisteitään klassisella vihreällä säteellään.

R-4913:n kohtalo on epäselvä.

X-8973[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X-8973 on vortigaunt, joka esiintyy pelissä Half-Life: Decay. Tällä pystyy pelaamaan suoritettuaan varsinaisen pelin.

X-8973 toimii Nihilanthin alaisuudessa, ja tämä lähetetään hakemaan takaisin kristalleja jotka Black Mesa varasti Xenistä. Aisaparinaan tällä on toinen vortigaunt nimeltä R-4913. Vortigauntit kykenevät lataamaan terveyspisteitään klassisella vihreällä säteellään.

X-8973:n kohtalo on epäselvä.

G-Man[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

G-Man on yksi Half-Life-sarjan vakiohahmoista ja ainoa sivuhenkilö, joka on esiintynyt kaikissa sarjan peleissä. Tämän ääninäyttelijä on Michael Shapiro, joka on myös Barney Calhounin ääninäyttelijä. G-Man on ulkomuodoltaan pitkä ja kalpeaihoinen keski-ikäinen mies, jolla on vihreät silmät ja mustat hiukset. G-Manin vaatetukseen kuuluvat siniharmaa puku, mustat kengät sekä musta matkasalkku jossa on Half-Lifessa Black Mesan tunnus. G-Man on erittäin tyyni, rauhallinen eikä tunne pelkoa edes tilanteissa joissa tavallinen ihminen joutuisi pakokauhun valtaan. Hän puhuu englannin kieltä mekaanisella ja keinotekoisen oloisella puheäänellä ja pitää siinä tarpeettomia taukoja, painottaa sanoissa tiettyjä tavuja, muuttaa äänensävyään kesken lauseen sekä sihisee lausuessaan S-kirjaimen. Tuntemattomasta syystä G-Man on osoittautunut olevansa erittäin kiinnostunut Gordon Freemanista, Adrian Shephardista ja Alyx Vancesta, mutta muut pelattavat päähenkilöt (Barney Calhoun, Gina Cross tai Colette Green) eivät kiinnosta häntä.

G-Man omistaa myös lähestulkoon rajattomat, yliluonnolliset voimat joilla on mahdollista esimerkiksi kadota, ilmestyä tyhjästä, hallita muistia, sekä vaikuttaa teknisesti tavaroihin, hallita staattitila ja aikaa, pysäyttämään eliöiden toiminnot sekä siirtää kaikkea koskematta.

Vaikka G-Man on esiintynyt jokaisessa Half-Life-pelissä (poikkeuksena Half-Life 2:n teknologiademo Half-Life 2: Lost Coast), hän on sarjan salaperäisin henkilö. Hänen alkuperänsä ja motiivinsa ovat olleet alusta alkaen mysteeri, ja jopa hänen todellinen nimensä on pidetty salaisuutena. "G-Man" on amerikanenglannissa esiintyvä slangisana, jolla voidaan viitata FBI-agenttiin tai Yhdysvaltain hallitukselle työskentelevään virkamieheen. Vaikka hahmon nimi on vakiintunut pelaajien keskuuteen, peleissä nimi "G-Man" tai "Gman" esiintyy vain Half-Life-pelien tiedostoissa ja lopputeksteissä. Hahmon nimi viittaa todennäköisesti salaliittoteorioissa esiintyviin "mustapukuisiin miehiin", jotka on usein liitetty ufotapauksiin ja muihin paranormaaleihin ilmiöihin. G-Manin esikuvana pidetään mm. Salaisista kansioista tuttua Tupakkamiestä.

G-Man on tunnettu siitä, että hänet voi jatkuvasti nähdä vilaukselta tarkkailemassa pelaajahahmon etenemistä. G-Man kuitenkin seisoo usein huomaamattomissa paikoissa, joten pelaajan on toisinaan hankala huomata häntä. Koska G-Man seuraa pelaajahahmoa etäältä, on käytännössä mahdotonta päästä hänen luoksensa. Vaikka pelaaja pääsisi myöhemmin G-Manin luo, tämä on ehtinyt poistumaan paikalta. Vaikka toisinaan G-Manin voi nähdä keskustelemassa muiden ihmisten kanssa, mutta silti muutamissa pelien kohtauksissa hänestä annetaan vaikutelma, että muut henkilöt kuin pelaajahahmo eivät olisi edes tietoisia hänen läsnäolosta. G-Manilla on tapana hetken ajan tarkkailla pelaajahahmoa, minkä jälkeen hän salaperäisesti katoaa paikalta.

G-Manin ensiesiintyminen on alkuperäisessä Half-Lifessa, jossa Gordon Freeman voi nähdä hänet ensimmäisen kerran seisomassa viereisessä Black Mesan junavaunun sisällä. Häntä kuljettavan vaunun myöhästymisestä huolimatta G-Man on ehtinyt C-sektorin laboratoriotiloihin ennen Gordonin saapumista, ja hänet voi nähdä keskustelemassa nimettömän tiedemiehen kanssa. Kun resonanssikaskadi on aiheuttanut tutkimuslaitokselle vakavia rakenteellisia vaurioita, G-Manin voi huomata liikkumassa ympäri raunioitunutta tutkimuslaitosta. Nihilanthin kuoleman jälkeen G-Man kuitenkin ilmestyy Gordonin luokse, ilmaisee kiinnostuksensa tiedemiehen taistelutaitoja kohtaan ja antaa hänelle kaksi vaihtoehtoa: joko kohdata valtava armeija Xenin olentoja ilman aseita tai vaihtoehtoisesti siirtyä G-Manin "työnantajien" palvelukseen. Half-Life-pelisarjan juonijatkumon mukaan Gordon valitsee jälkimmäisen vaihtoehdon, minkä jälkeen G-Man asettaa Gordonin staasitilaan aikapoimussa.

Half-Life: Opposing Forcessa G-Man osoittaa kiinnostuksena Gordon Freemanin ohella myös Hazardous Environment Combat Unit -erikoisjoukkoon kuuluvaan alikersantti Adrian Shephardiin. Opposing Forcen harjoituskartassa G-Manin voi nähdä keskustelemassa upseerin kanssa, mistä päätellen G-Manilla on jonkinlainen asema HECU:n joukoissa. Pelin aikana G-Manin voi nähdä myös keskustelemassa matkapuhelimeen, mutta hänen keskustelukumppaninsa on jätetty mysteeriksi. G-Manilla on Opposing Forcessa suoraviivaisempi rooli kuin muissa Half-Life-sarjan peleissä; esimerkiksi pelin alkuvaiheessa hän pelastaa Shephardin hengen avustamalla hänet pakenemaan huoneesta, joka on täyttymässä radioaktiivisesta nesteestä. Loppuratkaisussa G-Man kuitenkin uudelleenkäynnistää Shephardin aikaisemmin deaktivoiman ydinräjähteen ja aiheuttaa Black Mesan tutkimuslaitoksen tuhoutumisen valtavassa ydinräjähdyksessä. Hän kuitenkin pelastaa Shephardin ja siirtää hänet tyhjyyteen, jossa Shephard "ei voi saada aikaan ongelmia".

G-Manilla on cameorooli Half-Life: Blue Shiftin alussa, jossa Black Mesassa työskentelevä turvamies Barney Calhoun näkee junalla liikkuvan G-Manin. G-Manilla on samankaltainen esiintyminen Half-Life: Decayssä, jossa Gina Cross ja Colette Green huomaavat G-Manin oleskelemassa hississä. Molemmissa peleissä G-Man ei ole nähtävästi kiinnostunut pelaajahahmosta.

