Franchi SPAS-12

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Franchi SPAS-12
Franchi SPAS-12 Shotgun.JPG
Tyyppi Itselataava/pumpputoiminen taisteluhaulikko
Valmistaja Franchi S.p.A.
Valmistusmaa  Italia
Valmistusvuodet 19792000
Tekniset tiedot
Aseen pituus 1041 mm
Piipun pituus 546 mm
Paino (tyhjänä) 4.35 kg

Franchi SPAS-12 (Special Purpose Automatic Shotgun) on italialaisen Franchin valmistama itselataava/pumpputoiminen taisteluhaulikko, joka esiteltiin 1970-luvun loppupuolella.

Franchi SPAS-12 suunniteltiin sotilas- ja poliisikäyttöön, ja sen valmistus käynnistettiin vuoden 1979 lokakuussa. Haulikkoa markkinoitiin tulivoimaisena ja luotettavana, mutta muun muassa suuren painonsa ja monimutkaisen rakenteensa, ja siitä aiheutuvan kalleutensa vuoksi siitä ei koskaan tullut erityisen suosittua viranomaiskäytössä.

SPAS-12:lla voi valinnaisen pumpputoimisuuden ansiosta ampua myös patruunoita, joilla kaasumäntätoiminen itselataava mekanismi ei toimi; viranomaiskäytössä esimerkiksi kyynelkaasupatruunoita. Perusmallin lisäksi Franchi markkinoi poliisivoimille lyhyempiä versioita, ja etutukkeja, joihin oli asennettu taskulamppu ja laser-tähtäin.

Kun SPAS-12 esiteltiin Yhdysvalloissa vuonna 1983, sitä markkinoitiin pääasiallisesti metsästys- ja urheilutarkoituksiin. Yhdysvalloissa 1990-luvulla säädetty "rynnäkköaseet" kieltävä laki esti aseen maahantuonnin, ja vuonna 2000 Franchi, menetettyään aseen päämarkkina-alueen, lopetti SPAS-12:n valmistuksen siirtääkseen markkinoinnin uuteen Franchi SPAS-15 -haulikkoonsa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.