Combine

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Seitsemän tunnin sota)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Combinen huomattavin symboli. Sitä voi nähdä pitkin peliä Combinen rakennuksissa, propagandassa, kuten myös monissa Combinen sotavoimien tunnuksissa. Huomaa symboli, joka muistuttaa "CMB":tä latinalaisissa aakkosissa, ja on ehkä Combine-sana alku.

Combine on kuvitteellinen, voimakas muukalaisrotu ja -imperiumi Valve Corporationin Half-Life 2 -tietokonepelissä (2004) ja sen lisäosissa. Peliä pelattaessa sitä nimitetään propagandassa myös Universaaliunioniksi (engl. Universal Union) ja "meidän hyväntekijöiksemme" (engl. Our Benefactors).

Yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Combine on laaja imperiumi, joka ylettyy moniin rinnakkaisuniversumeihin. Imperiumia asuttaa tuntematon määrä viisaita lajeja, ja sitä vaikuttaa hallitsevan outo laji, keinotekoisesti kehittyneet neuvonantajat (engl. Advisors). Combine laajentaa imperiumiaan valloittamalla maailmoja ja orjuuttamalla niitä hallitsevia lajeja, joita sitten käyttää hyväkseen parhaakseen näkemällä tavalla. Manipuloimalla orjuuttamiaan lajeja omilla metodeillaan, kuten biotekniikalla ja implanteilla, Combine luo kuhunkin maailmaan sen ympäristöön sopivan supersotilasrodun. Tämä johtaa suuresti vaihtelevaan ja mukautuvaan sotavoimaan joka kykenee vastaamaan mihin tahansa uhkaan ja nujertamaan minkä tahansa vastarinnan. Syyt Combinen imperialismiin pysyvät tietämättöminä läpi pelin.

Combine-nimeä lausuttaessa ensimmäistä tavua painotetaan. Nimi äännetään substantiivina COM-bine, kuten englanninkielisessä sanassa combine harvester eli leikkuupuimuri, vastakohtaisesti samannimisen verbin ääntämiselle, joka äännetään com-BINE (suomeksi yhdistyminen, yhdistää, yhdistäytyä). Tri. Breen kutsuu Nova Prospektissa nähtävässä puheessaan Combinen sotilaita ja Combinen siviilisuojelua (engl. Civil Protection) Combine Overwatchin Transhumaaniksi Aselajiksi (engl. The Transhuman Arm of Combine Overwatch), joka todistaa sen, että "Combine" on imperiumin hyväksytty nimi, jopa imperiumin itsensä puolesta.

Viime aikoihin saakka monet pelaajat spekuloivat, että Combine mahdollisesti hallitsi Xeniä, perustuen samankaltaisuuksiin joissakin tavoissa ja teknologioissa joita Nihilanth käytti. Tästä huolimatta Valve Corporationin markkinointipäällikkö Doug Lombardi kuitenkin ilmoitti, että Combine itse asiassa hyökkäsi toiseen maailmaan, josta Nihilanthin rodun täytyi sen jälkeen paeta. Tappion kärsinyt Nihilanth pyrki pakolaiseksi Xeniin, johon Combine ei voinut (tai ei halunnut) seurata.

»Meillä oli yllämme häivähdys suurempaa uhkaa kun olimme tekemässä Half-Life 1:stä. Toisin sanoen tiesimme, että kun olet selvittänyt Nihilanthin, tulet saamaan selville jotain pahempaa sen takaa. Tiesimme, että jokin valtava uhka oli ajanut Nihilanthin ja sen olennot pois sen omasta maailmastaan ja Xeniin, jonka suunnasta ne kaikki olivat enemmän kuin iloisia tarttua tilaisuuteen jatkaa Maahaan mukanaan Linnoitusten (engl. Citadels) aiheuttamat rajoitteet. Mutta uhkan tarkka luonto jätettiin ratkaistavaksi Half-Life 2:ssa. »
([1])

Tämä vahvistaa sen, että Nihilanth ja Combine olivat vanhoja vihollisia joilla saattoi olla tietämystä toisistaan. Kun Half-Life-sarjan juonen kirjoittajaan Marc Laidlawiin otettiin yhteyttä, saatiin lisää tietoa:

»Olen melko varma, että Doug kertoi uudelleen jotain, jota olin hänelle kertonut; minä [en ole] havainnollistamassa sitä, koska se on perusta jolla sarja jatkuu. Mitä me näimme HL1:ssä oli täydellinen loppu pitkälle taistelulle Combinen ja Nihilanthin rodun rippeille ... Nihilanthin "maailma" (jos sillä saattoi sanoa sellaisen olevan) oli ulottunut kauas menneisyyteen, niin kauaksi kun Nihilanth oli siitä huolehtinut; Xen oli niiden viimeinen vetäytyminen, ja ne olivat ahdistettuna seinää vasten, kunnes ulottuvuuksienvälinen halkeama ilmestyi, ja salli niiden matkustaa meidän ulottuvuuteemme. Xen itsessään on eräänlainen ulottuvuuksienvälisien siirtymisten pullonkaula - jatkuvan kiistan alue.[2]»

Nihilanthin nimettömälle kotimaailmalle hyökkäämisen jälkeen Maa Combinen uusin tunnettu hyökkäys, jonka se sai valtaansa Maan antauduttua Seitsemän Tunnin Sodan (engl. Seven Hour War) lopussa. Combinen standardien prosessien mukaisesti Maan hallitsevan lajin jäseniä muunneltu muodostamaan uusi aselaji Combinen armeijaan. Vaikka näitä sotilaita käytetään enimmäkseen Combinen Maan varuskunnan palveluksessa, pelinsisäinen keskustelu viittaa, että Transhumaanin Overwatchin yksiköitä on ympäri Combinen imperiumia.