Half-Life 2:n alussa G-Man ilmestyy Gordon Freemanin luokse ja päästää hänet vapaaksi staasitilasta. G-Man siirtää tiedemiehen takaisin Maapallolle, joka on Gordonin ollessa staasitilassa joutunut toisesta ulottuvuudesta saapuneen Combine-nimisen muukalaisimperiumin valloittamaksi. Gordon ilmestyy Combinen kontrolloiman itäeurooppalaisen Kaupunki 17:n (engl. City 17) rautatieasemalle pysähtyvään matkustajajunaan, mikä aloittaa hänen seikkailunsa Combinen miehittämällä Maapallolla. Pelin aikana Gordon voi nähdä televisiossa hetkellisesti G-Manin, joka salaperäisesti seisoo Combinen tunnuksen edessä. Half-Life 2:n loppuvaiheessa tohtori Wallace Breen toteaa Linnoituksessa (engl. Citadel) vankina olevalle Gordonille, että tämän "sopimus on avoinna eniten tarjonneelle", mistä päätellen Breen on tietoinen G-Manin olemassaolosta ja motiiveista.

Half-Life 2:n loppuratkaisussa Gordon Freeman estää tohtori Breenin pakoyrityksen tuhoamalla Linnoituksen "pimeän energian reaktorin" (engl. Dark Energy Reactor), minkä jälkeen G-Man kirjaimellisesti pysäyttää ajan ja puhuu Gordonille "vapaan valinnan illuusiosta", mikä viittaa alkuperäisen Half-Lifen loppuratkaisun kahteen vaihtoehtoon. Tämän jälkeen G-Man siirtää Gordonin takaisin staasitilaan ennen kuin reaktorin räjähdys olisi voinut saavuttaa tiedemiehen. Gordonin vieressä seisoneen Alyx Vancen kohtalo kuitenkin jää mysteeriksi, kunnes Half-Life 2: Episode Onen aloittavassa välianimaatiossa salaperäiset ja violetinväriset vortigauntit pelastavat hänet räjähdykseltä. Episode Onessa vortigauntit myös päästävät Gordonin vapaaksi G-Manin vallasta ja siirtävät hänet takaisin Kaupunki 17:ään.

G-Man tekee paluun Half-Life 2: Episode Twossa, jossa hän näyttäytyy Gordon Freemanille surrealistisessa kohtauksessa. Kohtauksessa G-Man paljastaa Gordonille, että hän pelasti nuoren Alyx Vancen hengen Black Mesan tapauksessa. Pelin edetessä Eli Vance tunnustaa Gordonille, että hän on tietoinen G-Manin olemassaolosta. Eli myös väittää, että juuri G-Man toimitti Black Mesan tiedemiehille kristallin, jonka laittaminen vastakappalespektrometriin käynnisti resonanssikaskadin.

Pelissä Half-Life: Alyx G-Man nähdään pelin loppupuolella, kun Alyx onnistuu pelastamaan tämän Combinen rakentamasta vankilasta. Alyx olettaa miehen olevan Gordon Freeman, mutta G-Man kertoo ettei Gordon Freemanin vangitsemiseen tarvittaisi kaikkea tuota "vankilaa". G-Man antaa Alyxille palkkioksi yhden toiveen, jonka tämä voisi toteuttaa. Alyx toivoo Combinen häätöä Maasta, mutta G-Man kertoo ettei se ole mahdollista. G-Man antaa Alyxille kuitenkin jotain, mitä tämä ei osaa vielä toivoa; mahdollisuuden pelastaa isänsä tulevalta kuolemalta. G-Man vie Alyxin tulevaisuuteen ja antaa tämän tappaa Combinen Neuvonantajan, pelastaen Elin. G-Man ojentaa takana seisovalleen Gordon Freemanille ikonisen sorkkarautansa, kertoen että miehen tilalle tarvitaan korvaava kandidaatti. G-Man asettaa Alyxin staasitilaan, ja Alyxin taistellessa vastaan G-Man kertoo, että hän on ymmärtänyt tilanteen väärin. G-Man katoaa näköpiiristä, ja Eli vannoo etsivänsä Alyxin ja tappavansa G-Manin. G-Man nähdään vielä vilaukselta lopputekstien jälkeen, mikäli pelaaja katsoo oikealle puolelleen.

Salamyhkäisyytensä takia G-Manin henkilöllisyydestä on ollut Half-Life-fanien keskuudessa erilaisia teorioita. Varhaiset huhut väittivät G-Manin olleen Black Mesan tutkimuslaitoksen johtaja, mutta Half-Life 2 paljasti huhut virheellisiksi paljastamalla, että Black Mesan johtaja oli itse asiassa tohtori Breen. Nykyisin suosittu teoria väittää, että G-Man olisi tulevaisuudesta saapunut Gordon Freeman, ja että nimi "G-Man" olisi lyhenne nimestä "Gordon Freeman". Toinen suosittu uskomus on, että G-Man olisi ihmishahmon omaksunut muukalaisolento toisesta ulottuvuudesta, mikä selittäisi hänen oudon käytöksensä, puhetapansa sekä yliluonnolliset piirteensä, kuten kyvyn ilmestyä ja kadota salaperäisesti.

Alkuperäisessä Half-life 2-pelissä ennen lähdekoodivuotoa G-Manin laukussa piti olla Black Mesan logo, mutta se poistettiin pelin lopullisesta versiosta. Half-Lifessä G-Manilla oli vielä Black Mesan logo laukussaan, sen näkee kuvasta.

Rosenberg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rosenberg (äänenä Jon St. John) on Black Mesassa työskentelevä tiedemies, joka esiintyy lisäosissa "Blue Shift", ja "Decay". Hän on yksi harvoista Black Mesan onnettomuudesta selvinneistä ihmisistä. Rosenbergiä ei ole nähty pelien jatko-osissa, mahdollisesti syynä tähän hahmon esiintymiset Gearbox Softwaren kehittämissä peleissä. Toisin kuin suurimmalla osalla alkuperäisten Half-Life-pelien tiedemiehillä, Rosenbergillä on täysin oma, uniikki hahmomallinsa ja äänensä.

Rosenberg on noin myöhäisissä neljässäkymmenissään oleva tiedemies, jolla on neliskanttiset silmälasit sekä harmahtavat hiukset. Tämä työskenteli Black Mesan vaativimmissa tutkimuksissa, ja suunnitteli mm. resonanssikaskadin aiheuttaneen vastakappalespektrometrin (josta tämä myös tunsi syyllisyyttä onnettomuuden tapahduttua). Hän myös vastasi ensimmäisten tiedemiehien joukossa teleportaatiokokeiluista. Rosenberg mahdollisesti vaikutti Black Mesan johtoportaissa ja todennäköisesti oli toiminut laitoksessa useita vuosia.

Rosenberg on pelin Blue Shift eräs avainhahmoista. Tämän kollega Harold käskee turvamies Barney Calhounia etsimään Rosenbergin, joka voisi auttaa tämän ulos laitoksesta. Rosenberg nähdään ensimmäistä kertaa HECU:n vankina junavaunussa. Paettuaan vaunusta he etenevät kohti Rosenbergin toimistoa jossa tämän kaksi kollegaa Bennet ja Simmons työskentelevät. Barney avustaa Rosenbergiä telesiirtämään heidät ulos laitoksesta, ja viime hetkellä ennen sotilaiden saapumista nelikko pakenee Black Mesasta.

Rosenberg esiintyy myös pelissä Decay, jossa tämän ulkonäkö muuttui solakammaksi ja tämä on hieman pidempi, mitä aikaisemmassa osassa. Hän auttaa pelissä Gina Crossia ja Colette Greeniä lähettämään hätäsignaalin Yhdysvaltain asevoimille. Hän varoittaa tohtori Kelleriä mahdollisesta resonanssikaskadista, mutta Keller ei ota häntä vakavasti ja painottaa, että tohtori Breen on antanut käskyn suorittaa koe. Vahingon sattuessa Rosenberg ja Keller ovat yhtä mieltä siitä, että henkilökunnan evakuointi on kaiken etusijalla.

