Shadow Warrior

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Shadow Warrior
Shadow Warrior cover art.jpg
Kehittäjä 3D Realms
Julkaisija GT Interactive
Pelimoottori Build
Julkaisuaika 13. toukokuuta, 1997 (PC)
1. lokakuuta 1997 (Mac OS)
1. huhtikuuta 2005 (lähdekoodi)
Lajityyppi FPS
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: 18
ESRB: 17+
Alusta MS-DOS, Mac OS
Jakelualusta CD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Shadow Warrior on 3D Realmsin kehittämä ja GT Interactiven vuonna 1997 julkaisema FPS-peli. Shadow Warrior käyttää Duke Nukem 3D -pelissä ensimmäistä kertaa esiintynyttä Build -pelimoottoria. Vuonna 2005 3D Realms julkaisi pelin lähdekoodin GNU GPL -lisenssillä.

Pelattavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graafisesti peli muistuttaa paljon muita Build -pelejä, mutta pelimoottoriin tehtiin kuitenkin joitakin muutoksia, minkä vuoksi Shadow Warriorissa on mm. kiivettäviä tikapuita ja ajettavia kulkuneuvoja. Lisäksi peli käyttää toimintoihin ja objekteihin Sprite-grafiikan sijaan vokseleita, joka mahdollistaa muokatun pelimoottorin uudet ominaisuudet.

Pelaajalla ei ole pelin alussa muuta asetta kuin katana. Aseita, joita ovat mm. Uzi-konepistoolit, raketinheitin ja raidetykki, pystyy keräämään pelin edetessä. Peli sisältää toimintapainotteisen pelattavuuden lisäksi myös ongelmanratkontaa (engl. puzzle), joka ei aikalaistensa FPS-pelien tyyliin ollut yleistä[1], vaikka Duke Nukem 3D jo osittain rikkoikin valtavirran suuntausta.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konserniyritys Zilla Enterprises on yksi Japanin mahtavimmista ja vaikutusvaltaisimmista yhtiöistä. Yhtiön johtajan, Master Zillan, vallanahneus kuitenkin ajaa konglomeraatin korruptioon, ja hän aloittaa Japanin valloituksen mutaatiosotilaiden ja muukalaisten avulla. Zilla Enterpriselle henkivartijana työskennellyt varjosoturi, Lo Wang, ei kuitenkaan aio olla osa entisen työnantajansa suunnitelmia vaan aikoo estää julman valloituksen.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehdistö suhtautui peliin varovaisen positiivisesti. GameSpot -sivusto antaa Shadow Warriorille pisteytyksen 7.2/10, kritisoiden hieman jälkeenjääneitä graafisia ominaisuuksia, mutta kehuen pelin toiminnallista antia ja suurta viihdearvoa. PC Zone UK:n antaa pisteet 80/100 ja GamePro 4.5/5.

Negatiiviset reaktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian Shadow Warriorin julkaisun jälkeen peli aiheutti joissain piireissä hämmennystä. Esimerkiksi Computer Gaming World -lehden yksi journalisteista kritisoi pelin tavasta esittää Itä-Aasialaiset kulttuurit sekä tavat sisällöttöminä ja alentavina sekä ihmiset julmina ja tunteettomina. 3D Realms reagoi asiaan sanomalla, ettei peli inspiroinut tyyliänsä nykyajan Aasiasta, vaan heidän tarkoituksensa oli tehdä hauska peli, joka pikemminkin saattaa muistuttaa ihmisiä huonoista kung-fu -elokuvista.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi Lo Wang -aiheista novellia julkaistiin. For Dead Eyes Only -novellin kirjoitti Dean Wesley Smith ja You Only Die Twice -teoksen Ryan Hughes.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IGN's TOP-100 Games (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]