Combinen neuvonantajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Half-Life: Model Viewer -ohjelmalla otettu yksityiskohtainen kuva Combinen neuvonantajasta. Huomaa suuri määrä kehoon kiinnitettyjä mekaanisia apulaitteita.

Combinen neuvoantajat (engl. Combine Advisors) ovat salaperäinen muukalaisrotu, joka on todennäköisesti perustanut Combinen muukalaisimperiumin. Neuvonantajien alkuperästä ei ole annettu peleissä tietoa, mutta Half-Life 2: Raising the Bar mainitsee niiden kuuluneen teknologisesti kehittyneeseen muukalaisrotuun, joka kuitenkin ohitti kauan sitten teknologisen singulariteettinsä ja kehittyi evoluution seurauksena fyysisesti keinotekoiseen tilaan, jossa ne ovat riippuvaisia kyberneettisistä implanteista ja mekaanisesta elossapitojärjestelmästä. Half-Life 2: Episode Twon mukaan vortigauntien kielessä neuvoantajien nimi on "shu'ulathoi", mistä päätellen vortigauntit ovat olleet tietoisia neuvonantajien olemassaolosta jo ennen Half-Life 2:n juonen tapahtumia.

Neuvonantajat muistuttavat fyysiseltä olomuodoltaan sarvikuonon kokoista toukkaa, jonka "kasvoja" peittää omituinen hengityslaite. Hengityslaite on kiinnitetty letkuun, joka ei kuitenkaan johda minkäänlaiseen näkyvään säiliöön. Neuvonantajilla ei ole kasvonpiirteitä, koska niillä ei ole näkyviä silmän, korvan tai nenän kaltaisia elimiä. Silmien puutteesta huolimatta neuvonantajilla on kuitenkin silmää muistuttava mekaaninen laite, joka kiinnitetty niiden "päähän". Neuvonantajilla ei ole myöskään raajoja, mutta niiden kehojen ympärille on rakennettu metallinen tukirunko, jonka yläosaan on asennettu kaksi käsivartta, jotka päätyvät teräviin kynsiin. Neuvonantajilla on pitkä matomainen kieli, jonka avulla ne pystyvät tappamaan ihmisen lävistämällä uhrinsa pään takaapäin. Kieli on lähtöisin hengityslaitteen takana paljastuvasta aukosta, joka on luultavasti neuvonantajan "suu". Jokaisella neuvonantajalla on neulottu oliivinvihreä puku, joka peittää niiden kehoja, paitsi päätä ja ruumiin takaosaa. Puvussa on myös musta kaulus, joka koristeltu kultaisilla hieroglyfeillä. Neuvonantajat ovat todennäköisesti sokeita ja kuuroja, ja ne eivät edes pysty käsittelemään esineitä ja liikkumaan omilla ruumiinvoimillaan. Ne ovat kehittyneet riippuvaisiksi mekaanisista apulaitteistaan, joita ilman neuvonantajat eivät todennäköisesti pystyisi säilymään hengissä.

Fyysisen olomuotonsa rajoituksista huolimatta neuvonantajien älyllinen kapasiteetti on nähtävästi erittäin kehittynyt. Vaikka niiden ei ole ikinä kuultu puhuvan peleissä, keskustelut tohtori Breenin kanssa Half-Lifessa 2 viittaavat siihen, että ne pystyvät kommunikoimaan psyykkisesti telepatian välityksellä. Kun Gordon Freeman ja Alyx Vance kohtaavat neuvonantajan Half-Life 2: Episode Onessa ja myöhemmin Half-Life 2: Episode Twossa, olennon psyykkiset voimat aiheuttavat hetkittäistä näkökentän sumentumista ja fyysistä pahoinvointia. Half-Life 2: Episode Two osoittaa, että neuvonantajien psyykkisiin voimiin kuuluu myös telekinesia, joiden avulla ne pystyvät nostamaan ja paiskomaan erilaisia esineitä ja jopa ihmisiä. Neuvonantajat pystyvät liikkumaan itsestään leijumalla, mutta peleissä on jätetty epäselväksi, mikäli ominaisuus on peräisin neuvonantajien psyykkisistä voimista tai niiden kehojen mekaanisista apulaitteista.