Walter Bennet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walter Bennet on Black Mesassa työskentelevä tiedemies, ja Rosenbergin kollega. Walter on yksi harvoista Black Mesan tapauksesta selviytyneistä tiedemiehistä. Tämän lopullinen kohtalo on kuitenkin jäänyt epäselväksi, eikä tätä olla nähty Half-Life-pelisarjan jatko-osissa. Syynä tähän ovat todennäköisesti Walterin esiintymiset Gearbox Softwaren kehittämissä peleissä.

Walter nähdään ensi kertaa pelissä Blue Shift, jossa tämä työskentelee kollegansa Simmonsin parissa saadakseen teleportaatiokoneen toimimaan. He saavat pian avukseen turvamies Barney Calhounin ja tohtori Rosenbergin, joiden avulla nelikko onnistuu pakenemaan Black Mesasta.

Walter mainitaan hologrammissa pelissä Opposing Force, joka esittelee (tässä tapauksessa Adrianille) Xenistä tuotua barnacle-olentoa. Walter myös toimi yhtenä Black Mesan harjoitteluradan valvojista, mm. tohtori Gina Crossin ohella.

Walterin hahmo syntyi fanien luomuksesta, "Walter Bennetistä" fanifiktiossa "Walter's World" (suom. Walterin maailma) Planet Half-Life -sivustolla. Pian kaikkia tämän hahmomallin edustajia alettiin kutsua pelin tiedostoissa ja moninpeleissä yksinkertaisesti Walteriksi. Half-Life 2-pelin hahmon Isaac Kleinerin hahmomalli on myös nimetty Walteriksi kunnianosoituksena alkuperäisille peleille, tämän muistuttaessa hyvin paljon Walterin hahmomallia.

Simmons[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simmons on Black Mesassa työskentelevä tiedemies, ja Rosenbergin kollega. Simmons on yksi harvoista Black Mesan tapauksesta selviytyneistä tiedemiehistä. Tämän kohtalo on jäänyt epäselväksi, eikä Simmons esiinny muissa pelisarjan peleissä. Syynä tähän on todennäköisesti Simmonsin esiintymiset Gearbox Softwaren kehittämissä peleissä.

Simmonsin etunimi ei ole tiedossa, eikä tämä puhu kertaakaan pelin aikana. Tämä näyttää etäisesti Eli Vancen hahmomallilta Half-Life 2:sta.

Simmons nähdään ensi kertaa pelissä Blue Shift, jossa tämä työskentelee kollegansa Bennetin parissa saadakseen teleportaatiokoneen toimimaan. He saavat pian avukseen turvamies Barney Calhounin ja tohtori Rosenbergin, joiden avulla nelikko onnistuu pakenemaan Black Mesasta.

Richard Keller[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Richard Keller on "Half-Life: Decayssa" esiintyvä tiedemies. 55-vuotias, pyörätuolissa istuva Keller avustaa Gina Crossia ja Colette Greeniä ja antaa heille tehtäviä tietokoneestaan käsin. Keller halveksuu tohtori Kleinerin palkkaamaa Freemania ja ihmettelee, mitä Kleiner näkee hänessä.

Kellerin kohtalo on jäänyt epäselväksi.

Otis Laurey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Otis Laurey on peleissä Half-Life: Blue Shift ja Half-Life: Opposing Force esiintyvä turvamies. Ylipainoinen, yksinkertainen ja hyvin epäpätevä Otis toimii peleissä yksittäisen hahmon lisäksi turvamiesten hahmomallina Barney Calhounin tavoin. Otis nimettiin The Andy Griffith Show:n alkoholistisen Otis Campbellin mukaan. Otis kuolee sotilaiden tappamana, ja Barney voi nähdä tämän ruumiin heitettävän viemäriin.

Harold[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harold on Half-Life: Blue Shift-pelissä esiintyvä tiedemies. Harold on Rosenbergin, Bennetin ja Simmonsin kollega. Tämä nähdään haavoittuneena toimistossaan, ja kohdatessaan Barneyn tämä kertoo lisätietoja kollegoidensa olinpaikasta. Harold itse kuolee myöhemmin ampumahaavaansa.

Miller[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miller (äänenä Michael Shapiro) on pelin Blue Shift harjoitteluradan hologrammi. Vastasi mm. Barney Calhounin harjoituksista. Tämän kohtalo on tuntematon.

Gus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gus on Black Mesan trukinkuljettaja, ja saman hahmomallin nimitys. Tämä on pukeutunut keltaiseen kypärään sekä vihreisiin haalareihin. Pelin käsikirjoittajista Marc Laidlaw totesi, ettei tiennyt hahmon nimeä ennen kuin pelisarjan fanit selvittivät sen tutkimalla pelin tiedostoja. Gusin kohtalo on tuntematon.

Half-Life 2 ja sen episodit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isaac Kleiner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isaac Kleiner on Black Mesan tutkimuslaitoksessa työskennellyt tiedemies, ja yksi harvoista ihmisistä joka selvisi laitoksen onnettomuudesta. Isaac Kleinerin ääninäyttelijä on Harry S. Robins, joka oli myös kaikkien Half-Lifen tiedemiesten ääninäyttelijänä. Kleinerin ulkomuoto pohjautuu yhteen alkuperäisen Half-Lifen neljästä tiedemiehen hahmomallista, ja sama malli toimi myös Half-Life: Blue Shiftin tohtori Walter Bennetin esikuvana.

Kleiner ei esiinny alkuperäisissä Half-Lifeissa, vaikkakin työskenteli siellä onnettomuuden aikana. Lisäksi tästä on muutamia mainintoja; PlayStation 2:lle julkaistun Half-Lifen ohjekirjan mukaan Kleiner oli vastuussa Gordon Freemanin värväämisestä Black Mesan työntekijäksi, ja Half-Life: Decayssä tohtori Richard Keller mainitsee, ettei hän "käsitä mitä Kleiner näkee tuossa pojassa". Kleiner muutti seitsemän tunnin sodan jälkeen Combinen kontrolloimaan itäeurooppalaiseen Kaupunki 17:ta (engl. City 17).

Kleinerin ensiesiintyminen on Half-Life 2:ssa, jonka alussa hän on rakentanut toimintakykyisen kaukosiirtimen, jolla Kleiner ja hänen työtoverinsa Eli Vance suunnittelevat käyttävänsä Combinen vastaisen vastarintaliikkeen jäsenien kaukosiirtämiseen Kaupunki 17:n ja Black Mesa Eastin salaisen tukikohdan välillä. Kun kaupunkiin saapunut Gordon Freeman yritetään kaukosiirtää kaupungista Black Mesa Eastiin, kaukosiirrin joutuu epäkuntoon tohtori Kleinerin lemmikkipääravun takia ja Gordon kaukosiirtyy hetkellisesti tohtori Wallace Breenin toimistoon Linnoituksessa (engl. Citadel). Myöhemmässä vaiheessa Gordon Freeman ja Alyx Vance pakenevat Nova Prospektin vankilasta Combinen rakentamalla kaukosiirtimellä, ja he ilmestyvät tohtori Kleinerin laboratorioon. Kleiner kertoo kaksikolle, että Kaupunki 17:n asukkaat ovat käynnistäneet laajamittaisen taistelun kaupungin hallinnasta, minkä jälkeen Alyx jää avustamaan Kleineria pakenemaan pois kaupungista.

