Maailmojen sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Muita samannimisiä teoksia on lueteltu täsmennyssivulla.
Maailmojen sota
The War of the Worlds
Alkuperäisteos
Kirjailija H. G. Wells
Kieli englanti
Genre tieteiskirjallisuus
Julkaistu 1898
Suomennos
Suomentaja Matti Kannosto
Kustantaja Kirjayhtymä
Julkaistu 1979
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Maailmojen sota (engl. The War of the Worlds) on H. G. Wellsin vuonna 1898 julkaistu tieteisromaani, joka kertoo marsilaisten hyökkäyksestä Maahan.

Marsilainen tripodi kirjan ranskannoksen kuvituksena (1906).

Tarina sijoittuu teoksen julkaisuhetken lähitulevaisuuteen 1900-luvun alkuun. Nimettömän kertojahahmon mukaan tapahtumista on kulunut kuusi vuotta.

Marsilaiset pyrkivät valtaamaan Maan uudeksi asuinplaneetakseen asumakelvottomaksi käyneen Marsin tilalle. Kertojapäähenkilö vertaa marsilaisten suhtautumista ihmisten suhtautumiseen eläimiin tai jopa omiin lajikumppaneihinsa.

Marsilaiset saapuvat etelä-Englantiin suurissa metallilieriöissä, jotka jättävät jälkeensä vihreän hohteen pudotessaan Maan ilmakehän läpi. Ensimmäinen lieriö putoaa Horsellin yhteismaalle lähelle Wokingin kaupunkia Surreyssä. Hämmästyneet ihmiset kerääntyvät lieriön ympärille, mutta marsilaiset tappavat suurimman osan ihmisjoukosta sädeaseellaan.

Maan aseet osoittautuvat tehottomiksi marsilaisten rakentamia tripodeja eli kolmijalkaisia sotakoneita vastaan, koska myös tripodit on varustettu sädeasein, minkä lisäksi ne ampuvat mustaa myrkkykaasua. Päähenkilö tapaa nimettömän tykkimiehen, jonka joukko-osaston marsilaiset tuhosivat ja jonka kanssa hän pakenee kotoaan.

Ennen pitkää marsilaiset valloittavat Lontoon, jolloin päähenkilön kaupungissa asuva veli joutuu pakenemaan rannikon suuntaan. Sotalaiva Thunder Child (suomennoksessa Ukkoslapsi) tuhoaa kaksi tripodia, kunnes se tuhoutuu sädeaseiden osumien vuoksi.

Marsilaiset alkavat pyydystää ihmisiä, jotta voivat käyttää näiden verta ravintonaan. Valloitetut alueet alkavat myös peittyä marsilaisten mukanaan tuomiin punaisiin kasveihin. Päähenkilö tapaa uudelleen tykkimiehen, joka ehdottaa, että ihmiset muuttavat asumaan maan alle ja suunnittelevat sieltä käsin vastarintaa.

Ihmiskunta näyttää jo tuhoon tuomitulta, kun marsilaiset ja punaiset kasvit alkavatkin yllättäen kuolla Maan bakteereihin, joita vastaan niillä ei ole vastustuskykyä. Ihmiset aloittavat jälleenrakennuksen, mutta kertojapäähenkilö arvelee, että marsilaiset saattavat yrittää uutta hyökkäystä, kun Maa ja Mars ovat seuraavan kerran oppositiossa.

Orson Wellesin 30. lokakuuta 1938 Yhdysvalloissa lähetetty kirjan pohjalta tehty, mutta esitysajankohtaansa siirretty radiokuunnelma aiheutti suurta huomiota. Vaikka kuunnelman alussa kerrottiin, että ohjelma on kuvitteellinen, moni kuuntelija joutui paniikkiin luultuaan sitä aidoksi uutislähetykseksi. Vielä suurempaa kaaosta syntyi Santiagossa Chilessä vuonna 1944 ja 12. helmikuuta 1949 Quitossa Ecuadorissa.

Kirja on filmattu elokuvaksi vuosina 1953 ja 2005. Vuonna 2019 sen pohjalta kuvattiin televisiosarja.

Independence Day – Maailmojen sota -elokuvalla ei nimisuomennoksestaan huolimatta ole perusideansa lisäksi muuta tekemistä kirjan kanssa.

Ensimmäinen suomenkielinen painos Maailmojen sodasta ilmestyi vuonna 1979. Se julkaistiin yhteisniteenä Aikakoneen, toisen Wellsin romaanin, kanssa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
The War of the Worlds (englanniksi)