Neuvonantajat esiteltiin jo Half-Life 2:n alussa, kun epäonnistunut kaukosiirtokoe siirtää Gordon Freemanin hetkellisesti tohtori Breenin toimistoon Linnoituksessa (engl. Citadel). Breenin voi nähdä keskustelemassa näyttöruudun välityksellä neuvonantajan kanssa, ja myöhemmin samassa pelissä toinen neuvonantaja nähdään suuremmassa näyttöruudussa Linnoituksen huipun valvontakeskuksessa. Kun olento huomaa Gordonin ja Alyxin, ruutu sammuu automaattisesti. Alyx ei nähtävästi huomioi neuvonantajaa, koska hän on keskittynyt pakenevan tohtori Wallace Breenin jahtaamiseen.

Half-Life 2: Episode Onessa Gordon ja Alyx murtautuvat raunioituneeseen Linnoitukseen, jossa neuvonantajat ovat määränneet Combinen sotilaita ylikuormittamaan Linnoituksen keskusreaktorin, jotta Combine voisi lähettää hätäsanoman muissa ulottuvuuksissa oleskeleville Combinen asevoimille. Peli osoittaa neuvonantajien korkean arvoaseman Combinen hierarkissa, sillä niiden pakokapselit mahdollistavat evakuoinnin turvallisen välimatkan päähän, mutta niiden alaisilla ei ole mahdollisuutta paeta Linnoituksen reaktorin räjähdykseltä. Episode Onessa yksi tai useampi neuvonantaja kiinnostuu Gordon Freemanistä, ja niitä nähdään monissa Kaupunki 17:n (engl. City 17) monitoreista, joiden kautta neuvonantajat seuraavat Gordonin ja Alyxin liikkeitä kaupungissa ja lähettävät sotilaita ottamaan heidät kiinni.

Half-Life 2: Episode Twossa neuvonantajilla on suurempi rooli kuin kahdessa aikaisemmassa pelissä. Monet niistä ovat selviytyneet Linnoituksen tuhosta ja alkaneet johtamaan Combinen asevoimia Maassa. Vortigauntit ovat alkaneet jäljittämään neuvonantajia eliminoidakseen ne, jotta Combinen sodanjohto lamautuisi ja viestintänsä toisiin ulottuvuuksiin menettäneet Combinen sotilaat joutuisivat epäjärjestyksen valtaan. Episode Twon loppuratkaisussa kaksi neuvonantajaa hyökkää Gordon Freemanin, Alyx Vancen ja Eli Vancen kimppuun White Forestin ohjussiilossa. Toinen neuvonantajista tappaa Elin, mutta Alyxin robotti Dog pelastaa Gordonin ja Alyxin hengen ajamalla neuvonantajat pois paikalta.

Half-Life: Alyx-pelissä Alyxin vapautettua G-Manin vankeudesta tämä antaa Alyxille mahdollisuuden estää isänsä tulevan kuoleman neuvonantajan toimesta ja Alyx onnistuu surmaamaan isänsä tappaneen neuvonantajan estäen tätä tappamasta isäänsä. Myöhemmin Gordon näki Elin seisomassa kuolleen neuvonantajan vieressä.

Half-Life 2: Raising the Barissa suunnittelija Ted Backman mainitsee, että neuvonantajien fyysinen olemus sai vaikutteita tieteiskirjailija Frank Herbertin Dyyni-romaanien sisällöstä.

Combinen teleportaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Combinen rodun kehittyneestä tasosta huolimatta sen teleportaatiotaidot ovat melko puutteelliset. Tri. Mossman (paljastuu petturiksi, mutta palaa Half-Life 2:n lopussa takaisin kapinallisten puolelle) selittää, että Combine pystyy teleporttautumaan ainoastaan universumista toiseen, mutta ei toisiin paikkoihin samassa universumissa. Teleportaatiotapa jota tri. Kleiner ja tri. Eli Vance käyttävät (itse asiassa sitä käyttivät myös muut Black Mesan tiedemiehet sekä jopa itse Nihilanth ennen Black Mesan tapausta ja sen aikana) pystyy tähän ja siksi Combine haluaa tämän teknologian. Ollessaan vielä Combinen puolella Tri. Mossman itse asiassa auttoi Combinea rakentamaan Nova Prospektissa teleportin joka pystyi universumin sisäisiin teleportaatioihin, mutta kun se tuhoutui Gordonin ja Alyxin paetessa Nova Prospektista, vaikuttaa, että Combine ehti oppia tästä teleportaatiomuodosta hyvin vähän.

Combinen teleportaatiomuoto, niin rajoitettu kuin se onkin, vaati silti suuren määrän energiaa ja valtavan koneiston toimiakseen, jonkalainen nähtiin Half-Life 2:sen lopussa, jolloin Breen yritti paeta Linnoituksesta käyttämällä Combinen teleporttia. Tämä teleportti vaati kokonaisen reaktorin, nimeltään "pimeän fuusion reaktori" (engl. The Dark Fusion Reactor), joka antoi sille energiaa, kun taas ihmisten kehittämät teleportit vaativat vain pienen määrän energiaa ja hyvin pienen koneiston. (Xeniläiset teleportit näyttävät vaativan vielä vähemmän koneistoa kuin ihmisten teleportit - joissakin tapauksissa ei yhtään - ja vielä vähemmän energiaa. Tähän saattaa kuitenkin löytyä syy Xenin luonnosta eikä Xeniläisten teknologiasta.) Syy tähän on se, että ihmiset käyttävät Xeniä "ulotteisena ritsana", ponnahtaen pois yhdestä universumista toiseen ja yhdestä paikasta tietyssä universumissa toiseen paikkaan samassa universumissa, kun taas Combinen täytyy tämän sijaan muodostaa "tunneli" suoraan ulottuvuuksien läpi tavoittaakseen universumin.