Half-Life 2: Episode Onen alussa Gordon ja Alyx ottavat yhteyden Kleineriin, joka kertoo heille Half-Life 2:n loppuratkaisussa raskaita vaurioita kokeneen Linnoituksen reaktoriytimen olevan räjähdyspisteessä. Myöhemmin pelin aikana Kleiner esiintyy aikaisemmin tohtori Breenin käytössä olleissa propagandamonitoreissa, joissa hän kehottaa Kaupunki 17:n asukkaita pakenemaan kaupungista ennen kuin Linnoituksen reaktoriydin romahtaa aiheuttaen valtavan räjähdyksen, joka voisi tuhota koko kaupungin. Kleiner myös kertoo monitoreissa, että Linnoituksen kokemien vaurioiden takia Combine on menettänyt kaikki viestintäyhteydet Maata miehittävien sotajoukkojensa kanssa, ja että aikaisemmin ihmisten lisääntymisen estänyt Combinen "rajoituskenttä" (engl. suppression field) on romahtanut. Hän myös vihjaa, että vastarintaliike on saavuttanut "teknologisia harppauksia", jotka ovat pian kapinallisten käytössä taistelussa Combinen joukkoja vastaan.

Tohtori Kleiner nähdään yhdessä Half-Life 2: Episode Twon trailereista, joissa hän on ohjussiilossa rakentamassa vortigauntien ja Tri Magnussonin kanssa jonkinlaista avaruusrakettia. Raketin tarkoitus on sulkea Linnoituksen tuhoutumisesta syntynyt ulottovuusrepeämä. Kleiner myöhemmin selittää Elille, Gordonille ja Alyxille Borealis-laivasta ja Aperture Sciensen kadonneesta teknologiasta.

Alyx Vance[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alyx Vance on Black Mesan tutkimuslaitoksessa työskennelleen tiedemiehen Eli Vancen tytär ja yksi Half-Life 2:n juonen tärkeimmistä hahmoista. Alyxin ääninäyttelijä on Half-Life 2-peleissä Merle Dandridge ja Half-Life: Alyx-pelissä Ozioma Akagha, hahmon ulkomuoto pohjautuu televisiojuontaja Jamil Mullenin. Hän on eräs harvoista ihmisistä joka selvisi Black Mesan onnettomuudesta. Pelien mystinen sivuhahmo G-Man näkee Alyxissä, Gordon Freemanin ja Adrian Shephardin tavoin, potentiaalia toistaiseksi tuntemattomaan tarkoitukseen.

Alyx ei esiinny alkuperäisessä Half-Lifessa, mutta tästä on nähtävissä valokuva myöhemmissä pelisarjan osissa ollessaan noin vuoden ikäinen onnettomuuden sattuessa. Samassa kuvassa nähdään myös Azian, Elin vaimo ja Alyxin äiti, joka menetti henkensä Black Mesan tapauksessa. G-Man paljastaa pelissä Half-Life 2: Episode Two pelastaneensa Alyxin laitoksesta.

Half-Life 2:ssa ensiesiintymisessään Alyx on 24-vuotias nuori nainen, jolla on isänsä ja tohtori Kleinerin kanssa merkittävä rooli Kaupunki 17:ssä (engl. City 17) toimivassa vastarintaliikkeessä, joka taistelee Maapallon orjuuttanutta Combine-muukalaisimperiumia vastaan. Alyx elää isänsä ja muiden vastarintaliikkeen jäsenien kanssa Black Mesa Eastin salaisessa tukikohdassa. Alyxilla on lemmikkirobotti "Dog", jonka Eli rakensi suojaamaan Alyxia, kun hän oli lapsi.

Alyx Vance esitellään Gordon Freemanille ensimmäisen kerran edellä mainitun pelin alkutaipaleella, jossa Alyx pelastaa hänet Combinen siviilisuojelun (engl. Civil Protection) sotilaspoliiseilta. Myöhemmin Gordon kohtaa Alyxin Combinen kontrolloimassa Nova Prospektin vankilassa, jossa kaksikko pyrkii pelastamaan Combinen vangitseman Eli Vancen. Tohtori Wallace Breenille työskenteleväksi vakoojaksi paljastunut Judith Mossman kuitenkin kaukosiirtää Elin Kaupunki 17:n Linnoitukseen (engl. Citadel), minkä jälkeen Gordon ja Alyx pakenevat vankilasta Combinen rakentamalla kaukosiirtimellä. Kun kaksikko on kaukosiirtynyt tohtori Kleinerin laboratorioon, Kleiner kertoo Kaupunki 17:n asukkaiden kapinoineen Combinea vastaan ja käynnistäneen laajamittaisen katutaistelun kaupungin hallinnasta.

Kun Combinen sotilaat ja vastarintaliikkeen jäsenet taistelevat kaupungin kaduilla, Gordon ja Alyx päättävät deaktivoida voimageneraattorin, jota Combine käyttää puolustusjärjestelmiensä voimanlähteenä. Vaikka he onnistuvat tehtävässä, Alyx joutuu Combinen vangiksi ja pelin loppuvaiheessa Gordon kohtaa hänet ja Eli Vancen tohtori Breenin vankeina Linnoituksessa. Kun Breen pyrkii suostuttelemaan Gordonin Combinen puolelle ja on aikeissa kaukosiirtää Vancet toiseen ulottuvuuteen, Judith Mossman pettää hänet ja Breen yrittää paeta Linnoituksen huipulle rakennetulla kaukosiirtimellä. Alyxin avustuksella Gordon tuhoaa kaukosiirtimen voimanlähteenä toimivan "pimeän energian reaktorin" (engl. Dark Energy Reactor) ja estää Breenin pakoyrityksen, minkä jälkeen G-Man ilmestyy ja kaukosiirtää Gordonin pois Linnoituksesta. Alyxin kohtalo jää pelin loppuratkaisussa epäselväksi, koska hänet nähdään viimeisen kerran reaktorin räjähdyksen läheisyydessä.

Half-Life 2: Episode Onen aloittavassa välivideossa salaperäiset, purppuranväriset vortigauntit kuitenkin pelastavat Alyxin räjähdykseltä ja päästävät Gordonin vapaaksi G-Manin vallasta. Kaksikko kaukosiirretään pahoin vaurioituneen Linnoituksen juurelle, minkä jälkeen he ottavat yhteyden Eli Vanceen ja Isaac Kleineriin. Kleinerin mukaan Gordonin ja Alyxin on paettava kaupungista, koska pimeän energian reaktorin tuhoutuminen on aloittanut Linnoituksen reaktoriytimen räjähdykseen päättyvän ketjureaktion. Koska reaktoriytimen räjähdys voisi tuhota kokonaan Kaupunki 17:n, Gordon ja Alyx tunkeutuvat takaisin Linnoitukseen ja käynnistävät reaktoriytimen stabilisointimekanismin, jotta reaktoriytimen romahtaminen hidastuisi ja Kaupunki 17:n asukkaat ehtisivät paeta kaupungista.

Kun Gordon ja Alyx ovat paenneet Linnoituksesta, he joutuvat vaeltamaan maanalaisten tunnelien ja pysäköintihallin läpi takaisin maanpinnalle, jossa he kohtaavat Barney Calhounin ja muita kapinallisia. Kaksikko osallistuu Barneyn kanssa operaatioon evakuoida kaupungin viimeiset asukkaat junalla. Pelin loppuratkaisussa Gordon ja Alyx pakenevat viimeisellä junalla raunioituneesta Kaupunki 17:sta ja Linnoitus lähettää hätäsanoman muihin Combinen miehittämiin ulottuvuuksiin. Kun hätäviesti on lähetetty, reaktoriydin lopulta romahtaa ja massiivinen paineaalto tuhoaa Kaupunki 17:n. Kun paineaalto saavuttaa junan, Gordon kuulee Alyxin kuiskaamassa hänen nimensä, minkä jälkeen pelin lopputekstit käynnistyvät.

