Half-Life: Opposing Force

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Half-Life: Opposing Force
Pelin kansikuva vuodelta 1999.
Pelin kansikuva vuodelta 1999.
Kehittäjä Gearbox Software
Julkaisija Sierra Entertainment
Jakelija Sierra Entertainment
Steam
Pelisarja Half-Life
Kuvasuhde 4:3, 16:9
Pelimoottori GoldSrc
Julkaisuaika 31. lokakuuta 1999
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: 17+
Alusta Windows
OS X
Linux
Jakelualusta CD, Steam-lataus
Laitevaatimukset Minimi: 500 Mhz. prosessori, 96 Mt. muistia, 16 Mt. näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, Internet-yhteys
Suositus: 800 Mhz. prosessori, 128 Mt. muistia, 32 Mt. näytönohjain, Windows XP, hiiri, näppäimistö, Internet-yhteys
Resoluutio 1920x1080
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Half-Life: Opposing Force (myös OF, HL: OF) on Gearbox Softwaren kehittämä ja Sierra Entertainmentin julkaisema Half-Lifen lisäosa. Pelin tarina on alkuperäisestä pelistä tuttu, mutta tällä kertaa pelaaja asettuu pelaamaan Hazardous Environment Combat Unit -yksikön Adrian Shephard -nimisen sotilaan näkökulmasta. Kaikki menee taas pieleen kun vihamieliset Xeniläiset ampuvat alas Adrianian ja muita merijalkaväen sotilaita kuljettavan V-22 Osprey -kuljetuskoneen. Adrian löytää itsensä Black Mesan tutkimuskeskuksen ensiapuhuoneesta, ja kamppailu elämästä ja kuolemasta alkaa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Opposing Force:n tarina sekoittuu Half-Life:n tapahtumien kanssa, jonka seurauksena pelaaja näkee vilauksen Gordon Freemanista, alkuperäisen Half-Life:n pelaajahahmosta, näkee upseerin pitävän keskeisen radiolähetyksen, jonka Freeman kuulee ensimmäisessä pelissä, ja vierailee muutamissa tunnistettavissa paikoissa.

Alkuperäisessä Half-Life:ssä "resonanssikaskadi" avaa ulottovuusrepeämän, jonka seurauksena Xen-ulottovuuden muukalaiset pystyvät ilmestymään Black Mesan tutkimuskeskuksen käytäville. Onnettomuudesta selviytyneet tiedemiehet ja vartijat kamppailevat päästäkseen maan pinnalle pyytääkseen armeijaa apuun. Yhdysvaltojen asevoimat vastaa nopeasti, ja käynnistää massiivisen "puhdistusoperaation" hävittääkseen muukalaiset Black Mesasta, mutta myös "vaimentaakseen" kaikki silminnäkijät. Pelin alkaessa Shephard on osa tätä operaatiota. Mutta kun hänen joukkuettaan kuljettanut alus ammutaan alas ja hän erkaantuu muusta joukkueestaan, hän hylkää tehtävän ja yrittää paeta laitoksesta muiden sinne loukkuun jääneiden sotilaiden kanssa.