Combine Maassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemän tunnin sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemän tunnin sota on konflikti, joka sijoittuu aikaan ennen Half-Life 2:n tapahtumia. Portaalimyrskyt riehuivat Maan yllä (ja Marc Laidlawin[3] mukaan tekevät niin yhä) ja levittivät Xenin elämänmuotoja ympäri Maata, joka sai ihmiset muuttamaan kaupunkeihin turvaan. Samat portaalimyrskyt kiinnittivät Combine-nimisenä tunnetun muukalaisimperiumin huomion, joka saapui Maahan ja tuhosi kaikki Maan asevoimat vain seitsemässä tunnissa. Tri Breen onnistui neuvottelemaan antautumisen koko Maan puolesta pelastaen sodasta selviytyneet, jotka menettivät kuitenkin vapautensa. Breen asetettiin Maan hallitsijaksi Combinen Overwatch-nimisille voimille, mutta hän oli tosiasiassa pelkkä muukalaisimperiumin nukkehallitsija.

Sota on "tyhjä aukko" pelisarjan juonessa ja sitä voidaan tulkita monin tavoin. Sodasta ei ole koskaan keskusteltu pelissä suoraan, vaikkakin tri Eli Vance mainitsee siitä Black Mesa Eastissa jos pelaaja seisoo tarpeeksi kauan Elin työtilassa sijaitsevien sanomalehtileikkeiden edessä. Pelaajan on myös mahdollista tutustua leikkeisiin lisää itsenäisesti. Lisäksi Elin voi kuulla puhuvan sodasta Half-Life 2: Episode Two:n alussa. Syynä sodasta käydystä keskustelun vähyydestä on henkilöhahmojen oletus Gordon Freemanin olevan tietoinen kaikesta siitä, mitä maassa tapahtui tämän ollessa staasitilassa.

Half-Life 2:n alussa G-Man tekee pienen viittauksen sotaan, kertoen Gordon Freemanille, että "kaikki vaivannäkö maailmassa olisi voinut mennä hukkaan". Tämän on yleisesti ymmärretty olevan suora viittaus sotaan, Breenin hirmuhallituksen alkamiseen, ja Gordonin staasitilassa pitämisen syihin. Huolimatta Gordonin yli-inhimillisestä selviytymisestä Black Mesasta, ei olisi ollut mitään, mitä hän tai koko ihmiskunta olisi voinut tehdä pelastaakseen Maan Combinen-imperiumin valtavilta voimilta.

Half-Life 2 alkaa tuntemattoman määrän vuosia kuluttua tästä sodasta, Combinen valta-aseman ollessa jo tukevasti vakiintunut. Half-Life 2: Episode Onen virallisilla internetsivuilla on kuitenkin tietoa, jonka mukaan Half-Life 2 alkaa lähes kaksi vuosikymmentä Black Mesan tapauksen jälkeen. [4]. Tämä aika on myös yhteenkäypä pelien hahmojen ikääntymiseen Half-Lifen ja Half-Life 2:n välillä. Se selittää myös, miksi pelissä ei ole lapsia, sillä Combine asetti ihmisten lisääntymisen estävän rajoituskentän (engl. suppression field) pian sodan jälkeen estäen kaiken ihmisten lisääntymisen noin kahdeksikymmeneksi vuodeksi aina Episode Onen tapahtumiin saakka, jolloin rajoituskenttä poistuu Linnoituksen (engl. Citadel) ollessa pahasti vaurioitunut.

Combinen valta-asema Maassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Combine hallitsee Maata suurista torneista, jotka tunnetaan nimellä "Linnoitukset" (engl. Citadels). Kaupunki 17:ssa sijaitsevassa Linnoituksessa Maata hallitsee tohtori Breen. Half-Life 2:n lopussa Breenin yrittäessä poistua teleportitse Maasta, joka saa energiansa pimeän fuusion reaktorista, syntyy massiivinen portaali jonka läpi voi nähdä muutamia Linnoitusta muistuttavia rakennuksia.

Half-Life 2:sen alussa Combine tuntuu hallitsevan täysin Maan ihmisten asuttamia osia, eikä se tunnista Gordon Freemania. Tri. Breen kuitenkin ilmoittaa välittömästi Combinen neuvonantajalle Gordonin näyttäytymisestä tämän ilmestyessä hetkeksi hänen toimistohuoneeseensa teleporttionnettomuuden seurauksena pelin alussa. Vain muutama kourallinen kapinallisia, jotka ovat löyhästi järjestäytyneet rähjäiseen vastarintaan, vastustavat salaa Combinea. Gordon Freemanin viimein palattua hänen toimintansa inspiroivat massiivisen kapinan alkavan Kaupunki 17:ssä, joka johtaa täysimittaiseen katutaisteluun kapinallisten ja Combinen sotavoimien välillä.