Half-Life 2: Episode Twossa Alyx pelastaa Gordonin romuttuneesta junasta. Matkalla White Forestiin Hunter-sotakone hyökkää Alyxin kimppuun ja lävistää hänet piikeillään, jolloin Alyx vaipuu koomaan. Gordon ja Uriah-vortigaunti parantavat Alyxin kaivoksesta löytämällään muurahaiskorennon uutteella. Ollessaan koomassa G-Man käski Alyxia sanomaan isälleen "varaudu ennalta näkemättömiin seurauksiin" kun kohtaa hänet. Gordon ja Alyx pääsevät White Forestiin ja Alyx luovuttaa Kleinerille datapaketin, jonka avulla ulottovuusportaali voidaan sulkea. Suunnitelma onnistuu ja Alyx ja Gordon päättävät matkata arktiselle alueelle pelastamaan Judith Mossmanin. Kesken kaiken kaksi muukalaisneuvonantajaa hyökkäävät heidän kimppuunsa. Dog pelastaa heidät, mutta toinen neuvonantajista ehtii surmata Elin. Alyx jää itkemään isänsä viereen samalla kun pelin lopputekstit käynnistyvät.

Pelissä Half-Life: Alyx, joka sijoittuu aikaan viisi vuotta ennen Half Life 2-pelin tapahtumia Alyx nähdään vastarintaliikkeen jäsenenä, joka joutui yhdessä Elin kanssa Combinen vangiksi, mutta Russell, yksi vastarintaliikkeen jäsenistä pelasti Alyxin ja Alyx lähti pelastamaan isäänsä Russellin ohjeistaessa häntä matkalla. Alyx matkaa Combinen karanteenialueelle ja kohtaa vortigauntin, joka kertoo Alyxille Elin tulevasta kuolemasta. Alyx onnistuu vapauttamaan Elin vortigauntin avulla ja Eli käskee Alyxia etsimään mysteerisen "holvin" ja varastamaan sen sisällön. Alyx löytää myöhemmin holvin ja huomaa sen olevan vankila, joka sisältää henkilön, joka selviytyi Black Mesan onnettomuudesta aiemmin. Alyx onnistuu tunkeutumaan holviin ja vapauttaa sinne vangitun henkilön, joka paljastuu G-Maniksi. G-Man tarjoutuu toteuttamaan Alyxille yhden toiveen ja siirtää Alyxin tulevaisuuteen ja Alyx tappaa Combinen Neuvonantajan estäen isänsä kuoleman. Tämän jälkeen G-Man palkkaa Alyxin apulaisekseen Gordon Freemanin tilalle ja asettaa Alyxin staasitilaan myöhempää käyttöä varten samalla todeten Gordon Freemanin olevan haluton työskentelemään tälle.

Alyx esiintyy Half-Life 2:ssa useammin kuin muut pelin sivuhenkilöt, ja Episode Onessa hän toimii Gordonin aisaparina koko pelin ajan. Pelien aikana hän taistelee Gordonin rinnalla Nova Prospektissa, Kaupunki 17:ssa ja Episode Onessa myös Linnoituksessa. Useimmista tietokonepelien NPC-hahmoista poiketen Alyx on kuitenkin erittäin kestävä ja hänen menettämänsä terveyspisteet regeneroituvat nopeasti. Alyxin vakioase on sarjatulta ampuva pistooli, mutta Episode Onessa hänellä on käytössä myös haulikko ja kiikarikivääri. Episode Onessa Alyxin animointia taistelutilanteissa on paranneltu siten, että hän osaa lähitaistella vihollisia vastaan. Alyxillä on myös elektroninen laite, jonka emp-pulssin avulla hän voi hakkeroitua Combinen tietokoneisiin, sammuttaa turvajärjestelmiä, avata lukittuja panssariovia ja Episode Onessa uudelleenohjelmoida Combinen vyörymiinoja (engl. roller mine) hyökkäämään Combinen sotilaita vastaan.

Alyxin suhtautuminen Gordon Freemaniin kehittyy Half-Life 2:n tapahtumien edetessä, ja pelin loppupuolella hänen vihjataan olevan ihastunut Gordoniin. Hän myös huolestuu Gordonin joutuessa vaarallisiin tilanteisiin, esimerkiksi Half-Life 2:n lopussa Alyx pyytää hissillä alas Linnoituksen reaktorikammioon laskeutuvalta Gordonilta varovaisuutta. Alyxillä on myös tapana vitsailla Gordonin kustannuksella, esimerkiksi Half-Life 2:n alussa hän kommentoi Gordonille tunnusomaista hiljaisuutta. Pelissä Half-Life 2: Episode Two Eli huomaa Alyxin ihastumisen, ja vihjailee "haluavansa lapsenlapsia" ihmisten lisääntymistä estävän energiakentän purettua, josta Alyx nolostuu.

Alyx pelkää pimeää, joka selviää pelissä Half-Life 2: Episode One. Mikäli pelaaja sammuttaa taskulamppunsa pimeissä tunneleissa, Alyx hätääntyy ja kysyy Gordonilta useasti, missä tämä on.

Eli Vance[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eli Vance on Black Mesassa työskennellyt, ja eräs harvoista sen onnettomuudesta selvinnyt, tiedemies sekä yksi Combine-muukalaisimperiumin vastaisen vastarintaliikkeen avainhahmoista. Hänen ääninäyttelijänsä on Emmy-palkinnolla palkittu näyttelijä Robert Guillaume.

Poiketen kaikista selvinneistä Black Mesan tiedemiehistä jotka nähdään pelin jatko-osissa, Eli nähdään myös ensimmäisessä osassa. Eli työskenteli alun perin Black Mesan tutkimuslaitoksen C-sektorilla, kunnes Half-Lifen alussa koekammio c/33-a:ssa suoritettu tieteellinen koe epäonnistui aiheuttaen "resonanssikaskadin", joka aiheutti tutkimuslaitokselle raskaita rakenteellisia vaurioita. Kun Gordon Freeman poistuu koekammiosta, Eli kehottaa häntä poistumaan laitoksesta ja avaa lukitun oven aktivoimalla retinaskannerin, mikä käynnistää pelin loppuratkaisuun johtavien tapahtumien ketjureaktion. Eli myös pyytää Gordonia lähettämään tälle ja loukkaantuneelle kollegalleen apuvoimia. Vaikka hänen nimeä ei ikinä mainita Half-Lifessa ja hänet esitellään nimettömänä tiedemiehenä, Half-Life 2:ssa Eli kertoo Black Mesa Eastiin saapuneelle Gordonille, että hän näki Gordonin viimeksi lähetettyään hänet hakemaan apuvoimia resonanssikaskadin jälkeen. Half-Life 2:n mukaan Elin vaimo Azian myös työskenteli tutkijana Black Mesassa, mutta hän menehtyi pakomatkalla Black Mesasta. Eli kuitenkin onnistui pakenemaan tuntemattomalla tavalla tutkimuslaitoksesta. Tämän tyttären Alyxin pelasti G-Man.

Half-Life 2:ssa Eli Vancesta on muodostunut yksi Combinen sortovaltaa vastustavan vastarintaliikkeen johtajista, ja hän perustanut kapinallisten tärkeimpiin tukikohtiin kuuluvan Black Mesa Eastin lähelle Combinen kontrolloimaa Kaupunki 17:ta (engl. City 17). Pelissä vortigauntien lausumat repliikit viittaavat siihen, että Eli Vance onnistui ensimmäisenä ihmisenä solmimaan rauhanomaisen sopimuksen Nihilanthin vallasta vapautuneiden vortigauntien kanssa, jotta ihmiset ja vortigauntit voisivat yhdessä taistella Combinen joukkoja vastaan. Elillä on myös jalkaproteesi, jonka hän sai Half-Life 2:n pelioppaan mukaan menetettyään oikeanpuoleisen jalkansa jouduttuaan Xenistä peräisin olevan villieläimen, Bullsquidin, hyökkäyksen kohteeksi.