Kun vauhdikkaan taistelun kulku alkaa suosia muukalaisarmeijaa, Shephard tajuaa, että asevoimien on käsketty vetäytyä pois Black Mesasta. Itsenäisesti toimivien mustien operatiivien (engl. Black Ops) joukot (joita nähtiin vain hieman ensimmäisessä pelissä) aikovat tuhota koko tutkimuslaitoksen lämpöydinpommilla. Shephard pysäyttää pommin, mutta näkee myöhemmin G-Manin käynnistävän sen uudelleen. Tuhottuaan valtavan Genewormin, Shephard huomaa olevansa taas V-22 Osprey -aluksessa, G-Manin kanssa. Ydinpommi Black Mesassa räjähtää, ja G-Man siirtää Shephardin paikkaan, "missä hän ei voi aiheuttaa harmeja, eikä hänelle voi aiheutua harmeja", eli odottamaan myöhempää arviointia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Opposing Force - Kun 22-vuotias alikersantti Adrian Shepard joukkueineen on saapumassa LZ:hen (Landing Zone 122) Black Mesan tutkimuskeskukseen, heidän koneensa (koodinimeltään Goose 7) ammutaan alas xenilästen lentävältä rauskulta näyttävällä aluksella. Adrian näkee lyhyitä jaksoja Xeniläisten ja törmäyksestä selviytyneiden sotiladen taistelusta, mutta herää viimein Black Mesan kovia kärsineessä ensiapuhuoneessa.
 • Welcome to Black Mesa - Herättyessään ensiapuhuoneessa Adrian jättää sen ja huomaa, että törmäyksestä selvinneet sotilaat ovat Xeniläisten avaruusmuukalaisten tappamia. Hän taistelee tiensä läpi Black Mesan rautatien luo, ja löytää ehjän junanvaunun (saman jolla matkustetaan Half-Lifen alussa).
 • "We Are Pulling Out" - Adrian yrittää päästä ohjattuun ulosvetopisteeseensä ja näkee ensimmäistä kertaa Race X- avaruushirviöitä, jotka näyttävät yrittävän kerätä ihmisiä tutkimuksiin omaan maailmaansa. Päästyään ulosvetopisteseen, mysteerinen G-Man sulkee tien Adrianilta, ja muut pakenevat ilman häntä. Voit huomata erään taistelijan puhuvan radioon "Cooperille" sanoen että he ovat lähdössä Black Mesasta. Saman keskustelun voit kuulla Half Lifen "Surface tension" kappaleen lopussa, kun aktivoit ohjuksia iskemään Lambda kompleksin tunnelin muureja säpäleiksi.
 • Missing in Action - Muiden paettua ilman Adriania, hänen täytyy löytää toinen tie pois Black Mesasta. Kuljettuaan zombeja täynnä olleen puhallusuunin läpi, Adrian löytää pari muuta taakse jätettyä merijalkaväen sotilasta. Hän liittyy joukkoon, joka yrittää päästä pois Black Mesan kaameasta loukosta.
 • Friendly Fire - Selvitettyään toimiston verenhimoisineen avaruushirviöineen, Adrian ajautuu paikkaan, jossa on mustia Black Opseja, jotka on lähetetty paikalle tappamaan selvinneet HECUn sotilaat. Selvitettyään paikalla olleet Black Opsit hän löytää haavoituneen pioneerin, ja hakee lääkintämiehen paikalle. Virvottuaan voimiinsa pioneeri pystyy hitsaamaan erään oven auki, ja Adrian pääsee junaradalle, joka johtaa Lambda-kompleksiin.
 • We Are Not Alone - Adrian saapu Lambda-kompleksiin juuri nähdäkseen Gordon Freemanin teleporttaavan itsensä Xeniin(kohtaus alkuperäisestä Half-Lifestä). Myös Adrianin on teleportattava itsensä Xeniin, päästäkseen pois Lambdasta.
 • Crush Dept - Adrian teleporttautuu vedenalaiseen laboratorioon, jossa muutamia avaruudesta tulleita jättiläiskaloja muistuttavia hirviöitä Ichthoyosaurseja pidetään. Selvitettyään tämän kohdan, Adrianin on teleporttauduttava uudestaan Xeniin, jotta hän voisi päästä uuten osaan Black Mesaa.
 • Vicarious Reality - Adrian taistelee tiensä läpi Black Mesan osasta, jossa tiedemiehet ovat ottaneet tutkittavakseen muutamia Xenin olioita terraarioissa. Hänelle selviää myös, että xenin koetta ei oltu tehy ensimmäistä kertaa, vaan eräässä nauhoituksessa, joka on tehty ennen kokeen tekemistä puhuva tiedemies sanoo, että he ovat saaneet terraatioon barnacleja pienemmissä kokeissa. Myöhemmin hän saapu vanhempaan osaan, jossa jäljistä päätelleen on taisteltu jotain isoa vastaan. Kohta tämän jälkeen Shepard kuulee muiden merijalkaväkeläisten avunpyynnön radiopuhelimesta ja pieniä äänenpätkiä pit vormin äänestä.
 • The Pit Worm's Nest - Adrian saapuu Black Mesan jätevesien käsittelypaikkaan, missä valtava Pit worm oleskelee. Adrian työskentelee tiensä selväksi, ja laukaisee paikan myrkyllisen desinfioinnin, johon Pit Worm kuolee. Kun tie on selvä, Adrian voi jatkaa matkaansa, Black Mesan viemäreihin. Kappale muistuttaa paljon alkuperäisen Half-Lifen Blast Pitiä.
 • Foxtrot Uniform - Matkattuaan vähän aikaa viemäreissä, Adrian putkahtaa ulos viemäriaukosta, ja joutuu heti taisteluun Black Opseja vastaan. Hän joutuu myös kasvotusten valtavien, kuolettavien ja hieman jättiläishämähäkkiä muistuttavien, Race X-muukalaisten, Voltigorien kanssa. Hän saapu hydroelektriselle padolle, joka on myös alkuperäisessä Half-Lifessä. Siellä häntä odottaa alkuperäisestä Half-Lifestä tuttu Gargantua, valtava jättiläishirviö. Tätä kohtaa pelatessa voi myös nähdä G-Manin joka puhuu puhelimeen, ja poistuu paikalta lähes silmänräpäyksessä. Selvittyään padon yli, hän joutuu taistelemaan vielä Black Opseja sekä avaruushirviöitä vastaan.
 • The Package - Adrian taistelee Black Mesan pinta-alueilla Black Opseja ja Race X-olioita vastaan. Hän saapu maanalaiseen pysäköintihalliin, missä Black Opsit aktivoivat ydinasetta, aikeinaan tuhota paikka. Adrian tappaa Black Opsit, pysäyttää pommin, mutta näkee myöhemmin, että G-Man käynnistää sen uudelleen.
 • Worlds Collide - Selvitettyään varastot täynnä Race X-muukalaisia ja Black Opseja, Adrian tulee jälleen vanhempaan osaan, jossa valtava Geneworm aikoo tulla valtavan portaalin läpi. Adrian joutuu käyttämään kahta kiinteää lasertykkiä sokaistakseen ja tappaakseen hirviön. Genewormin kuoltua jättiläismäinen portaali imaisee Adrianin.
 • Päätös - Adrian kierrättää katsettaan V-22 Ospreyn sisällä. Hänen katseensa pysähtyy G-Maniin, joka puhuu hänelle juuri kun valkoinen valo välähtää, ja Black Mesa on tuhottu ydinaseella. Sitten hän kertoo Adrianille, että hän pääsee paikkaan, "jossa et voi saada aikaan ongelmia, eivätkä ongelmat ole vaaraksi itsellesi." G-Man selittää myös, että hän on myös vaarallinen todistaja kaikesta tapahtuneesta. G-Man poistuu portaalin kautta ja jättää Adrianin yksin Xenin läpi leijuvan V-22 Ospreyn sisään. Tällöin peli loppuu.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.