Half-Life: Opposing Force

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Half-Life: Opposing Force
Pelin kansikuva vuodelta 1999.
Pelin kansikuva vuodelta 1999.
Kehittäjä Gearbox Software
Valve Corporation
Julkaisija Sierra Entertainment
Jakelija Sierra Entertainment (jälleenmyynti)
Valve Corporation (verkkomyynti
Suunnittelija(t) Randy Pitchford
Käsikirjoittaja(t) Stephen Bahl
Rob Heironimus
Kristy Junio
Randy Pitchford
Säveltäjä(t) Ben Houge
Pelisarja Half-Life
Pelimoottori GoldSrc
Julkaisuaika 31. lokakuuta 1999
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: 17+
Alusta Windows, OS X, Linux
Jakelualusta CD, Steam-lataus
Laitevaatimukset
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Half-Life: Opposing Force (lyh. Op4, HL: Op4) on Gearbox Softwaren kehittämä ja Sierra Entertainmentin julkaisema Half-Lifen lisäosa. Pelin tarina on alkuperäisestä pelistä tuttu, mutta tällä kertaa pelaaja asettuu pelaamaan Hazardous Environment Combat Unit -yksikön Adrian Shephard -nimisen sotilaan näkökulmasta. Vaikka kyseessä on lisäosa Half-Lifeen, on se pelattavissa ilman alkuperäistä peliä. Gearbox on kehittänyt myös Blue Shift-lisäosan. Peli julkaistiin Windowsille vuonna 1999. Myöhemmin peli julkaistiin OS X:lle ja Linuxille.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opposing Forcen pelimekaniikat muistuttavat paljon alkuperäistä Half-Lifeä. Tapahtumat kuvataan Adrianin silmistä eli ensimmäisestä persoonasta. Pelaaja liikkuu eteenpäin ns. putkessä eli kokoajan eteenpäin. Peli käyttää emopelin tapaan skriptattuja kohtauksia eli pelaajan eteen voi ilmestyä avaruusolio kuin tyhjästä sekä katto tai seinä voi murentua. Adrianin asevalikoima on sama emopelin päähenkilö Gordon Freemanin kanssa, tosin hän saa pelin loppupuolella enemmän scifi-tyyppisiä aseita. Shepard tapaa välillä muita sotilaita kuten lääkintämiehiä ja pioneereja joita hän pystyy komentamaan. Emopelin tapaan Adrian liikkuu myös vanhalla huoltojunalla Black Mesan vanhemmassa osassa. Lisäksi Shepard vierailee myös Xen-ulottuvuudessa nähden sen elinmuotoja.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Opposing Forcen tarina sekoittuu Half-Lifen tapahtumien kanssa, jonka seurauksena pelaaja näkee vilauksen Gordon Freemanista, alkuperäisen Half-Lifen pelaajahahmosta.

Alkuperäisessä Half-Lifessä "resonanssikaskadi" avaa ulottovuusrepeämän, jonka seurauksena Xen-ulottovuuden muukalaiset pystyvät ilmestymään Black Mesan tutkimuskeskuksen käytäville. Onnettomuudesta selviytyneet tiedemiehet ja vartijat kamppailevat päästäkseen maan pinnalle pyytääkseen armeijaa apuun. Yhdysvaltojen asevoimat vastaavat nopeasti, ja käynnistävät massiivisen "puhdistusoperaation" hävittääkseen muukalaiset Black Mesasta, mutta myös "vaimentaakseen" kaikki silminnäkijät. Pelin alkaessa Shepard on osa tätä operaatiota. Mutta kun hänen joukkuettaan kuljettanut alus ammutaan alas ja hän erkaantuu muusta joukkueestaan, hän hylkää tehtävän ja yrittää paeta laitoksesta muiden sinne loukkuun jääneiden sotilaiden kanssa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

22-vuotias alikersantti Adrian Shepard joukkueineen on saapumassa Black Mesan tutkimuskeskukseen, heidän koneensa Goose 7 ammutaan alas xenilästen lentävältä rauskulta näyttävällä aluksella. Adrian näkee lyhyitä jaksoja Xeniläisten ja törmäyksestä selviytyneiden sotiladen taistelusta, mutta herää viimein Black Mesan kovia kärsineessä ensiapuhuoneessa.

Herättyessään ensiapuhuoneessa Adrian jättää sen ja huomaa, että törmäyksestä selvinneet sotilaat ovat Xeniläisten avaruusmuukalaisten tappamia. Hän taistelee tiensä läpi Black Mesan rautatien luo, ja löytää ehjän junanvaunun.

Adrian yrittää päästä ohjattuun evakuointipisteeseensä ja näkee ensimmäistä kertaa Race X- avaruushirviöitä, jotka näyttävät yrittävän kerätä ihmisiä tutkimuksiin omaan maailmaansa. Päästyään evakuointipisteeseensä, mysteerinen G-Man sulkee tien Adrianilta, ja muut pakenevat ilman häntä.