Kun Gordon Freeman onnistuu pakenemaan Combinen joukoilta Kaupunki 17:sta ja saapuu Black Mesa Eastiin, Eli suunnittelee ottavansa hänet yhteistyökumppanikseen kehittämään vastarintaliikkeelle kaukosiirtoon pohjautuvaa teknologiaa, mutta pian Black Mesa East joutuu Combinen hyökkäyksen kohteeksi ja Gordon pakenee maanalaisen tunnelin kautta Ravenholmin kaupunkiin. Myöhemmin Gordon saa selville, että Combine on vanginnut Elin ja siirtänyt hänet Nova Prospektin vankilaan. Gordon ja Alyx kuitenkin tunkeutuvat Nova Prospektiin ja päästävät Elin vapaaksi, mutta tohtori Wallace Breenille työskenteleväksi vakoojaksi paljastunut Judith Mossman käynnistää Combinelle rakentamansa kaukosiirtimen ja kaukosiirtää itsensä ja Elin Kaupunki 17:n keskellä sijaitsevaan Linnoitukseen (engl. Citadel).

Myöhemmin Gordon tunkeutuu Linnoitukseen, mutta hän joutuu Combinen vangiksi ja hänet viedään tohtori Breenin toimistoon, jossa Breen on yrittänyt suostutella Elin työskentelemään Combinelle. Breenin suunnitelmana on saada Eli pitämään vastarintaliikkeen jäsenille puhe, jossa hän vaatii kapinallisia lopettamaan taistelunsa Combinen sotajoukkoja vastaan Kaupunki 17:n kaduilla. Eli ei kuitenkaan suostu pitämään puhetta, vaikka Breen yrittää kiristää häntä uhkailemalla Combinen vangiksi joutunutta Alyxiä. Breen ymmärtää, ettei Eli ole aikeissa tehdä yhteistyötä Combinen kanssa, joten hän päättää kaukosiirtää Vancet toiseen ulottuvuuteen ja suostutella Gordon Freemanin työskentelemään Combinelle. Judith Mossman kuitenkin pettää Breenin ja päästää Elin, Alyxin ja Gordon vapaaksi, mikä johtaa Breenin pakoyritykseen ja Linnoituksen "pimeän energian reaktorin" (engl. Dark Energy Reactor) tuhoutumiseen.

Eli Vance tekee paluun Half-Life 2: Episode Onessa, jossa hän on paennut pahoin raunioituneesta Linnoituksesta ja ottanut tohtori Isaac Kleinerin kanssa yhteyden Alyxiin ja Gordoniin. Kleiner kertoo Linnoituksen reaktoriytimen olevan räjähdyspisteessä, mutta Gordon ja Alyx päättävät tunkeutua takaisin Linnoitukseen aktivoidakseen reaktorin stabilisointimekanismin. Eli suostuu vastentahtoisesti ehdotukseen, koska reaktoriytimen romahtamisen hidastuminen voisi pelastaa Kaupunki 17:sta pakenevat vastarintaliikkeen jäsenet.

Half-Life 2: Episode Twossa Eli on Isaac Kleinerin ja Arne Magnussonin kanssa White Forestin metsässä sijaitsevassa vastarinnan tukikohdassa. Koska Linnoituksen räjähdys Episode Onen loppuratkaisussa synnytti valtavan ulottuvuusrepeämän Kaupunki 17:n yläpuolelle, Eli ja hänen työtoverinsa ovat rakentamassa avaruusrakettia, jonka laitteisto kykenee sulkemaan portaalin. Gordonin ja Alyxin saavutusten ansiosta raketti saadaan laukaistua ja ulottuvuusrepeämä sulkeutuu, minkä jälkeen Eli, Gordon ja Alyx päättävät paeta Combinen hyökkäyksen kohteeksi joutuneesta tukikohdasta. Kolmikko etenee lentokonehalliin paetakseen helikopterille, mutta hallissa heidän kimppuunsa hyökkää kaksi "muukalaisneuvonantajaa" (engl. Alien Advisor). Toinen neuvonantajista tappaa Elin, mutta Dog pelastaa Gordonin ja Alyxin olennoilta. Peli päättyy kohtaukseen, jossa järkyttynyt Alyx itkee isänsä kuoleman johdosta.

Pelissä Half-Life: Alyx viisi vuotta ennen Half Life 2 pelin tapahtumia Eli kaapataan Combinen toimesta ja häntä ollaan viemässä junalla Nova Prospektiin, mutta Alyx onnistuu pysäyttämään junan. Alyx yrittää pelastaa Elin tämän roikkuessa terästangoista, mutta Alyxin kauhuksi Eli menettää otteensa ja putoaa alas, mutta Eli selviää vortigauntin nostettua hänet ilmaan voimiensa avulla. Eli kertoo Alyxille vangittuna ollessaan kuulleensa myyttisestä "holvista" ja määrää Alyxin varastamaan holvin sisällön ennen sen päätymistä Combinen käsiin. Myöhemmin Eli palaa vastarintaliikkeen tukikohtaan ja kertoo Alyxille tarkemmin holvin sisällöstä. Pelin lopussa Alyx saa tilaisuuden estää Elin tulevan kuoleman, jonka johdosta G-Man värvää Alyxin apulaisekseen ja asettaa Alyxin staasitilaan. Myöhemmin Gordonin palattua tajuihinsa hän huomaa Elin olevan elossa ja Eli kertoo Gordonille, että heidän tulee pelastaa Alyx G-Manilta ja Eli antaa Gordonille sorkkaraudan ja vannoo tappavansa G-Manin pelastaakseen tyttärensä.

Arne Magnusson[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arne Magnusson on kuvitteellinen henkilö Half-Life 2: Episode Two -pelissä. Hän on yksi harvoista Black Mesan tutkimuskeskuksessa tapahtuneessa onnettomuudesta selvinneistä henkilöistä. Hahmon nimi viittaa skandinaaviseen alkuperään, koska sekä hänen etu- että sukunimensä ovat yleisiä Ruotsissa, sekä jossakin määrin Tanskassa ja Norjassa.

Tohtori Magnussonia ei nähdä alkuperäisessä Half-Life:ssa, vaikkakin tämä työskenteli siellä onnettomuuden sattuessa. Eli Vancen mukaan tämä kilpaili Isaac Kleinerin kanssa avustusrahoituksesta. Pelin alussa Gordon voi räjäyttää tämän mikroaterian taukotilassa, ja pelisarjan viimeisimmässä jatko-osassa Magnusson sanoo Gordonille antavansa anteeksi tälle "mikroaaltouuni-tapauksen", mikäli tämä tuhoaa White Forestia uhkaavat sotakoneet. Ei ole varmuutta, kuinka Magnusson selvisi Black Mesan tapauksesta.

Half-Life 2: Episode Two:ssa Magnusson työskentelee Kaupunki 17:a ympäröivän metsän uumenissa olevassa ohjussiilossa yhdessä Thr. Kleinerin ja Thr. Vancen kanssa, valmistellen kokeellista teknologiaa ja aseistusta käyttöön Combine-joukkoja vastaan. Magnusson näyttää olevan White Forestin ohjustukikohdan johdossa, joskaan aseman vapaaehtoisesta luovuttamisesta hänelle ei ole varmuutta. Magnussonin määräilevä, itsetietoinen ja itserakas, joskin humoristinen, luonne antaa ymmärtää, että Magnusson on ottanut paikan itselleen. Hän työskentelee rakettinsa parissa läpi pelin, jonka tarkoituksena on tuhota Combinen avaama superportaali. Magnusson myös luo niinkutsutun Magnussonin laitteen, joka helpottaa strider-sotakoneiden tuhoamista huomattavasti. Magnussonin ylpeys rakettiaan ja laitettaan kohtaan on havaittavissa läpi pelin, hänen kehuen itseään lähes hysteerisesti onnistuneen rakettilaukaisun jälkeen.