Syyt Combinen haluun hallita Maata ovat tuntemattomia, paitsi Maan luonnonvarojen loppuun kuluttaminen, ihmisten teleporttiteknologian selville saaminen sekä Maan hallitsevan lajin - ihmisten - orjuuttaminen ja hyväksikäyttö, joko pakkotyössä tai asepalveluksessa huomioon ottaen, että sotilaita, jotka epäonnistuvat pelin aikana Gordonin tappamisessa/vangitsemisessa, uhataan pysyvällä palveluksella syrjäisessä maailmassa.

Rajoituskenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Combinen saavutettua Maan valta-aseman imperiumi pystytti maailmanlaajuisen rajoituskentän (engl. suppression field), jonka tarkoitus on pitää ihmisten synnytyslukumäärä nollassa estämällä tiettyjen sikiön kehitykselle tärkeiden proteiiniketjujen muodostuminen. Rajoituskenttä turvaa Combinelle sen, että sillä hetkellä elävät ihmiset ovat lajin viimeinen sukupolvi. Rajoituskenttä lisättiin Half-Life 2:n juoneen selittämään se, miksi lapsia ei ole pelissä lainkaan. Pelin alkuperäisessä konseptissa ennen sen lähdekoodivuotoa lapset olivat osa yhteisöä, työskennellen tehtailla orjatyövoimana Combinelle.

Alun perin luultiin että rajoituskenttä estäisi ihmisten seksuaalisia haluja, pääsiassa Breenin kertoessa että se oli estämässä ihmisten "halua lisääntyä". Breen puhuu tästä asiasta kansalaisille televisiolähetyksessään Half-Life 2:sen alussa, vastauksena kirjeeseen, jonka hänelle on kirjoittanut "huolestunut kansalainen", ja väittää että rajoituskenttä poistetaan kun ihmiset todistavat, että eivät enää tarvitse sitä. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että ihmislajia ei enää olisi vaan he olisivat osa Combinen transhumaania aselajia; näin ollen rajoituskenttä olisi tarpeeton.

Half-Life 2: Episode One:ssa tri. Isaac Kleiner paljastaa televisiolähetyksissään ympäri kaupunkia että Linnoituksen ollessa lähes tuhoutunut, rajoituskenttä on täten poistunut. Hän kehottaa että "kaikkien tulisi tehdä osansa" ihmislajin väestönkasvatuksesta jos ovat jo paenneet Kaupunki 17:sta, "ennen kuin Combine päättää uudistaa hallinta-asemansa". Myös Half-Life 2: Episode Two:ssa Eli Vance vitsailee tyttärelleen Gordonin kanssa olosta, koska tämän on nyt mahdollista saada lapsia. Peliä pelattaessa vastarintaliikkeen jäsenet tekevät silloin tällöin humoristisia kommentteja rajoituskentästä, kuten: "Kun tämä kaikki on ohi, minä aion paritella".

Mielenhallinta ja muistin muuntelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kommentit rautatieasemalla Half-Life 2:sen alussa viittaavat, että Combine huumaa (tai suorastaan myrkyttää) väestöä vesivarantojensa kautta. Yksi kansalainen kommentoi, että: "Älä juo vettä... ne laittavat siihen jotain, että saisivat sinut unohtamaan". En edes muista miten päädyin tänne." Tällaista ei mainita muissa kommenteissa kuin tässä, mutta ideaa vahvistaa monet juoma-automaatit, joissa lukee "DR>[sic] BREENS PRIVATE RESERVE" (suom. Tri. Breenin yksityisvarannot), ja jotka jakavat vettä ilmaiseksi tavallisissa 12 unssin tölkeissä.

Vihjailtu syy tähän oletettuun mielenhallintaan on, että ihmiset unohtaisivat miksi he vihaavat Combinea ja hyväksyisivät suosiolla sen (ja Breenin) vaatimukset, ja luodakseen raikkaan uuden kaavan (ihmisen mielen) pakotettuun uudelleensivistykseen.

Lisäksi Combinen radiolähetyksessä siviilisuojelun (engl. Civil Protection) poliiseille sanotaan: "Muistutus, muistinmuuntelu on ensimmäinen askel etuoikeuksien nostamiseen." Tämä voi selittää sen, miksi yksikään siviilisuojelun poliisi ei pysty liittymään vastarintaan kapinan jälkeen, heidän muistinsa saattaa joko kieltää heitä suuntaamasta mitään negatiivisia ajatuksia Combinen esimiehiään kohtaan tai ohjata ne uskomaan, että Combinea täytyy suojata. Barney Calhoun, huomattava kapinallisten jäsen, on kuitenkin pystynyt onnistuneesti soluttautumaan ja toimimaan siviilisuojelussa pysyen kuitenkin kapinallisten puolella.