Muiden paettua ilman Adriania hänen täytyy löytää toinen tie pois Black Mesasta. Kuljettuaan zombeja täynnä olleen puhallusuunin läpi Adrian löytää pari muuta taakse jätettyä merijalkaväen sotilasta. Hän liittyy joukkoon, joka yrittää päästä pois Black Mesasta. Ryhmä siirtyy Black Mesan toimistoalueelle.

Selvittyään toimiston verenhimoisista avaruushirviöistä Adrian ajautuu paikkaan, jossa on mustiin pukeutuneita Black Opseja, jotka on lähetetty paikalle tappamaan selvinneet HECUn sotilaat. Samalla hän näkee lämpöydinpommin jolla Black Opsit aikovat tuhota laitoksen. Tapettuaan paikalla olleet Black Opsit hän löytää haavoituneen pioneerin, ja hakee lääkintämiehen paikalle. Virvottuaan voimiinsa pioneeri pystyy hitsaamaan erään oven auki, ja Adrian pääsee junaradalle, joka johtaa Lambda-kompleksiin.

Kuljettuaan hetken vanhalla huoltojunalla Adrian saapuu Lambda-kompleksiin juuri nähdäkseen Gordon Freemanin teleporttaavan itsensä Xeniin. Myös Adrianin on teleportattava itsensä Xeniin, päästäkseen pois teleportaatiohuoneesta sen alkaessa tuhoutua.

Adrian teleporttautuu vedenalaiseen laboratorioon, jossa muutamia avaruudesta tulleita jättiläiskaloja muistuttavia hirviöitä Ichthoyosaureja pidetään. Selvitettyään tämän kohdan, Adrianin on teleporttauduttava uudestaan Xeniin, jotta hän voisi päästä uuten osaan Black Mesaa.

Adrian taistelee tiensä läpi Black Mesan bioholvikompleksista johon tiedemiehet ovat ottaneet tutkittavakseen muutamia Xenin olioita. Myöhemmin hän saapuu vanhempaan osaan, jossa jäljistä päätelleen on taisteltu jotain isoa vastaan. Tämän jälkeen Shepard kuulee muiden merijalkaväkeläisten avunpyynnön radiopuhelimesta ja pieniä pätkiä Pit Wormin äänestä.

Adrian saapuu Black Mesan jätevesien käsittelypaikkaan, missä valtava matomainen Pit Worm oleskelee. Adrian työskentelee tiensä selväksi, ja laukaisee paikan myrkyllisen desinfioinnin, johon Pit Worm kuolee. Kun tie on selvä, Adrian voi jatkaa matkaansa Black Mesan viemäreihin.

Matkattuaan vähän matkaa viemäreissä, Adrian putkahtaa ulos viemäriaukosta, ja joutuu heti taisteluun Black Opseja vastaan. Hän joutuu myös kasvotusten valtavien, kuolettavien ja hieman jättiläishämähäkkiä muistuttavien, Race X-muukalaisten, Voltigorien kanssa. Hän saapuu hydroelektriselle padolle, Siellä häntä odottaa alkuperäisestä Half-Lifestä tuttu Gargantua, valtava jättiläishirviö. Selvittyään padon yli hän siirtyy eteenpäin.

Adrian taistelee Black Mesan pinta-alueilla Black Opseja ja avaruusolioita vastaan. Hän saapu maanalaiseen pysäköintihalliin, missä Black Opsit aktivoivat ydinasetta, aikeinaan tuhota tutkimuslaitos. Adrian tappaa Black Opsit, pysäyttää pommin, mutta näkee myöhemmin G-Manin käynnistämässä sen uudelleen.

Selvittyään räjähteitä täynnä olevasta varastoalueesta täynnä muukalaisia ja Black Opseja, Adrian saapuu jälleen vanhempaan osaan, jossa valtava Geneworm aikoo tulla valtavan portaalin läpi. Adrian joutuu käyttämään kahta kiinteää lasertykkiä sokaistakseen ja tappaakseen hirviön. Genewormin kuoltua jättiläismäinen portaali imaisee Adrianin.

Adrian huomaa olevansa V-22 Osprey-kuljetuskoneen sisällä. Hänen katseensa pysähtyy G-Maniin, joka puhuu hänelle juuri kun valkoinen valo välähtää, ja Black Mesa tuhoutuu ydinaseella. Sitten G-Man kertoo Adrianille, että hän pääsee paikkaan, "jossa et voi saada aikaan ongelmia, eivätkä ongelmat ole vaaraksi hänelle." G-Man selittää myös, että hän on myös vaarallinen todistaja kaikesta tapahtuneesta. G-Man poistuu portaalin kautta ja jättää Adrianin yksin Xenin läpi leijuvan V-22 Ospreyn sisään. Tällöin peli loppuu.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.