Wallace Breen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wallace Breen on yksi harvoista Black Mesan onnettomuudesta selviytynyt tiedemiehistä, sekä Black Mesan tutkimuslaitoksen johtaja. Breen on Half-Life 2:n antagonisti. Hänen ääninäyttelijänsä oli veteraaninäyttelijä Robert Culp.

Tohtori Breen ei esiinny alkuperäisessä Half-Life:ssa, mutta tähän viitataan nimellä "hallinnoija" mm. tohtori Kellerin toimesta. Ei ole selvillä, kuinka Breen selvisi ulos Black Mesasta.

Tohtori Breen onnistui sanotun "seitsemän tunnin sodan" (engl. Seven Hour War) päättymisen jälkeen solmimaan rauhan Maahan hyökänneen Combine-muukalaisimperiumin kanssa. Breenin ansiosta Combine päätti assimiloida ihmiskunnan ja Maan luonnonvarat osaksi valtaisaa armeijaansa, ja Breen itse nimitettiin Maan yksinhallitsijaksi. Asemastaan huolimatta Breen on kuitenkin pelkkä Combinen kontrolloima nukkehallitsija, jonka tehtävänä on järjestää valtavissa televisiomonitoreissa esitettäviä propagandapuheita, joissa hän ylistää Combinea ja väittää ihmisille, että vapaaehtoinen liittyminen Combineen on ainutlaatuinen tilaisuus ylittää nykyihmisyyden rajoitukset ja kehittyä ihmisolentona eteenpäin. Transhumanistisista puheistaan huolimatta Breenin puheiden todellisena tarkoituksena on kuitenkin estää ihmisiä saamasta selville, että Combine pyrkii alistamaan ihmiskunnan orjatyövoimaksi.

Breen ei esiintynyt koskaan ensimmäisissä osissa, ja tämä nähdään Half-Life 2:ssa ensimmäisen kerran Kaupunki 17:n (engl. City 17) rautatieasemalla, jossa hän toivottaa Gordon Freemanin ja muut kaupunkiin junan kyydissä saapuneet matkustajat tervetulleiksi. Pelin alkupuolella Freeman kuitenkin joutuu Isaac Kleinerin laboratoriossa kaukosiirto-onnettomuuteen, jonka seurauksena hän hetkellisesti kaukosiirtyy Breenin toimistoon Linnoituksessa. Breen huomaa Freemanin ja määrää Combinen sotajoukot kaappaamaan Freemanin, mikä käynnistää pelin loppuratkaisuun johtavien tapahtumien ketjureaktion. Pelin aikana Freeman näkee useita kertoja monitorien välityksellä puheita järjestävän Breenin, ja myöhemmin Nova Prospektin vankilalaitoksessa Freeman ja Alyx Vance näkevät Combinen värväämäksi vakojaaksi paljastuneen Judith Mossmannin keskustelemassa Breenin kanssa.

Half-Life 2:n loppuratkaisussa Kaupunki 17:n asukkaat alkavat kapinoida, ja kaupunkitaistelujen aikana Freeman yrittää pelastaa Linnoituksessa vankina olevan Alyxin ja hänen isänsä Eli Vancen. Hän kuitenkin joutuu Combinen vangiksi ja hänet viedään tohtori Breenin toimistoon, jossa Breen on aikeissa kaukosiirtää Vancet toiseen ulottuvuuteen ja suostutella Freeman siirtymään Combinen puolelle. Kun Judith Mossman pettää liittolaisensa, Breen yrittää paeta "pimeän energian fuusioreaktorin" (engl. Dark Energy Fusion Reactor) luomalla portaalin kautta toiseen ulottuvuuteen. Freeman kuitenkin onnistuu tuhoamaan reaktorin ja aiheuttaa massiivisen räjähdyksen, jonka seurauksena tohtori Breenin kaukosiirrin tuhoutuu.

Half-Life 2:n aikana Breen kutsuu Combinea aina "hyväntekijöiksi" (engl. "Our Benefactors") ja "universaaliunioniksi" (engl. "Universal Union"). Pelin "Anticitizen One" -jaksossa pelaaja voi nähdä televisiossa Breenin puheen, jossa hän pilkkaa kapinallisia siitä, että nimittävät universaaliunionia halventavasti "Combineksi". Kuitenkin pelin päättävässä "Dark Energy" -jaksossa Breen puhuu Gordon Freemanille ja Eli Vancelle Combinesta, mistä päätelleen hän ei itse asiassa arvosta liittolaisiaan, vaan hän käyttää kiertoilmaisuja mielistelläkseen Combinen johtajia voidakseen säilyttää asemansa Maan yksinhallitsijana. Tämä myös viittaa siihen, että Breen on täysin tietoinen Combinen todellisista aikeista, vaikka pelin alussa pelaajalle annetaan vaikutelma, jonka mukaan Breen todellakin uskoo Combinen haluavan auttaa ihmiskuntaa.

Tohtori Breen todennäköisesti kuolee Half-Life 2:n lopussa fuusioreaktorin räjähdyksessä, mutta epäselvän kuolemansa takia osa Half-Life -faneista uskoo, että Breen on yhä elossa. Pelin lisäosan Half-Life 2: Episode One alussa Freeman ja Alyx Vance näkevät Linnoituksessa sijaitsevan kammion monitorissa tallenteen "Dark Energyssä" käydystä keskustelusta, jossa niin sanottu "muukalaisneuvonantaja" (engl. Alien Advisor) suostuttelee Breenin siirtämään mielensä toiseen kehoon. Hetkeä myöhemmin tallenne päättyy ja kammioon ilmestyy neuvonantaja, jonka hahmomallin voi löytää pelin tiedostoista nimellä "AI_Advisor_Breen". Tämän takia eräät fanit ovat spekuloineet, että olento olisi ollut itse asiassa Breen, joka olisi siirtynyt mielensä toiseen kehoon. Mutta oikeasti se oli nauhoitus, koska Half-Life 2:n lopussa kuullaan samat sanat, ja sama kuva neuvonantajasta.

Half-Life -pelisarjan fanien keskuudessa on olemassa teorioita, joiden mukaan Combine onnistui jollakin tavalla ottamaan yhteyden Breeniin ennen alkuperäisen Half-Lifen tapahtumia, ja että Breen olisi tarkoituksellisesti järjestänyt Black Mesan tapauksen, jonka seurauksena syntyneet portaalimyrskyt (engl. portal storms) toivat Combinen Maapallolle. Tämä vihjaisi, että Breenin neuvottelut Combinen kanssa seitsemän tunnin sodassa ja asettaminen Maapallon johtajaksi olisivat olleet ennalta suunniteltuja tapahtumia.

Judith Mossman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Judith Mossman on kuvitteellinen henkilö Half-Life 2 -pelissä. Hänet nähdään myös videoteitse Episode One:ssa ja Episode Two:ssa. Judith on myöhäisissä kolmissakymmenissään tai aikaisissa nelissäkymmennissään oleva nainen, joka ensimmäisen Half-Life:n aikaan havitteli samaa koeassistentin pestiä kuin Gordon Freeman.

Mossman työskenteli Half-Life 2:sen aikana Black Mesa East:ssä. Pian tämän ensiesiintymisestä selviää että Judith on kaksoisagentti; aluksi tämä on vastarintaman puolella kun Gordon tapaa hänet, mutta myöhemmin hän paljastuu Combinen vakoojaksi, joka tekee töitä Breenille. Pelin lopussa kuitenkin Judith pysyy lojaalina vastarintamalle, kun Breen aikoo lähettää Alyx Vancen ja hänen isänsä Eli Vancen toiselle Combinen hallussapitämälle ja orjuuttamalle planeetalle. Judith pelastaa Vancet poimimalla Alyxin EMP-laitteen jolla hän sekoittaa tietokoneen, joka pitää Alyxia ja Eliä vankina Combineiden ihmistenkapseleissa.