Tietoa pakotetusta muistin muuntelusta voi löytää pelien datatiedostoista, tietystä mallista nimeltä "soldier bed" (suom. sotilaan sänky), ja samainen laite nähdään myöhemmin Linnoituksen sisällä Episode One:ssa. Tämä laite muistuttaa läheisesti erästä konseptikuvitusta Half-Life 2: Raising the Bar:issä. Laite itsessään koostuu Combinen lähettimistä ja laitteista jotka on yhdistetty toiseen, kädentapaiseen laitteeseen, johon on kiinnitetty Combinen muokkaama ihminen. Tähän kädentapaiseen laitteeseen on kiinnitetty vielä simpukkamainen koje, joka peittää Combinen sotilaan päätä. Laitteeseen sisältyy myös kolme erilaista paneelia ja näyttöä. Lisäksi laite päästää karmeita subliminaalista viestintää muistuttavia ääniä; tämä video/ääniviestintäsysteemi selittää myös millaista on sotilaskoulutus, jota normaalit transhumaanit yksilöt käyttävät.

Tämä malli, sekä muutamat datatiedostoista löytyvät oudot äänet, viittaavat, että tämä "aivopesumuotoinen" muistin muuntelu on tärkeä osa transhumaaneja toimenpiteitä. Muistinpyyhkimisprosessit, Combinen propaganda, ja muistin muuntelu johtavat sotilaaseen, joka on kykenemätön kapinoimaan Combinen vaikutusvaltaa vastaan, ja se mahdollistaa myös sotilastaustattomien transhumaanien koulutuksen, jotta ne voisivat tulla osaksi Overwatchin sotavoimia.

Ihmisten joukkotuhonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut pelaajat arvelevat, että Combine on tappanut kaikki jäljellä olevat lapset. Todisteet, kuten lasten aavemaiset naurut, joita kuuluu erään kerrostalon leikkikentällä Half-Life 2:sen alussa, itkevä pari jonka voi nähdä pian leikkikentän jälkeen, se, että pelaaja ei näe yhtään lapsia ihmisten eniten asuttamissa paikoissa, vastarintaliikkeen jäsenten kommentit kuten: "olen iloinen, että täällä ei ole lapsia näkemässä tätä" ja hylätyt lelut kuten rikkinäiset nuket tukevat noita teorioita. Ne voisi myös kuitenkin perustella muistutuksiksi menneisyydestä.

Totta kai on myös mahdollista, että pelin kehittäjät ovat jättäneet lapset pois. Peli, jossa lapsi voisi tulla ammutuksi, tulisi helposti kiistanalaiseksi asiaksi mediassa. Muutamissa muissa väkivaltaisissa videopeleissä, kuten Grand Theft Auto-sarjan peleissä, ei ole lapsia tästä syystä. Kuitenkin ne, jotka ovat tätä teoriaa vastaan, ovat tuoneet esille sen tosiasian, että pelaaja ei voi vahingoittaa millään tavalla NPC-hahmoja, joiden on tarkoitettu olevan pelaajan puolella (kuten vastarintaliikkeen jäseniä tai vortigaunteja). Joissain Euroopan maissa on kuitenkin lakeja, jotka kieltävät lapsien edes olevan mukana väkivaltaisissa tilanteissa. Lasten puuttuminen voidaan näin selittää syynä pelin Euroopassa julkaisemisen auttamiseksi. Lapsien puuttumisen ohella pelissä ei ole myöskään vauvoja tai nuoria. Vaikka lapset puuttuvatkin henkilöinä pelistä, pelaaja voi löytää pitkin Kaupunki 17:taa ja muita paikkoja graffitimaalauksia, joissa vaikuttaa olevan joko Combinen sotilas tai vastarinnan jäsen pitelemässä vauvaa.

Enemmän uskottava selitys lasten puuttumiseen on, että Combine asetti rajoituskenttänsä välittömästi voitettuaan Maan sotavoimat, ja kun Combine on ollut Maassa jo lähes kaksikymmentä vuotta, ennen rajoituskentän asettamista syntyneet (ja hengissä selvinneet) vauvat ja lapset ovat kasvaneet nyt aikuisiksi, ja ovat vanhempien ihmisten kanssa luultavasti viimeiset luonnollisesti syntyneet ihmiset. Viktor Antonovin ja Dhabih Engin Half-Life 2: Raising the Bar:issa antaman kommentin mukaan Gordonin matkan varrelle oli suunniteltu tehdas, jota ylläpitivät lapsityöläiset ja lapsikansalaiset, mutta suunnittelutiimi tajusi, että se olisi ollut mahdotonta, sillä Combine oli estänyt ihmisten lisääntymistä jo monta vuotta.

Läpi pelin nähdään monia joukkomurhia, tai vähintään sattumanvaraista tappoa todistavia tekoja, joihin Combine on syyllistynyt. Ravenholmin kaupunkia pommitettiin headcrab-ammuksilla (engl. headcrab shells) aikomuksena tappaa kaikki asukkaat, ja läpi pelin "Highway 17"-kappaletta pelaaja kohtaa lukuisia ruumiita rannan kodeissa, jotkut niistä Combine on polttanut roviolla (nämä ovat tosin saattaneet olla zombeiksi muuttuneita ihmisiä - vaikka Combine käyttääkin headcrabeja, oliota, jotka ihmisen päähän kiinnittyessään muuttavat sen zombiksi, yhtenä hyökkäysmuotona, se ei kuitenkaan pysty hallitsemaan niitä tai niiden luomia zombeja). Pelin lopussa Eli Vance selittää tri. Breenille, että tämä on todistanut "joukkomurhaa ja sanoin kuvaamatonta pahuutta".

Maan luonnonvarojen kuluneisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamissa kohdissa Half-Life 2:sta pelaaja voi nähdä kuinka pahasti Combine on kuluttanut Maan luonnonvaroja. Yksi Half-Life 2:sen virallisen kuvailun yksityiskohdista on, että Gordon Freemanin täytyy palata "Maahan, jossa vilisee muukalaisia, ja jonka luonnonvarat ovat kulutettu melkein loppuun. Yksi Maan luonnonvarojen kuluneisuuden huomattavimmista merkeistä on se, että Maan merien korkeus on pudonnut järkyttävästi. Tätä voidaan nähdä pelattaessa rantojen tuntumiin sijoittuvia kappaleita kuten "Highway 17"-kappaletta ja "Sandtraps"-kappaletta, sekä kuljettaessa Kaupunki 17:n vesiväyliä "Water Hazard"-kappaleessa. Rantaviiva on täynnä veneitä ja laivoja jotka lepäävät siinä missä oli aiemmin merenpohja, ja pitkin peliä voi nähdä monia satamia ja laitureita, jotka eivät enää seiso vedessä, vaan pistävät esiin vanhasta merenpohjasta. "Highway 17"-kappaleen alussa Gordon saapuu satamaan, joka on nyt huomattavan matkan päässä vesirajasta. Veden entisen korkeuden voi nähdä sataman rakenteissa olevasta levästä, joka aikaisemmin kerääntyi sataman rakenteisiin vedenrajaan asti, mutta joka yltää nyt jokusia metrejä maan tasoa ylemmäksi. Raising the Bar-kirjassa mainitaan, että tämä massiivinen, planeetanlaajuinen merien tyhjentäminen on suoritettu jättiläismäisen Combinen "kuivurin" avulla, joka on itse asiassa teleportteri, joka siirtää vettä muille Combinen orjuuttamille planeetoille.

Tämän lisäksi monet osat pelimaailmaa ovat loismaisten headcrabien ja myrkyllisen jätteen täyttämiä, joten ne ovat sopimattomia ihmisasutukselle. Yhdyskunnan perusrakenteet ovat joko rappeutumassa (kuten "Highway 17"-kentän ympäristöt, jotka ovat yllättävällä tavalla hunningolla ja vanhojen ruostuvien autojen täyttämät) tai ne on saatettu täysin käyttökelvottomiksi (kuten Nova Prospektissa, jossa alkuperäisen vankilan alueet ovat pääsiassa veden varassa tai muuten huonokuntoisia, jos eivät suorastaan tuhoutuneita "Entaglement"-kentän lopussa sattuneen teleportterin räjähdyksen seurauksena). Päätellen Kaupunki 17:n ulkopuolella vallitsevasta joutomaasta, maatalous ja maanviljely ovat täysin olemattomia; pelissä ei nähdä kertaakaan maatilojen eläimiä tai työvälinetä, joka tuo mieleen, että maatilojen eläimet ovat joko kuolleet sukupuuttoon tai vähintään kriittisesti uhanalaisia. Kalastaja (engl. The Fisherman) Half-Life 2: Lost Coast:issa kertoo, että kaikki syötävä kala on loppunut, vedessä on vain eräänlaisia lihansyöjämatoja, jotka syövät kenet tahansa rantaa kauemmas menevän, ja ovat tulevaisuudessa uhka ihmisille. Half-Life 2: Episode Two:ssa kuitenkin nähdään, että kauempana kaupungeista osa ekosysteemistä näyttää olevan ennallaan.

Kaupunki 17 on myös itsessään huonossa kunnossa, Linnoituksen suunnasta levittäytyvien Combinen mobiiliseinien takia, jotka tuhoavat tiellään olevia rakennuksia. Ei tiedetä, käyttääkö Combine mobiiliseiniä pelkästään kaupungin tuhoamiseen, vai kokoaako se itse asiassa raakamateriaaleja kaupungin rakennuksista. Vaikka Combinen hallinta loppuisikin, kaikkien yläpuolella käsiteltyjen hajottajien vuoksi tarvittaisiin perusteellista uudelleenrakennusta, siivousta ja muukalaisten hävittämistä, jotta Maasta saataisiin taas asuttava paikka.