Myöhemmin hän on nähtävissä videon välityksellä jossakin arktisella alueella. Tämä on itse asiassa viittaus siihen että hänet voisi tavata tulevissa jatko-osissa, koska myös Borealis-niminen laiva sijaitsee arktisella alueella. Borealis on Aperture Science Labsin laiva, jossa sanotaan olevan teknologiaa joka voi pelastaa vastarintaliikkeen.

Dog[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dog on Alyxin robottilemmikki. Alyxin mukaan hänen isänsä rakensi Dogin suojellakseen Alyxia lapsena. Alyx itse päivitti Dogin nykyiseen muotoonsa. Dog esiintyy ensimmäistä kertaa kun Alyx ja Gordon saapuvat Black Mesa Eastin romuttamolle jossa Alyx käskee Dogia opettamaan Gordonille painovoima-aseen käyttöä heittelemällä laatikoita ja vyörymiinan Gordonia kohti. Combainen hyökättyä tukikohtaan Dog pelastaa heidät ilmalukosta ja auttaa Gordonia pakenemaan Ravenholmiin. Myöhemmin Dog nähdään kun Alyx ja Gordon saapuvat Kleinerin tukikohtaan. Dog jää avustamaan Gordonia ja auttaa tätä pääsemään eteenpäin avaamalla Gordonille oven samalla kun Combinen kuljetusalus nappaa Dogin. Dog ilmeisesti pääsi pakenemaan ja myöhemmin avusti Gordonia pääsemään linnoitukseen.

Episode Onessa Dog kaivaa Gordonin esiin kivikasan alta ja toimii radiovastaanottimena Alyxin ottaessa yhteyttä Eliin. Dog myöhemmin auttaa Alyxiä ja Gordonia pääsemään linnoitukseen viskaamalla heidät auton kyydissä linnoituksen sisälle. Tätä ennen Alyx käski Dogia etsimään isänsä.

Episode Twossa Dog ilmestyy Alyxille ja Gordonille juuri ennen White Forestia tuhoamalla Strider sotakoneen. Dog johdattaa heidät tukikohtaan ja jää partioimaan ulos. Myöhemmin Dog tarkkailee muiden kanssa ulottovuusportaalin sulkeutumista ja katoaa kuultuaan jotakin. Hetkeä myöhemmin Dog pelastaa Alyxin ja Gordonin muukalaisneuvonantajien kynsistä vahingoittaen toista kuolettavasti. Dog jäi heidän luokseen Alyxin itkiessä isänsä ruumiin vieressä.

Half Life: Alyx -pelissä pelaaja voi löytää turvatalosta piirroksen Dogista ja piirretyn suunnitelman, kuinka Alyx aikanaan päivitti Dogin nykyiseen muotoonsa. Pelin lopussa Gordonin herättyä tajuttomuudestaan Dog saapuu paikalle sorkkarauta kädessään ja Eli antaa sorkkaraudan Gordonille.

Isä Grigori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isä Grigori on kuvitteellinen henkilö, joka esiintyy Half-Life 2:n kuudennessa, Ravenholmin kaupunkiin sijoittuvassa osiossa. Hänellä on oikean kätensä kämmenselässä latinalaisen ristin muotoinen arpi. Ravenholmin tuhoutuminen Combine-joukkojen pommitettua sitä päärapuja (engl. headcrab) sisältäneillä ammuksilla ja hänen jatkuva taistelunsa kaupungin zombilaumoja vastaan on jättänyt jälkensä Isä Grigorin mielenterveyteen, joskin hän on aina hyvin hyväntahtoinen Gordon Freemania kohtaan. Hieman epäsiisti ja partansa ajamatta jättänyt Isä Grigori on mitä ilmeisimmin Ravenholmin ainoa hengissä oleva ihmisasukas. Hänen kirkkonsa muodon ja asuinalueen huomioon ottaen, on hyvin todennäköistä, että Isä Grigori on ortodoksi. Isä Grigori avustaa Freemanin Ravenholmin hautausmaan läpi ja antaa tälle Spas 12 - haulikon. Kuitenkin heidän ylitettyään hautausmaan portti sulkeutuu isä Grigorin edestä ja lukitsee tämän zombien armoille. Isä Grigori sytyttää hautausmaan ruohikon tuleen ja tappaa zombit. Pelaajalle ei kerrota selvisikö Grigori tästä hengissä.

Odessa Cubbage[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eversti Odessa Cubbage on Half-Life 2 pelissä esiintyvä vastarintaliikkeen jäsen. Hän esiintyy Highway 17 osiossa, jossa Gordon saapuu pieneen vastarintaliikkeen tukikohtaan autollaan. Hänen takissaan olevasta tunnuksesta voi päätellä Cubbagen toimineen turvamiehenä Rochesterin yliopiston turvallisuusyksikössä. Raising the barin mukaan Cubbagen hahmo perustuu kamppailulajien opettajaan yhden pelin tuottajan mukaan ja hänen nimensä löydettiin roskapostia suodattaessa. Cubbage johtaa pientä vastarintaliikettä "New Little Odessa" nimisessä kylässä. Pelaaja voi nähdä hänet kiikareilla puhumassa G-Manin kanssa. Gordonin saavuttua kylään Cubbage pitää luentoa kuinka raketinheitintä käytetään. Cubbage antaa Gordonille raketinheittimen jolla Gordon ampuu alas tukikohtaan hyökänneen lentoaluksen. Tämän jälkeen Cubbage kiittää Gordonia ja käskee häntä viemään terveiset Eli Vancelle. Tämän jälkeen häntä ei enää nähdä pelin aikana. Episode Onessa kun vastarintaliikkeen jäsen kysyy Alyxiltä onko hän Kleinerin tytär, Alyx vitsailee että Cubbage on hänen isänsä. Myöhemmin pelaaja voi kuulla kahden vastarintaliikkeen jäsenen keskustelevan Cubbagesta.

Half-Life: Alyx[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Russell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Russell on kapinallisten jäsen ja mekaanikko. Ennen Combinen saapumista maapallolle Russell haki useasti töihin Black Mesaan, mutta ei tullut valituksi. Tästä syystä Russell välttyikin Black Mesan onnettomuudelta. Russell oli myöhemmin onnistunut lataamaan kaiken internetin tiedon ennen Combinen nousua valtaan. Russell auttoi Eli Vancea varastamaan reaktorin Combinen hallusta. Russell on keksinyt omat painovoimahansikkaat, joita tämä kutsuu "Russelleiksi". Russell antaa kyseiset hansikkaat Alyxille pelastettuaan tämän Combinen vankeudesta. Russell piti radiolla koko ajan yhteyttä Alyxiin neuvoen ja ohjeistaen tätä tarvittaessa.

Larry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Larry on kapinallinen, jonka Alyx pelastaa barnacle-olennolta tislaamossa. Larry kiittää Alyxia pelastamisestaan ja varoittaa häntä Jeff-nimisestä sokeasta zombieolennosta, ja ohjeistaa miten olentoa voi hämätä äänen avulla ja neuvoo Alyxia peittämään suunsa olennon lähellä. Alyxin onnistuttua huijaamaan Jeffin jätepuristimeen Larry onnittelee Alyxia olennon kukistamisesta ja toivottaa hänelle onnea matkaan.

Olga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olga on kapinallinen, jonka Alyx kohtaa matkalla turvataloon ilmoittaen Alyxille Combinen tutkivan aluetta mahdollisen häirinnän takia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.