Half-Life 2:n kehitysvaiheen aikana Combinella oli alun perin valtava tehdasmainen keskus nimeltä "Ilmanvaihto" (engl. Air Excange) joka imi itseensä vähitellen Maan ilmaa ja korvasi sen kemikaaleilla ja muilla myrkyillä, jotka olivat haitallisia ihmisille, päätarkoituksena luoda ympäristö jota alkuperäinen Combinen rotu voisi asuttaa. Gordon Freemanin oli tarkoitus matkustaa Combinen Ilmanvaihtoon laivalla nimeltä The Borealis, jonka kapteenina toimi Odell-niminen mies. Gordonin tekojen Ilmanvaihdossa oli tarkoitus käynnistää ihmisten kapina Kaupunki 17:ssa, mutta kenttä poistettiin, ja kapina sai sen sijaan alkunsa Gordonin teoista Nova Prospektissa. Käsite Ilmanvaihdosta pudotettiin pelin kehitysvaiheessa, ja on epäselvää esiintyykö se pelin virallisessa tarinassa, mutta kun pelissä ei viitata siihen kertaakaan, se tuskin esiintyy. Tämä on varmasti totta, sillä Raising the Bar:in mukaan ilmanvaihdon vaikutukset pakottivat jäljellä olevia ihmisiä pitämään kaasunaamareita todennäköisesti koko ajan, kuten virallisessa konseptitekstissä mainitaan. Ja koska ihmisten ei olla pelissä nähty pitävän kaasunaamareita tai puhuvan niistä, ilmanvaihdon idea poistettiin varmasti kokonaan. Tosin Half-Life 2: Episode Two:n loppupuoliskolla viitataan suorasti Borealikseen, johon Gordonin täytyy tällä kertaa matkustaa pelastamaan tri. Judith Mossman.

Combinen sota -ja muu teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Humanoidi Combine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Combinen humanoidit ja synteettiset olennot#Humanoidi Combine

Combinen pääasiallinen Maassa sijaitseva sotavoima on humanoideista Combine Overwatch (tohtori Breen on kutsunut sitä nimellä The Transhuman Arm of Combine Ovarwatch eli Combine Overwatcin Transhumaani Aselaji), joka koostu ihmisistä jotka on muokattu transhumaaneiksi (tai superihmisiksi, kuten tri. Kleiner niitä kutsuu) kyborgeiksi. Ne ovat yleisimmin tavattuja vastustajia läpi Half-Life 2:sen. Sotilaiden transhumanismi voi olla toinen syy miksi niitä kutsutaan Combineksi, koska ne ovat sekoitus (eli englanniksi combination) ihmisiä ja muukalaisteknologiaa. On myös tärkeää huomata, että siviilisuojelun poliiseja, toisin kuin sotilaita, ei ohjailla impanttien ja koneiden avulla, mutta ne ovat silti vapaaehtoisina järjestössä, tosin yleneminen arvojärjestyksessä johtaa ihmisyyden muokkaamiseen, kuten muistin muuntelemiseen.

Combinen syntit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Combinen humanoidit ja synteettiset olennot#Combinen synteettiset olennot

Syntit (engl. Synths) ovat olioita, jotka ovat Combinen suorittamien pakollisten kehittelyjen ja mukailujen jälkeen tulleet yhdeksi Combinen aselajiksi. Niiden ollessa itseään toistavia, orgaanisia, mutta robottimaisia olioita, jotka levisivät ympäri eri maailmoja, ne orjuutettiin ja mukautettiin Combinen armeijaan, jossa niistä tuli sen selkäranka.

Combine on tuonut Maahan monia erilaisia synttityyppejä, mutta sen lisäksi Combinella on luultavasti myös monia muita synttejä. Seitsemän Tunnin Sodassa synttejä käytettiin luultavasti pääasiallisena hyökkäysmuotona, sillä transhumaanisotilaita, ja muuta teknologiaa, kuten sotilashelikoptereita ja panssariautoja, Combine saattoi alkaa käyttämään vasta kun se oli aloittanut Maan hallitsemisen ja tutustunut sen teknologiaan yhdistelläkseen sitä omansa kanssa.

Combinen taisteluteknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Combinen alettua hallita Maata se on luonut monia koneita ja laitteita, jotkut tarkoitettu sotimiseen, jotkut taas ihmisten jokapäiväiseen poliisivalvontaan ja tarkkailuun. Suurin osa Combinen teknologiasta Maassa ei ole itse asiassa sen enempää kuin ihmisten teknologiaa, jonka Combine on vain luonut uudelleen käyttäen omia materiaalejaan. Teknologia kuten helikopterit, tykit ja pyörälliset ajoneuvot ovat kaikki ihmisten keksintöjä, jotka Combine on vain uudelleenluonut.

Combinen kiinteä ja sotaan kuulumaton omaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleinen piirre Combinen rakennustekniikassa vaikuttaisi olevan, että suuri osa sen luomuksista muistuttaa valtavia, melko ominaisuuksettomia rakennuksia, lukuun ottamatta niiden pinnassa olevia outoja kuvioita. Toisin sanoen jotkut näyttävät tarpeettomilta komplekseilta, ja toiset omaavat ominaisuuksia, jotka uhmaavat tunnettuja fysiikan lakeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]